Ήταν 9 Μαΐου του 2000 όταν ο Κώστας Καραμανλής διέγραφε από τη Ν.Δ. τον βουλευτή, τότε και σημερινό αρχηγό του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργο Καρατζαφέρη. ...
Ήταν 9 Μαΐου του 2000 όταν ο Κώστας Καραμανλής διέγραφε από τη Ν.Δ. τον βουλευτή, τότε και σημερινό αρχηγό του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργο Καρατζαφέρη.
Αφορμή, οι σκληρές δηλώσεις του τελευταίου τόσο για τον πρόεδρο της Ν.Δ. όσο και για τον τότε εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Άρη Σπηλιωτόπουλο.
Η ιστορία της Σαλώμης
“Μετά την οριακή επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απρίλιου 2000, ο Καρατζαφέρης θα επιχειρήσει για λίγες μέρες να πείσει τον αρχηγό του να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, αλλά πολύ γρήγορα θα αντιληφθεί ότι η ηγετική ομάδα του κόμματός του δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τη στρατηγική του «μεσαίου χώρου», με την οποία εξάλλου έφτασε στα πρόθυρα της εξουσίας.
Έχει κατορθώσει να εκλεγεί και πάλι στην όγδοη θέση του ψηφοδελτίου της Β' Αθηνών και αισθάνεται αρκετά ισχυρός να πετάξει το γάντι. Θεωρώντας αδύναμο κρίκο της ομάδας Καραμανλή τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Αρη Σπηλιωτόπουλο, στρέφει τα πυρά του προς εκείνον.
Σημείο καμπής στις σχέσεις του με το κόμμα η συνέντευξη που θα παραχωρήσει στον Τύπο της Κυριακής.
Η προσωπική επίθεση στον Σπηλιωτόπουλο, τον οποίο χαρακτηρίζει «Σαλώμη», υποδεικνύοντάς τον ως υπεύθυνο για τις απομακρύνσεις σημαντικών στελεχών, όπως ο Λιάπης και ο Δήμας, είναι μόνο το γαργαλιστικό στοιχείο της πολεμικής του Καρατζαφέρη. Στην πραγματικότητα επιτίθεται ευθέως στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, αποδίδοντάς του ανικανότητα και υποταγή στη διαπλοκή. Απειλεί, μάλιστα, να πάρει τη ρεβάνς στο επικείμενο έκτακτο Συνέδριο του κόμματος.
Σε ερώτηση αν πρόκειται να ιδρύσει δικό του κόμμα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απαντά σιβυλλικά: «Δεν θα τους παρακολουθήσω στον κατήφορο. Θα προσπαθήσω να τους συγκρατήσω από τον κατήφορο που έχουν οδηγηθεί. Δεν πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει τη δυσμενή εξέλιξη να ακολουθήσει τους πειραματισμούς, τους δογματισμούς Λούλη και Αρη. Αν ο Καραμανλής, για λόγους που γνωρίζει, έχει εγκλωβιστεί σ’ αυτή τη λογική, δεν θα τον παρακολουθήσω. Δεν παραχωρώ σε κανέναν τη Νέα Δημοκρατία, αλλά επιτρέπω σε οποιονδήποτε να πάρει το δρόμο του έξω από τη Νέα Δημοκρατία. Αν θέλει ο Καραμανλής να πάρει δρόμο έξω από τη Νέα Δημοκρατία και εννοώ το ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό, εγώ δεν θα τον παρακολουθήσω. Είναι δικαίωμά μου. Δρόμοι, οι οποίοι οδηγούν σε Ζάλογγο, δεν υιοθετούνται από μένα με τίποτα».
Τα ίδια είχε υποστηρίξει ο Καρατζαφέρης και δυο βδομάδες νωρίτερα, σε άλλη εφημερίδα. Μιλώντας στην Ακρόπολι και την παλιά του συνεργάτρια στο Telecity Γιώτα Αντωνοπούλου, είχε επιτεθεί και πάλι στην πολιτική του «μεσαίου χώρου» και είχε μιλήσει για «Ζάλογγο», ενώ για το χαρακτηρισμό «ακροδεξιός» είχε αντιδράσει και πάλι έντονα: «Όχι μόνο δεν αισθάνομαι “ακραίος”, αλλά καταγγέλλω αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Αποκηρύσσω δε, μετά βδελυγμίας, κάθε πράξη που κινείται στα όρια της ακρότητας. Θεωρώ ύβρη το χαρακτηρισμό “ακροδεξιός” και καθιστώ σαφές το εξής: από εδώ και πέρα όποιος προσπαθήσει να μου κολλήσει “ακροδεξιά” ταμπέλα θα έχει συνέπειες με τη δικαιοσύνη».
Η διαγραφή
Από την άλλη, η πλευρά Καραμανλή θα αποδώσει ευθύνες για την ήττα στις εκρήξεις Καρατζαφέρη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, λίγες μέρες μετά τις εκλογές, ο Καραμανλής εξομολογήθηκε στον Στέφανο Μάνο: «Μας κατέστρεψαν τα βίντεο τύπου Καρατζαφέρη που υπόσχονταν ότι θα διορίσουμε 500.000 δικά μας παιδιά».
Ο Αγγελος Μπρατάκος θα προβάλει την ίδια ερμηνεία για την εκλογική ήττα: «Αρνητικές υπήρξαν και οι δηλώσεις του Γ. Καρατζαφέρη για 500.000 κομματικούς διορισμούς, που αξιοποιήθηκαν από την κυβερνητική προπαγάνδα για να εμφανιστεί η Νέα Δημοκρατία ως ρεβανσιστικό κόμμα».
Όπως ταιριάζει σ’ έναν τηλεοπτικό πολιτικό αστέρα, ο Καρατζαφέρης θα πληροφορηθεί τη διαγραφή του από την οθόνη της τηλεόρασης.
Μιλώντας στο Mega το βράδυ της Δευτέρας 8.5.2000, την επομένη δηλαδή της συνέντευξης Καρατζαφέρη, ο Κώστας Καραμανλής ανακοινώνει ότι ο βουλευτής με όσα υποστήριξε «έθεσε εαυτόν εκτός παρατάξεως».
Στην απόφαση της διαγραφής κατέληξε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας όταν διαπίστωσε ότι ο Καρατζαφέρης δεν περιορίστηκε στη συνέντευξη, αλλά και το μεσημέρι της Δευτέρας από την εκπομπή του στο Telecity επανέλαβε τις ίδιες επιθέσεις.
Ακόμα και τότε, όμως, τα ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν συναίνεσαν με προθυμία στη διαγραφή.
«Όταν, την επομένη ημέρα, 9 Μαΐου 2000, [ο Καραμανλής] συναντήθηκε με τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αντιμετώπισε την απροθυμία τους».
Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού I. Κεφαλογιάννης «εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τις συνέπειες που θα είχε τυχόν οριστική διαγραφή του Γ. Καρατζαφέρη και τάχθηκε υπέρ της επίλυσης του προβλήματος με διάλογο και συνεννόηση». Ο Αχ. Καραμανλής έκρινε ότι «δεν είναι κατάλληλη στιγμή για τέτοιες αποφάσεις», ενώ οι I. Βαρβιτσιώτης και Γ. Παναγιωτόπουλος «απέφυγαν να εμπλακούν στην υπόθεση», επικαλούμενοι προσωπικούς λόγους. Η μόνη λύση που απέμενε στον αρχηγό ήταν να προχωρήσει σε διαγραφή με προσωπική απόφαση.
Είναι σαφές ότι μόνο ο στενός ηγετικός πυρήνας του κόμματος γύρω από τον Καραμανλή ήταν πεισμένος για την αναγκαιότητα της διαγραφής. Ο σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου θα γράψει αργότερα ότι οι συγκυρίες ευνόησαν τον Καραμανλή «να προχωρήσει στη διαγραφή ενός ακραίου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας», θεωρώντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο ο αρχηγός του κόμματος έγινε πιο πειστικός για το μέτωπό του προς την Ακροδεξιά και την επικράτηση στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο». Αλλά τη θετική αυτή ερμηνεία της διαγραφής διέψευδε η εικόνα των στελεχών που διαφωνούσαν, ενώ και οι διαρροές προς τον Τύπο απλά αναθέρμαιναν την παλιά αντίθεση Καραμανλικών και Μητσοτακικών.
Ο χαρακτήρας της προσωπικής επίθεσης κατά του Σπηλιωτόπουλου και η εκμετάλλευση που ακολούθησε από μερίδα των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης διεύρυναν το χάσμα μεταξύ Καρατζαφέρη και Καραμανλή που όπως όλα δείχνουν, διατηρείται μέχρι σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.