Μετά τη συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 η ρωσική κυβέρνηση προχώρησε σε δύο τολμηρές πολιτι...
Μετά τη συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 η ρωσική κυβέρνηση προχώρησε σε δύο τολμηρές πολιτικά κινήσεις, προσφέροντας στην Άγκυρα την πώληση του αντιαεροπορικού συστήματος μικρής εμβέλειας Pantsir S1 και δεύτερον την ανάπτυξη ενός νέου κινητήρα για το τουρκικό μαχητικό του προγράμματος TF-X.
Πιο αναλυτικά, ακολουθώντας την πάγια τακτική της ρωσικής δύναμης αεράμυνας η Μόσχα προτείνει την πώληση συστημάτων Pantsir S1 στην Τουρκία για την προστασία των δύο πυροβολαρχιών S-400 όπως έγινε και στην περίπτωση των ελληνικών S-300PMU-1 οι οποίοι προστατεύονται από κατευθυνόμενα βλήματα stand off από τέσσερα αντιαεροπορικά συστήματα Tor M1.
Πιο συγκεκριμένα ο Viktor Kladov διευθυντής περιφερειακής βιομηχανικής συνεργασίας της ρωσικής εταιρείας Rostec, δήλωσε πρόσφατα στην έκθεση Eurasia Airshow ότι η εταιρεία του θα μπορούσε να καταθέσει στην Τουρκία πρόταση για το νέο υπό ανάπτυξη μαχητικό.
Ουσιαστικά η Ρωσία παρεμβάλει με την προσφορά της αυτή τις δύο υπάρχουσες προτάσεις της βρετανικής Rolls Royce και της αμερικανικής Pratt & Whitney προς την Τουρκία για τον νέο κινητήρα του TF-X επιδιώκοντας να φέρουν την Άγκυρα ακόμη πιο κοντά στο άρμα της Μόσχας δημιουργώντας ένταση και τριβές στις σχέσεις Δύσης με την Άγκυρα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2016 η βρετανική εταιρεία Rolls-Royce προσέφερε στην Τουρκία την από κοινού παραγωγή κινητήρων αεροσκαφών για το μαχητικό TF-X με προοπτική πώλησης των κινητήρων αυτών στο εξωτερικό, καθώς και την ανάπτυξη κινητήρων για ελικόπτερα και άρματα μάχης με εξαγωγικό προσανατολισμό.
Ένα χρόνο νωρίτερα ακριβώς η Rolls-Royce υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Τουρκία για την μεταφορά τεχνογνωσίας στην κατασκευή κινητήρων και την δημιουργία εργοστασίου στην γειτονική χώρα. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας η Rolls-Royce δεσμεύτηκε να ιδρύσει κέντρο ερευνών για κινητήρες στην Τουρκία και να εκπαιδεύσει Τούρκους επιστήμονες στον τομέα των αεροκινητήρων.
ΠΗΓΗ: defence-point.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.