Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη naftemporiki.gr Ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε και κυρίως πόσοι θα μείνουν; Κατά 30.000 άτομα μειώθηκε σε έ...
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη naftemporiki.gr
Ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε και κυρίως πόσοι θα μείνουν; Κατά 30.000 άτομα μειώθηκε σε ένα έτος ο πληθυσμός της Ελλάδας, στα 10.738.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους στα 512,5, αλλά δεν βλέπω προθύμους να εγκατασταθούν στον Νότο, όπου πολλά κάνουν κρότο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «Ο πληθυσμός της Ελλάδας υπό διωγμόν», που υπογράφει η νομικός Ήρα Έμκε-Πουλοπούλου, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δημογραφικών Μελετών, την περίοδο 2011-2016, οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 115.479 άτομα.
Γερνούσαμε ταχύτερα από τις προβλέψεις και προ κρίσης -η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και το μοντέλο τού «λίγα παιδιά και πιο αργά» τα πιο προφανή στη δημογραφική σκηνή- αλλά η ανεργία, η επισφαλής απασχόληση και η συνακόλουθη μείωση εισοδήματος άπλωσαν βαριά τη σκιά τους. Βάλτε και το brain drain και ολοκληρώνεται το κοκτέιλ.
Και κάπως έτσι, θα αυξάνεται ο πληθυσμός άνω των 65 ετών σε βάρος των ηλικιών 0-14, γιατί ακόμη κι αν αγαπηθούμε και για τη χώρα «θυσιαστούμε», θα πρέπει να περάσουν 25-30 χρόνια, ώστε η έκρηξη των γεννήσεων να δημιουργήσει τη γενιά που θα ενταχθεί στην αγορά εργασίας και με τις εισφορές της θα συμβάλει στη στήριξη του ασφαλιστικού. Μέχρι να φτάσει, όμως, αυτή στην εργασία, κάτι πρέπει να γίνει με την αναλογία. Εργαζομένων/συνταξιούχων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.