patris.gr Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρέθηκαν αστυνομικοί όταν κλήθηκαν να συλλάβουν συνάδελφό τους, μετά από μήνυση που υπέβαλε η πρώην σύ...
patris.gr Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρέθηκαν αστυνομικοί όταν κλήθηκαν να συλλάβουν συνάδελφό τους, μετά από μήνυση που υπέβαλε η πρώην σύζυγός του, επίσης αστυνομικός.
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για την τελευταία διατροφή την οποία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει με αποτέλεσμα η πρώην σύζυγός του να τον μηνύσει.
Αστυνομικοί κύκλοι ανέφεραν στην «Π», ότι και πριν από λίγο καιρό η ίδια είχε υποβάλει μήνυση στον πρώην άντρα της για τον ίδιο λόγο, όμως την απέσυρε μετά τις διαβεβαιώσεις του ότι θα είναι συνεπής. Ο αστυνομικός που κατηγορείται φέρεται να δυσκολεύεται πολύ οικονομικά και για το λόγο αυτό δεν πλήρωσε το ποσό που έχει επιδικάσει το δικαστήριο ως διατροφή για τα ανήλικα παιδιά του.
«Είναι πολύ τυπικός συνάδελφος και για να κάνει κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δε θα είχε τα χρήματα».
Με εντολή εισαγγελέα ο οποίος ενημερώθηκε τηλεφωνικώς, ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος.
Τι προβλέπει ο νόμος
Ιδιαίτερα συχνό στην εποχή μας είναι το φαινόμενο να μην καταβάλει ο/η υπόχρεος σύζυγος στον/στη δικαιούχο σύζυγο το ποσό της διατροφής, είτε κατά τη διάσταση, είτε και μετά τη λύση του γάμου με διαζύγιο.
Όπως αναφέρεται σε σχετικά άρθρα στο διαδίκτυο, στις περιπτώσεις αυτές της «κακόβουλης» άρνησης του υπόχρεου να καταβάλει τη διατροφή, ο Ποινικός Κώδικας θεσπίζει με τη διάταξη του άρθρου 358 το ποινικό αδίκημα της παραβίασης υποχρέωσης διατροφής, κατά την οποία «Όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής που του την έχει επιβάλει ο νόμος και έχει αναγνωρίσει, έστω και προσωρινά, το δικαστήριο, με τρόπο τέτοιο ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχθεί βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρις ενός έτους».
Ο νομοθέτης θέλησε έτσι με την ανωτέρω ποινική διάταξη να προστατεύσει τον αδύναμο οικονομικά σύζυγο από τον σύζυγο που έχει την οικονομική δυνατότητα και παρά ταύτα κακόβουλα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του για καταβολή διατροφής και με τον τρόπο αυτό η ποινικοποίηση του αδικήματος αποτελεί έναν «μοχλό πίεσης» αφού το Ποινικό Δικαστήριο μπορεί να επισύρει ποινή στερητική της ελευθερίας μέχρις ενός (1) έτους εάν ο υπόχρεος δεν καταβάλει τη διατροφή.
Θάνος Περβολαράκης