Τα όνειρα του Ερντογάν για την ΕΕ. Η Άγκυρα κατηγόρησε την Τρίτη 28 Αυγούστου τον Εμανουέλ Μακρόν ότι βρίσκεται μακριά από το «να καταλάβει...
Τα όνειρα του Ερντογάν για την ΕΕ. Η Άγκυρα κατηγόρησε την Τρίτη 28 Αυγούστου τον Εμανουέλ Μακρόν ότι βρίσκεται μακριά από το «να καταλάβει» την Τουρκία λίγο αφότου ο Γάλλος πρόεδρος πρόσαψε στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι κατασκευάζει ένα «πανισλαμικό σχέδιο» ζητώντας παράλληλα, να σταματήσει η διαδικασία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλώντας στη διάρκεια συνάντησης των πρέσβεων τη Δευτέρα στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την «έξοδο από την υποκρισία» σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή Ένωση προτείνοντας, όπως το είχε κάνει και στο παρελθόν, «μία στρατηγική συμμαχία».
«Κάθε μέρα το σχέδιο του Τούρκου προέδρου (…) είναι ένα πανισλαμικό σχέδιο εντελώς αντιευρωπαϊκό, τα μέτρα του οποίου έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές μας» είπε ο Μακρόν.
Η Αγκυρα αμέσως κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν οτι βρίσκεται μακριά από το «να καταλάβει» την Τουρκία λίγο αφότου ο γάλλος πρόεδρος πρόσαψε στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οτι κατασκευάζει ένα «πανισλαμικό σχέδιο» ζητώντας παράλληλα, να σταματήσει η διαδικασία ένταξης της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Οι πρόσφατες δηλώσεις Μακρόν για την χώρα μας (…) δείχνουν για άλλη μία φορά οτι είναι μακριά από το να καταλάβει την πραγματικότητα στην Τουρκία», δήλωσε ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Η δραματικη στροφη του Ερντογαν προς τον Ισλαμισμο, συμπιπτει με την εκδιωξη του Μορσι, μελους της τρομοκρατικης οργανωσης της Μουσουλμανικης Αδελφοτητας, οπως ειναι και ο Ερντογαν απο την Προεδρια της Αιγυπτου, και φτανει στο αποκορυφωμα της με το πραξικοπημα του Ιουλιου του 2016 στην Τουρκια. Ολα αυτα τα χρονια ο Ερντογαν αργα και συστηματικα εχει προβει σε εναν Εξ-Ισλαμισμο της Τουρκιας, κυριος αποδεκτης του οποιου ειναι το εκπαιδευτικο συστημα της Τουρκιας.
Ετσι ο Ερντογαν δεν ειναι οτι κλεινει μονο δημοσια σχολεια και διωκει 33,000 καθηγητες, αλλα στη θεση τους ιδρυει θρησκευτικα σχολεια (imamhatip), ο ρολος των οποιων ειναι συμφωνα με το Τουρκικο Υπουργειο Παιδειας, η δημιουργια ενος «συστηματος αξιων» οι οποιες θα προωθησουν τον σκοπο του Ερντογαν που ειναι η δημιουργια μιας «αγνης γενιας»”.
Και μόνο αυτό το ενδεχόμενο, που δεν είναι ενδεχόμενο, αλλά βεβαιότητα, αποτελεί αιτία για να μην θέλει η Γαλλία την Τουρκία στην Ε.Ε.
Η Γαλλία θεωρεί την Τουρκία εξαιρετικά ευάλωτη σε κάθε διεθνή και εσωτερική μεταβολή, περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Η θέση της Τουρκίας είναι τέτοια, που δέχεται ισχυρές πιέσεις απ’ όλες τις πλευρές όταν κατά καιρούς αλλάζουν τα δεδομένα. Στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας αποτελεί χώρα σημαντικής γεωστρατηγικής σημασίας, αλλά η γειτονιά της την επηρεάζει άμεσα και συχνά την αποσταθεροποιεί. Το ίδιο και τα εσωτερικά ανοιχτά της μέτωπα.
Κι όπως όλοι γνωρίζουν πια, η Γαλλία απεχθάνεται τις δυσάρεστες εκπλήξεις και καταστάσεις που δεν μπορεί να προβλέψει και να ελέγξει άμεσα.
Ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος παίκτης. Διαταράσσει τις ισορροπίες και τις συμμαχίες της Άγκυρας διαρκώς. Έχει παγώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και απομακρύνεται σιγά-σιγά από την Δύση.