Οργή για τη στάση της υπουργού από τουλάχιστον 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Την κυβέρνηση διασώζουν οι ψήφοι από ΔΗΣΥ και Ποτάμι Ισχυρό κλ...
Οργή για τη στάση της υπουργού από τουλάχιστον 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Την κυβέρνηση διασώζουν οι ψήφοι από ΔΗΣΥ και Ποτάμι
Ισχυρό κλυδωνισμό στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί το νομοσχέδιο που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια να γίνονται ανάδοχοι γονείς καθώς η επιμονή της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να διατηρεί την επίμαχη διάταξη αυξάνει την οργή τουλάχιστον 10 βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος που απαιτούν την απόσυρσή της ενώ παράλληλα τους φέρνει σε εμφύλια σύγκρουση με την πτέρυγα των λεγόμενων «δικαιωματιστών».
Στην ομάδα των βουλευτών που αντιδρούν με την προωθούμενη ρύθμιση εντοπίζονται οι Γιώργος Ουρσουζίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, Θόδωρος Παραστατίδης, Γιάννης Σηφάκης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Δημήτρης Βέττας, Γεωργία Γεννιά, Γιώργος Ντζιμάνης, Γιάννης Καραγιάννης κ.α. Η πλειοψηφία των βουλευτών επισημαίνει ότι εαν η διάταξη παραμείνει ως έχει τότε δύσκολα θα την στηρίξουν ενώ ορισμένοι αναμένουν τις τοποθετήσεις των αρμόδιων φορέων (επιστημών, ιατρών, ψυχολόγων) κατά την σημερινή τους ακρόαση στην επιτροπή της Βουλής προκειμένου να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. Ωστόσο, στο σύνολό τους δηλώνουν «αγανακτισμένοι για την αδικαιολόγητη ένταση των επιθέσεων και για τους άθλιους υπαινιγμούς» που δέχθηκαν από ορισμένους συναδέλφους τους, του ΣΥΡΙΖΑ όπως από τον κ. Χρήστο Καραγιαννίδη και την Σία Αναγνωστοπούλου αλλά και από μέλη της νεολαίας του κόμματος και του τμήματος δικαιωμάτων.
Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε πως «η θέση της κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα της αναδοχής είναι καθαρή και δεν πρόκειται να αλλάξει» ωστόσο, από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται προβληματισμός για το αν η κίνηση των 10 βουλευτών αποτελεί προάγγελο δημιουργίας νέας τάσης στο εσωτερικό του κόμματος.
Πάντως, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου δεν κινδυνεύει με καταψήφιση καθώς η Δημοκρατική Συμπαράταξη – με απώλειες - και το Ποτάμι προσανατολίζονται στην υπερψήφιση του. Η ηγεσία της ΔΗΣΥ επιθυμεί να υπερψηφίσει την ρύθμιση, ωστόσο σε διαφορετική κατεύθυνση προσανατολίζονται οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Μιχάλης Τζελέπης και Βασίλης Κεγκέρογλου.
Από την άλλη πλευρά η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και η Χ.Α. αναμένεται να καταψηφίσουν.
Γκρίνια, κατήφεια και εκνευρισμός
Πάντως, το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά βαρύ και σε αντίθεση με την εικόνα success story που επιχειρεί να καλλιεργήσει το Μέγαρο Μαξίμου με το αφήγημα της καθαρής εξόδου.
Στην τρέχουσα περίοδο οι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος καλούνται να αντιμετωπίσουν την επικείμενη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου και παράλληλα να ψηφίσουν στην Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση του 40% της ΔΕΗ.
Υπό αυτά τα δεδομένα το σχέδιο νόμου για τις αναδοχές προσθέτει μια ακόμα θηλιά στην επιβαρυμένη συνείδηση μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Παράλληλα, η ομάδα των δέκα βουλευτών που αντιδρούν επικαλείται και έναν επιπρόσθετο λόγο που αισθάνονται αγανάκτηση. Την κυρία Θεανώ Φωτίου που για μια ακόμα φορά τους φέρνει αιφνιδιαστικά αντιμέτωπους με τις απόψεις και την κοινωνία. Εξηγούν δε, ότι υπήρχε συμφωνία και δημόσια δέσμευση από την κυβέρνηση κατά την συζήτηση της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης πως δεν θα επεκταθεί παράλληλα και το πλαίσιο για την τεκνοθεσία και την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Υπενθυμίζουν τέλος και την καθεστωτική συμπεριφορά της αναπληρώτριας υπουργού απέναντί τους κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου που περιέκοψε τα επιδόματα των πολύτεκνων οικογενειών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.