“Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση” έλεγε ο Μάο Τσε Τουνγκ και οι αριστερομπερδεμένοι προπαγανδιστές εξουσιαστές το κάνουν συστηματικά πρ...
“Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση” έλεγε ο Μάο Τσε Τουνγκ και οι αριστερομπερδεμένοι προπαγανδιστές εξουσιαστές το κάνουν συστηματικά πράξη. Επιχειρώντας να κουκουλώσουν την ανικανότητά τους και την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν φέρει την οικονομία βρίσκουν “εχθρούς” για να αποπροσανατολίζουν τους πολίτες. Και μόνιμος τρόπος για να εκτρέπεται η συζήτηση από τα σημαντικά είναι ο πόλεμος με την Εκκλησία. Μια με τα Θρησκευτικά, μια με τους νόμους για τους ομοφυλόφιλους, μια με το τζαμί στο Βοτανικό, την καύση των νεκρών, τελευταία με το χωρισμό Εκκλησίας-Πολιτείας και τόσα άλλα…
Τώρα στο μάτι τους μπήκε η εκκλησιαστική περιουσία. Το θέμα της καταγραφής της εκκλησιαστικής περιουσίας τέθηκε επί τάπητος στην χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας.
Ο Υπουργός Γαβρόγλου ως προς το θέμα της καταγραφής της περιουσίας της Εκκλησίας, μίλησε για “ένα εγχείρημα που γίνεται πρώτη φορά με τέτοια συστηματικότητα”. Και εδώ είναι που θα πρέπει να λούζει την Εκκλησία κρύος ιδρώτας.
Είπε ακόμη πως έχει βρεθεί ένα κονδύλι από το Υπουργείο Οικονομικών για την τεχνική βοήθεια που θα παρέχει η Πολιτεία, για την καταγραφή μέσω σύγχρονων μέσων όλων των εγγράφων που υπάρχουν ως προς τα περιουσιακά στοιχεία των Μητροπόλεων. Η καταγραφή θα γίνει ανά Μητρόπολη. Την ευθύνη την έχει προφανώς η Αρχιεπισκοπή.
Από το 2013 ορεγόταν να βάλει «χέρι» στην αγροτική γη της εκκλησίας. Λες και πρόκειται για το…τσιφλίκι της φαμίλιας του και λες και δεν υπάρχουν εμπράγματα ιδιοκτησιακά δικαιώματα πάνω σε αυτήν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας τότε σε παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ υποσχέθηκε πως θα «μοιράσει την αγροτική γη της Εκκλησίας».
Ήταν βέβαια και της μόδας ο εποχιακός …αριστερόστροφος πυρετός και το κακέκτυπο της «σοσιαλμανίας» που πλασάρει ακόμη συστηματικά, και τα οποία στα χρόνια του (αν)υπαρκτού σοσιαλισμού υπαγόρευαν «ανακατανομή της γης», αλλά τα πράγματα έχουν κάπως αλλιώς.
Για την ιστορία παραθέτουμε το απόσπασμα από την ομιλία του κ. Τσίπρα πίσω στο 2013:
«Δεσμευόμαστε, επίσης, και εφαρμόζουμε το αγροτικό κτηματολόγιο, το οποίο εντάσσεται στο εθνικό κτηματολόγιο. Και παίρνουμε μέτρα αποτροπής της ακαλλιέργητης παραγωγικής γης. Για παράδειγμα:
· αγροτική γη που έχει κατασχεθεί από την ΑΤΕ, έχει περάσει στη δικαιοδοσία της Τράπεζας Πειραιώς, και σήμερα δεν αξιοποιείται,
· αγροτεμάχια που βρίσκονται στην κυριότητα του δημοσίου και της Εκκλησίας,
Με νομοθετική ρύθμιση, υπό προϋποθέσεις και σε εθελοντική βάση, αποδίδονται για χρήση, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε συνεταιρισμούς που θα συσταθούν για το σκοπό αυτό από άνεργους, αγρότες ή άλλους ενδιαφερόμενους.
Το κράτος πρέπει να παρέχει βοήθεια σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας, αλλά και στην απορρόφηση των προϊόντων.
Με το στήσιμο δημοπρατηρίων ή συνδρομή για τη διάθεση των προϊόντων στο εξωτερικό.
Αυτό είναι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα διασύνδεσης του πρωτογενούς με τον κοινωνικό τομέα, με άμεση θετική συνέπεια στο εισόδημα και την απασχόληση».
Η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας πολλές φορές έχει πέσει στο τραπέζι αλλά φευ δεν έγινε τίποτα.
Καταρχάς απέτυχε το αλήστου μνήμης εκκλησιαστικό ΤΑΙΠΕΔ που είχε φτιαχτεί. Αλλά και επί του πρακτέου όσες φορές ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε δηλώσει πως η Εκκλησία διαθέτει σε όποιον άνεργο ή αναξιοπαθούντα το επιθυμεί την αγροτική της γη για να την καλλιεργήσει και να ζήσει την οικογένειά του, το εγχείρημα δεν ευοδώθηκε….
«Δεν αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά πρόκειται για ένα μακροχρόνιο leasing ίσως με υποτυπώδες ή μηδενικό ενοίκιο, για 15 με 20 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά τότε. Για το ίδιο θέμα ο Διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας Αρχιεπισκοπής, κ Χάρης Κονιδάρης σχολίαζε τότε πως από την πλευρά της η Εκκλησία λέει «εγώ αυτά που έχω τα προσφέρω για την κοινωνία και τον τόπο αλλά πρέπει να μου δώσετε ένα χέρι» πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στην κυβέρνηση, ενώ συμπλήρωνε πως οι πρόσοδοι από την αξιοποίηση θα πηγαίνουν σε ένα ταμείο εκκλησιαστικής πρόνοιας που θα συνδιαχειρίζονται Πολιτεία και Εκκλησία.
Βέβαια τελικά μηδέν στις το πηλίκον….
Αυτό που έχει σημασία για την Εκκλησία είναι η ακίνητη περιουσία της να είναι παραγωγική. Το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας είχε τεθεί και πριν από δέκα χρόνια στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου του 2009. Ήταν τότε που ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε «Ναι», αλλά υπό προϋποθέσεις, στη συνεργασία Εκκλησίας – Πολιτείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προτείνοντας τα έσοδα να κατευθυνθούν σε Ταμείο Εκκλησιαστικής Πρόνοιας με σκοπό την υλοποίηση προνοιακών έργων.
Στην εισήγησή του προς τα μέλη της Ιεραρχίας, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε με νόημα πως «σημαντική περιουσία αδρανεί ή βρίσκεται σε αιχμαλωσία» και πρόσθεσε ότι μπροστά στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα θα ήταν ενδεδειγμένη «μια σοβαρή συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας με ειλικρίνεια, τιμιότητα, διαφάνεια, συνέπεια και δεσμευτικές εγγυήσεις της Πολιτείας για την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας».
Βέβαια το ερώτημα που τίθεται είναι πως από τη μια οι κυβερνώντες μιλούν για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας και από την άλλη στήνουν φόρμουλες για την καταγραφή της περιουσίας της. Ερώτημα που παραμένει αναπάντητο….
Για την φερεγγυότητα των κυβερνητικών προθέσεων ουδείς βάζει πλέον το χέρι του στην φωτιά. Αυτοί προκειμένου να χτυπήσουν την Εκκλησία είναι ικανοί να αλλάξουν και τον σταυρό στα ψηφοδέλτια, οπότε καλό θα ήταν να υπάρξει και σχετική μέριμνα από τους ιθύνοντες της Εκλησίας για τους καλοθελητές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που κόπτονται εσχάτως για την εκκλησιαστική περιουσία.
Γιατί προφανέστατα δεν τους έπιασε ο πόνος να καταγραφεί η εκκλησιαστική περιουσία για να διευκολύνουν την Αρχιεπισκοπή και τις Μητροπόλεις αλλά για να έχουν εικόνα τι θα αρπάξουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.