Παρέμβαση για τη συμφωνία αναβάθμισης των 85 F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας αλλά και για την συζήτηση πρόσκτησης ενός μαχητικού πέμ...
Παρέμβαση για τη συμφωνία αναβάθμισης των 85 F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας αλλά και για την συζήτηση πρόσκτησης ενός μαχητικού πέμπτης γενιάς έκανε ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.
Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook o επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ απορρίπτει κατηγορηματικά την επιχειρηματολογία κατά της αναγκαιότητας του προγράμματος εκσυγχρονισμού καθώς όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά: "αλλιώς θα τα πετάξουμε". Σχετικά με το ενδεχόμενο αγοράς F-35 υπογραμμίζει ότι αυτή δεν πρέπει να συνδέεται με την αναβάθμιση των F-16 και σημειώνει "θα πρέπει να υλοποιηθούν και τα δυο προγράμματα".
Διαβάστε την ανάρτηση του κ. Κωσταράκου:
Επειδή πολλά γράφονται για την πρόσφατα υπογραφείσα σύμβαση για την αναβάθμιση των αφων F 16, νομίζω οτι οπως και στις φρεγάτες τα πράγματα ειναι απλά:
1. Τα F 16 πρέπει να αναβαθμιστούν γιατι αλλιώς θα τα πετάξουμε. Εχουν ζωή και τα χρειαζόμαστε μέχρι το 2050 τουλάχιστον. Τα χρειαζόμαστε στο μέγιστο δυνατό αριθμό. Ο αριθμός των επιχειρησιακών αφων εχει μεγάλη σημασία και ας μην ειναι F 35. Η αεροπορική ισχύς δεν εξαντλείται μόνο στα F 35. Το F 16 ειναι ενα καταπληκτικό αεροσκάφος που θα γίνει καλύτερο με την αναβάθμιση. Εξ άλλου ο κύριος όγκος των αφων της Τουρκικής αεροπορίας θα συνεχίσει να ειναι (υποδεέστερα) αφη F 16. Σχετικά με τον αριθμό ξεκάθαρα πιστεύω οτι οσα αφη F 16 θεωρει η ΠΑ οτι πρέπει να αναβαθμιστουν, πρέπει να αναβαθμιστουν. Ας πιστέψουμε επιτέλους τους πραγματικούς ειδικούς.
2. Εφόσον η Τουρκία παραλάβει τελικά F 35 θα πρέπει και εμείς να αγοράσουμε κάποιο αριθμό για να αντισταθμιστεί η υπέροχη στον αέρα που τα F 35, όταν εμπλέκονται θα παρέχουν. Η αποφαση της Τουρκίας μας ρυμουλκεί προς τα εκει. Οταν μπορέσουμε και όταν βρούμε λεφτά και για οσα F 35 βρούμε λεφτά. Νομίζω οτι κοστίζουν πάνω απο 150 εκατ. δολ έκαστο, ισως κοντά στα 170 με 200 εκατ έκαστο. Συνεπώς με το 1,1 δις δεν παίρναμε ούτε 6 αφη η αλλιώς τα 20 F35 κοστίζουν 3,5 δις δολ. Και οπως είπαμε οι αριθμοί των αφων μετράνε. Θελουμε αφη στον αέρα. Κι ας μην ειναι F 35.
3. Τα δυο θέματα πρέπει να ειναι μεταξύ τους ασύνδετα εκτός απο το οτι τα λεφτά θα βγουν απο την ίδια ¨τσεπη του φορολογούμενου¨ και εντάσσονται στην ίδια αμυντικη προσπάθεια. Δεν ειναι ή το ενα ή το αλλο. Και τα δυο πρέπει να υλοποιηθούν. Όταν θα εχουμε λεφτά. Χωρίς το ενα να αποκλείει το αλλο. Με προτεραιότητα τα F 16 για αμεση υλοποίηση, και σταθερά στο μυαλό μας τα F 35 μόλις και όποτε μπορέσουμε και αποφασίσουμε.
4. Το αν υπαρχουν λεφτά για τη μια ή και τις δυο απαιτησεις ή που θα βρεθούν τα λεφτά αυτα, αυτο ξεφεύγει απο το σκοπό που παρόντος κειμένου και το δικό μου γνωστικό πεδίο. Πάντως θα πρέπει ολοι να καταλαβαίνουμε τα μεγέθη στα οποία αναφερόμαστε, οτι δηλαδή ενώ μια προσφορά ή δωρεά ή εισροή στα ταμεία της χώρας της τάξεως των 5 ή 10 εκατ ευρώ ειναι εξαιρετικα σημαντικη για τη χωρα και τις ΕΔ ή οποιοδήποτε αλλο σκοπό, στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει περίπου 3-5% του κόστους ενός μόνο αεροσκάφους τελευταίας γενεάς. Τα παλαιότερα αφη (F 16 ή Mirage) πωλούνται, αν σου επιτρέψει ο κατασκευαστής, 5-10 εκατ δολ έκαστο. Συνεπώς 10-15 παλαιά αφη που θα πουληθούν θα μας επιτρέψουν να αγοράσουμε ενα τελευταίας γενεάς. Δεν εχω ακριβή στοιχεία αλλα νομίζω οτι τα 100 F 35 που θα παρει η Τουρκία κοστίζουν 17-20 δις δολάρια (περίπου 5-7 φορές ο ετήσιος αμυντικός μας προϋπολογισμός). Περίπου το 10% του ετήσιου ΑΕΠ της χωρας μας. Ολοι τέλος ξέρουμε οτι οι δόσεις στήριξης που παίρνουμε κατα διαστήματα για την τόνωση ή στήριξη της οικονομίας μας (και μ αυτές λειτουργεί η χωρα) δεν ξεπερνούν τα 6-8 δις ευρώ.
5. Καθε σύγκριση ή αναφορά στο Ισραήλ νομίζω οτι δείχνει έλλειψη αντίληψης και κατανόησης της υπάρχουσας διεθνούς συγκυρίας. Αλλα και έλλειψη πληροφόρησης γιατι το Ισραήλ ξοδεύει περίπου 8 φορές περισσότερα κονδύλια για την αμυνα του απο οτι η Ελλάδα και παίρνει σε ετήσια βάση λίγο μεγαλύτερο ισόποσο απο τον ελληνικό αμυντικό προϋπολογισμό σε δωρεάν βοήθεια απο τις ΗΠΑ. Νομίζω οτι καθε σύγκριση ειναι εκτός πραγματικότητας και αφορά αλλα δεδομένα.
5.Σε κάποιες περιπτώσεις, μια σύμμαχος χωρα παίρνει δωρεάν παλαιότερα αποσυρθεντα οπλικά συστήματά που εχουν αποδεσμευθεί απο το Κογκρέσο (οπως εγινε με τα Ε/Π Chinook) , αλλα η άναβαθμιση και η επαναφορά τους στην ενεργό υπηρεσία και η μεταφορά τους απο το χώρο απόσυρσης ή αποθήκευσης κοστίζει επισης πολλά λεφτά που θα τα πληρώσει ο αποδέκτης. Και φυσικά ειναι πάντα παλαιότερης τεχνολογίας και χρήσης.
6.Τελικά οποίος πιστεύει οτι οι ΗΠΑ θα δώσουν δωρεάν βοήθεια σε οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες (οπως η Ελλάδα), ακόμα και αν αυτές δοκιμάζονται απο οικονομική κρίση, νομίζω οτι πρέπει να ερωτηθεί αν πιστεύει στον Άγιο Βασίλη. Ειναι ωραίο να το πιστεύεις αλλα δυστυχώς δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Τιποτα δεν ειναι πλεον δωρεάν. Ισως ποτε δεν ηταν.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.