Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ... Εάν καταρρεύσει η Τουρκία θα παρασύρει στην άβυσσο και τα κατεχόμενα στην Κύπρο

Ο αυστηρός κλοιός πλήρους ελέγχου των κατεχομένων της Κύπρου που επιβάλλεται από την Τουρκία επιβεβαιώνεται με τις σοβαρές επιπτώσεις π...



Ο αυστηρός κλοιός πλήρους ελέγχου των κατεχομένων της Κύπρου που επιβάλλεται από την Τουρκία επιβεβαιώνεται με τις σοβαρές επιπτώσεις που βιώνουν στο ψευδοκράτος ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που διανύει η Τουρκία.






Περιθώρια αυτόνομης αντιμετώπισης της κρίσης δεν υπάρχουν όχι μόνο λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων αλλά και επειδή δεν το επιτρέπει η κατοχική δύναμη. Γι’ αυτό και οι Τουρκοκύπριοι κινδυνεύουν με ασφυξία.

Η πλήρης εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία και στον οικονομικό πεδίο εντάσσεται στα πλαίσια του σχεδιασμού που έχει διαμορφωθεί από το 1974 και εντεύθεν, με την εισβολή, ενώ τα τελευταία χρόνια, το καθεστώς Ερντογάν εδραιώνει αυτό τον έλεγχο με βήματα ενσωμάτωσης.




Για τον λόγο αυτό, η Τουρκία αποτρέπει οποιαδήποτε κίνηση ανεξαρτητοποίησης της οικονομίας των κατεχόμενων με ανοίγματα προς άλλες κατευθύνσεις, πλην της «μητέρας πατρίδας».

Στα πλαίσια της επιβολής πλήρους οικονομικής εξάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία εντάσσονται κι όλες οι κινήσεις για ιδιωτικοποιήσεις.

Τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες, που έχουν διασυνδέσεις με τις επιχειρήσεις της οικογένειας Ερντογάν, έχουν προχωρήσει στην αγορά ζωτικών υπηρεσιών στα κατεχόμενα.

Αυτή η προοπτική φαντάζει μονόδρομος καθώς υπάρχει… συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους ενώ στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η παραγωγή και πώληση ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και τη διαχείριση του νερού, που μεταφέρεται από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Σημειώνεται συναφώς ότι η διαχείριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου γίνεται από τουρκική εταιρεία.

Η Τουρκία ελέγχει πλήρως και το τραπεζικό σύστημα, στο οποίο δεν επιτρέπει καμία πρόσβαση για λόγους που μπορούν να γίνουν αντιληπτοί.

Σημειώνεται συναφώς πως η τουρκική πλευρά δεν επέτρεψε την πρόσβαση στα στοιχεία και τις δομές λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στα κατεχόμενα στην Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα συνέτασσαν έκθεση για τα οικονομικά της λύσης.

Η έκθεση αυτή δεν συντάχθηκε ποτέ καθώς οι εμπειρογνώμονες δεν είχαν ολοκληρωμένη εικόνα με την απαγόρευση βασικά στη δυνατότητα αξιολόγησης στοιχείων.

Εκτιμάται ότι οι τράπεζες στα κατεχόμενα, που είναι κατά κύριο λόγο τουρκικές, κάνουν ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Στον κατασκευαστικό τομέα, αυτό που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια είναι η «απόβαση» τουρκικών εταιρειών, οι οποίες μεταβαίνουν στα κατεχόμενα με τα μηχανήματά τους αλλά και το προσωπικό τους για την εκτέλεση έργων. Είτε «κρατικών» είτε ιδιωτικών.

Σημειώνεται πως όταν οι Σύνδεσμοι Εργολάβων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου στην περίπτωση λύση του Κυπριακού ή εφαρμογής ΜΟΕ, υπήρξε «χαλάστρα» από τους Τούρκους εργολάβους.




Ως αποτέλεσμα τούτου υπήρξε, μετά από λίγες ημέρες, ανακοίνωση των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων Συνδέσμων, που προανήγγελλαν πως στην περίπτωση ανοίγματος της Αμμοχώστου θα συνεργάζονταν για την ανοικοδόμηση.

Θα πρέπει, πάντως, να αναφερθεί πως οι τουρκικές εργοληπτικές εταιρείες δεν εργοδοτούν Τουρκοκυπρίους, εκτός κι εάν δεν έχουν άλλη επιλογή.

Οι περιορισμένες εξαγωγές από τα κατεχόμενα, που αφορούν χαλλούμι και εσπεριδοειδή, γίνονται μέσω Τουρκίας. Ακόμη κι αυτές που καταλήγουν σε άλλες χώρες.

Συνεπώς, όλες οι πράξεις γίνονται με Τούρκους επιχειρηματίες, που αναλαμβάνουν να προωθήσουν τα προϊόντα, με δυσβάστακτους πολλές φορές όρους για τους Τουρκοκυπρίους.

Στον τομέα του τουρισμού η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων έχουν περιέλθει στα χέρια Τούρκων επιχειρηματιών ενώ οργανωμένες εκδρομές, διακοπές, που γίνονται με όλα πληρωμένα (το λεγόμενο δηλαδή all inclusive), αγοράζονται στην Τουρκία.

Το πάνω χέρι έχει η λεγόμενη τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα.

Διαχειρίζεται την υλοποίηση του Οικονομικού Πρωτοκόλλου και ελέγχει την αξιοποίηση των κονδυλίων που στέλνονται από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Ο έλεγχος της Άγκυρας και διά της «πρεσβείας» είναι ασφυκτικός και είναι προφανές πως και σε πολιτικό επίπεδο ο έλεγχος είναι ο ίδιος και πιο έντονος.

Ο εκάστοτε «πρέσβης» της Τουρκίας θεωρείται υπερνομάρχης!

Η Τουρκία δεν πρόκειται να χαλαρώσει τους δεσμούς εξάρτησης με τα κατεχόμενα και στην προκειμένη περίπτωση όσο βυθίζεται η ίδια, θα βυθίζει μαζί της και την κατεχόμενη Κύπρο.