Κομβικό ρόλο στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές Αδρι...
Κομβικό ρόλο στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης αναμένεται να διαδραματίσει ο νέος υπουργός Άμυνας της Τουρκίας. Το όνομά του Χουλουσί Ακάρ.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νέα εποχή της παντοδυναμίας του στην Τουρκία επέλεξε ένα πρόσωπο που σχεδόν καθημερινά το τελευταίο εξάμηνο ήταν στις τηλεοράσεις και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Πρόκεται για τον μέχρι πρότινος αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο άνρθωπος δηλαδή που είχε τεθεί επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Συρία (Αφρίν) και στο Ιράκ.
Ειδικά, σε αυτή την τόση κρίσιμη συγκυρία αφού φαίνεται πως «παγιώνεται» μία στρατηγικής της Τουρκίας για ανταλλαγή των δύο με τους οκτώ δικούς της εμπλεκόμενους με το πραξικόπημα του 2016.
Και σε μία στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μετατοπίσει τη θέση του από άμεση απελευθέρωση των δύο σε δίκαια δίκη, όπως διατυπώθηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.
Ειδικό βάρος, παρεμπιπτόντως, είχαν οι χθεσινές δηλώσεις του τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα Γιασάρ Χαλίκ Τσεβίκ πως δεν θα γίνει ανεκτή η ατιμωρησία για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο από την Αθήνα.
Με τον Ακάρ είχε επικοινωνήσει άμεσα μετά τη σύλληψή τους ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώ οι δυο τους είχαν καλή επικοινωνία.
Όπως όλα δείχνουν θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην υπόθεση των κρατούμενων Ελλήνων Κούκλατζη και Μητρετώδη.
Πηγές του Ελληνικού Πενταγώνου σχολίαζαν την υπουργοποίηση Ακάρ σημειώνοντας με νόημα πως «Ο Ερντογάν βάζει σε αυτό το πόστο έναν… Ερντογάν».Τι σχολιάζει η Αθήνα
Θέλουν με αυτό τον τρόπο να δείξουν ότι ανέθεσαν το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας σε ένα πρόσωπο που εμπιστεύεται απολύτως.
Οι εμπρηστικές δηλώσεις του
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Ακάρ είχε συλληφθεί από τους πραξικοποιηματίες του καλοκαιριού του 2016 ενώ είχε αποκαλέσει μεταγενέστερα το πραξικόπημα μαύρη κηλίδα για την τουρκική ιστορία, φανατικός υπέρμαχος του Ερντογάν ο ίδιος.
Είχε προειδοποιήσει για παράδειγμα ότι δεν θα επιστρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο, ενώ ήταν αυτός που μαζί με την υπόλοιπη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας τον Ιανουάριο ου 2017 σε μία κίνηση –πρόκληση είχε επιβιβαστεί σε πυραυλάκατο ανήμερα της επετείου των Ιμίων και είχε πλεύσει κοντά στη βραχονησίδα.
Ταυτόχρονα, άνθρωποι με γνώση στην Τουρκία επισημαίνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει με την τοποθέτηση Ακάρ να αναβαθμίσει κι άλλο τον ήδη κομβικό ρόλου που παίζει ο στρατός στη γείτονα.
«Η τοποθέτηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας στρατηγού Χουλουσί Ακάρ στη θέση του υπουργού Άμυνας από τον Ερντογάν, εκτός από την όποια λειτουργία μπορεί να έχει στην προσπάθεια δημιουργίας ενός μεταλλαγμένου μετακεμαλιστικού στρατεύματος, αντανακλά και ένα νέο στοιχείο στην τουρκική υψηλή στρατηγική.
Την τοποθέτηση της στρατιωτικής ισχύος στον πυρήνα της γεωπολιτικής ταυτότητας στην Τουρκία» τονίζει στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και διδάσκων στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.