insider Την «πλάτη» τους στην Ελλάδα γυρίζουν οι Ρώσοι τουρίστες επιβεβαιώνοντας το κακό σενάριο που προέβλεπαν από την αρχή του έτους τουρ...
insider Την «πλάτη» τους στην Ελλάδα γυρίζουν οι Ρώσοι τουρίστες επιβεβαιώνοντας το κακό σενάριο που προέβλεπαν από την αρχή του έτους τουριστικοί φορείς και ταξιδιωτικά πρακτορεία που εξειδικεύονται στην περιοχή. Η πτώση του ρουβλίου και αυτή της τουρκικής λίρας που έχει φέρει πολύ χαμηλές τιμές γειτονική χώρα είναι σίγουρα δύο από τις βασικές αιτίες της πτώσης των αφίξεων. Ωστόσο παράγοντες της τουριστικής αγοράς εκφράζουν φόβους ότι η πρόσφατη κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις με την απέλαση των ρώσων διπλωματών και τα όσα επακολούθησαν ενδέχεται να φαλκιδεύσει ακόμα περισσότερο τις αφίξεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 4,104 εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 22,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, ενώ συνολικά στο πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε κατά 19,1% και διαμορφώθηκε σε 9,456 εκατ. ταξιδιώτες έναντι 7,941 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Την πρωτιά στις αφίξεις είχαν για πρώτη φορά οι Γερμανοί ακολουθούμενοι από Βρετανούς Αμερικανούς και Γάλλους.
Εν αντιθέσει αισθητή ήταν η μείωση των Ρώσων τουριστών που επισκέτηκαν την χώρα μας.Παρά το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου για το α' εξάμηνο του έτους η αλλαγή ρότας των Ρώσων κόστισε το 23,4% των ταξιδιωτικών εισπράξεων, ενώ μόνο τον Ιούνιο η μείωση των εισπράξεων από την Ρωσία έφτασε το 14,9% δηλαδή τα 63 εκατ. ευρώ.
Αιτία του περιορισμού των αφίξεων είναι η αποδυνάμωσης του ρουβλίου αλλά και η ένταση στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ που είχαν ως αποτέλεσμα την βουτιά της τουρκικής λίρας και την δημιουργία ενός πολύ οικονομικότερου τουριστικού προϊόντος.
Οι εκτιμήσεις από πλευράς των τουριστικών φορέων ανέφεραν ότι η Ελλάδα πιθανότατα να μην ξεπεράσει φέτος τις 800 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες, την ίδια στιγμή που η «ανταγωνίστριά» μας Τουρκία προέβλεπε οι αφίξεις να φτάσουν τα 6 εκατομμυρία.
Η πτώση βέβαια δεν καταγράφεται αποκλειστικά το 2018. Ήδη τη χρονιά που πέρασε οι εισπράξεις από τη Ρωσία κατέγραψαν μείωση 3,6%, φτάνοντας τα 418 εκατ. ευρώ ενώ κατά 1,1% μιεώθηκε η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία με μόνο 600 χιλ. ταξιδιώτες να φτάνουν στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Βέβαια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γραφείων του ΕΟΤ στη Ρωσία, οι Ρώσοι τουρίστες που έφτασαν στη χώρα μας πέρυσι έφθασαν κοντά τις 900 χιλιάδες την ώρα όμως που τη γειτονική Τουρκία επισκέφτηκαν κοντά 4,5 εκατομμύρια Ρώσοι.
Να σημειωθεί ότι το 2013, εν μέσω κρίσης, οι Ρώσοι τουρίστες κατέκτησαν την πέμπτη θέση στις αφίξεις διεθνώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και την ίδια χρονιά επισκέφτηκαν την Ελλάδα περίπου 1,3 εκατ. Ρώσοι (από 900 χιλ. το 2012), δαπανώντας περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ. Έκτοτε βέβαια το μπαράζ λουκέτων σε τουριστικά πρακτορεία της Ρωσίας, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την βίζα αλλά και η υποτίμηση του ρουβλίου άρχισε να ανακόπτει την ζήτηση για Ελλάδα.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς η πτώση των αριθμών σίγουρα δεν οφείλεται στις τελευταίες εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας αλλά στα φθηνότερα «πακέτα» που προσφέρει η τουρκική αγορά.Μάλιστα οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξήσει εκ νέου τα «λουκέτα» σε Ρώσους tour operators που πουλούσαν πακέτα και στην Ελλάδα εντείνοντας τον προβληματισμό των τουριστικών φορέων και ξενοδόχων που υποδέχονται ρώσους τουρίστες.
Όμως οι προβληματισμοί δεν σταματούν εδώ. Η κρίση στις ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις μπορεί να επηρεάσει μελλοντικά τον ελληνικό τουρισμό, παρότι ο κλάδος «προσπαθεί διαχρονικά να βρίσκεται εκτός πολιτικής ατζέντας», συνομολογεί η αγορά. Σύμφωνα με τους ίδιους, ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι πρακτορεία που διακινούν μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, όπως ο όμιλος Μουζενίδη και η αεροπορική Ellinair, ενισχύουν τη θέση τους με νέα ξενοδοχεία κι αεροπορικές συνδέσεις στοχεύοντας στην τόνωση των προορισμών και κατά τη χειμερινή περίοδο 2018- 2019.