Προκειμένου να εκπέσει από τα καθήκοντα του, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να εκδοθεί ψυχιατρική ανάλυση του προέδρου της χώρας Γκι...
Προκειμένου να εκπέσει από τα καθήκοντα του, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να εκδοθεί ψυχιατρική ανάλυση του προέδρου της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοφ και το συμβούλιο θα καθορίσει ότι το άτομο είναι επικίνδυνο για τον εαυτό του και για τον περίγυρό του και θα επιβεβαιωθεί ότι για το λόγο αυτόν, λόγω μειωμένης ικανότητας θα πρέπει να του αφαιρεθεί το προεδρικό αξίωμα, σύμφωνα με αναλυτές, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
Μετά την απόφαση του προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ να μην υπογράψει τον νόμο για την επικύρωση της Συμφωνίας με την Ελλάδα για το όνομα, το Κοινοβούλιο θα χρειασθεί να επαναφέρει τον ίδιο νόμο σε δεύτερη ψηφοφορία.
Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό πότε θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη, αλλά ο Κανονισμός του Κοινοβουλίου, ορίζει ότι αυτό πρέπει να συμβεί κατά την πρώτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση.
Στη δεύτερη θετική ψηφοφορία ο Ιβάνοφ υποχρεούται να την υπογράψει, διαφορετικά παραβαίνει τον νόμο για παραβίαση του Συντάγματος.
Εάν, πάραυτα, ο επικεφαλής της χώρας παραμένει αρνητικός στην υπογραφή του διατάγματος και μετά την δεύτερη ψηφοφορία, οι αναλυτές διευκρινίζουν ότι τότε έχει τη δυνατότητα της υπογραφής ο πρόεδρος της Συνέλευσης, Ταλάτ Τζαφέρι.
Αυτός ο τρόπος δράσης δεν αποτελεί κάτι νέο για την πολιτική ιστορία της χώρας, γιατί όπως υπενθυμίζουν οι ειδικοί της 9ης Οκτωβρίου 1995, ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Στόγιαν Άντοφ, υπέγραψε διάταγμα για το νόμο περί Κύρωσης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας, εξ ονόματος του προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος είχε υποστεί δολοφονική επίθεση έξι ημέρες νωρίτερα.
Η πρώην δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαργαρίτα Νικολόσκα, υποστηρίζει ότι υπάρχει μια πιθανότητα να κινηθεί διαδικασία για την ερμηνεία του Συντάγματος προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ αδυνατεί ή αρνείται να υπογράψει το διάταγμα περί της ονομασίας.
Ο πολιτικός αναλυτής Αντρέια Στοϊκόφσκι διευκρινίζει ότι πρέπει να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αδυναμία εκ μέρους του Προέδρου και τότε πρέπει να τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις.
«Όπως και να έχουν τα πράγματα σήμερα, το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκδοθεί ψυχιατρική ανάλυση και συμβουλευτική πρακτική για να καθορίσει εάν το άτομο είναι επικίνδυνο για τον εαυτό του και τον περίγυρό του και να επιβεβαιωθεί ότι για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να στερηθεί της δικαιοπρακτικής ικανότητας.
Προσωπικά, δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο πρέπει να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία γιατί μπορεί τα πράγματα να ολοκληρωθούν. Άλλωστε έναντι του νόμου είναι (ο Ιβάνοφ) υπεύθυνος όπως ο κάθε απλός πολίτης της χώρας.
Επίσης, μια άλλη επιλογή είναι να τεθεί μομφή εναντίον του κατά το δημοψήφισμα με το όνομα».
(Στοιχεία από plusinfo.mk, slobodenpecat.mk)
--
The Hellenic Information Team
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.