Η εδαφική ακεραιότητα του Κοσσόβου, του αλβανικού ψευδοκράτους που έχει στηθεί στα νότια εδάφη της Σερβίας μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ στη...
Η εδαφική ακεραιότητα του Κοσσόβου, του αλβανικού ψευδοκράτους που έχει στηθεί στα νότια εδάφη της Σερβίας μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ στην χώρα το 1999, φαίνεται ότι δεν αποτελεί πλέον «κόκκινη γραμμή» για την Ουάσιγκτον.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Γκρεγκ Ντελαουί σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο KTV άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, στην διαδικασία οριστικής επίλυσης του ζητήματος.
Εννοεί να ενταχθεί στην Σερβία η Μητρόβιτσα που κατοικούν 300.000 Σέρβοι και να λάβει το Κόσσοβο, ή Κοσσυφοπέδιο η σερβική περιοχή του Πρέσεβου που κατοικείται στην πλειοψηφία του από αλβανόφωνους.
Στην ερώτηση αν η ανταλλαγή εδαφών Σερβία -Κοσσόβου θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας απέφυγε να απαντήσει ευθέως όπως συνήθιζε στο άμεσο παρελθόν.
«Δεν πρόκειται να μιλήσω με λεπτομέρειες για κάτι που μπορεί να αποτελέσει στοιχείο της οριστικής συμφωνίας. Δεν ομιλώ, διότι θα πρέπει να προηγηθεί ένας εσωτερικός διάλογος με την συμμετοχή όλων των κομμάτων στο Κόσσοβο όπου ο καθένας θα εκφράσει την άποψη του».
Ο πρέσβης των ΗΠΑ επισήμανε ότι είναι ιστορική ευκαιρία να ξεπεραστεί η ένταση στις σχέσεις Σερβίας - Κοσσόβου και να επέλθει η ομαλοποίηση τους.
Ο κ. Ντελαουί επανέλαβε ότι η υποστήριξη στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου παραμένει σταθερή από την πλευρά των ΗΠΑ επισήμανε ωστόσο ότι και οι πολιτικές προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. «Οι άνθρωποι αντιδρούν καθώς αλλάζουν τα πράγματα, επετεύχθη μια εξαιρετική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έτσι και δική μας θέση αλλάζει όταν αλλάζουν τα δεδομένα. Γιορτάζουμε τα καλά νέα μ αυτόν τον τρόπο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ Γκρεγκ Ντελαουί είχε απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διαίρεσης του Κοσσόβου με την ανταλλαγή εδαφών χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη μία τέτοια προοπτική.
Υπέρ της ανταλλαγής εδαφών με την Σερβία, για να κλείσει οριστικά το θέμα, τάχθηκε και ο δήμαρχος της πόλης Γκνίλανε και αντιπρόεδρος του Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημοκρατική Ένωση Κοσσόβου-LDK, Λούτφι Χαζίρι.
Ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου Ράμους Χαραντινάι, απαντώντας στον Λούτφι Χαζίρι και εμμέσως στα υπονοούμενα του Αμερικανού πρέσβη, δήλωσε ότι «κάθε ιδέα για ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία, που θα οδηγούσε στην διαίρεση του Κοσσόβου, θα σήμαινε πόλεμο».
Ο Ράμους Χαραντινάι επισήμανε ότι είναι επικίνδυνο να γίνεται λόγος για μια τέτοια λύση.
«Όποιος αναφέρεται στην διαίρεση, το μοίρασμα εδαφών, κάνει λάθος, και θα προκαλέσει τραγωδία στα Βαλκάνια» τόνισε ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου.pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.