defence-point.gr H Lockheed Martin προτείνει ιαπωνικές εταιρείες να αναλάβουν την υλοποίηση πάνω από το 50% του προγράμματος του μαχητικ...
defence-point.gr H Lockheed Martin προτείνει ιαπωνικές εταιρείες να αναλάβουν την υλοποίηση πάνω από το 50% του προγράμματος του μαχητικού νέας γενιάς που η ιαπωνική Αεροπορία θέλει να έχει εν υπηρεσία το 2030. Η Lockheed προτείνει στην Ιαπωνία μια αναβαθμισμένη έκδοση του μαχητικού F-22.
Οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει την εξαγωγή του μαχητικού που θεωρείται το ισχυρότερο στον κόσμο, είναι stealth και μπορεί να μεταφέρει ως και οκτώ πυραύλους αέρος-αέρος. Η απόφαση όμως της αμερικανικής εταιρείας δείχνει πως δεν θεωρεί σοβαρό τον κίνδυνο διαρροής τεχνολογίας.
Εξάλλου, η Ιαπωνία συμβάλει αποφασιστικά στη διατήρηση της ασφάλειας στην Ασία. Η πρόταση της Lockheed δείχνει επίσης στους Ιάπωνες ότι το πρόγραμμα του νέου μαχητικού δεν θα το μονοπωλήσουν αμερικανικές εταιρείες. Ίσα-ίσα τους προσφέρει την πρωτοβουλία. Όμως όσο καλή και αν ακούγεται η πρόταση υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν.
Το πρόγραμμα του μαχητικού νέας γενιάς θα κοστίσει περί τα 54,2 δισ. δολάρια από την φάση της ανάπτυξης μέχρι το τελικό στάδιο και το κόστος συντήρησης. Ωστόσο το ιαπωνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να συνδυαστεί με την αναβάθμιση των υπαρχόντων αμερικανικών F-22 μειώνοντας δραματικά το κόστος.
Η Mitsubishi Electric για τα ηλεκτρονικά συστήματα επίσης μπορεί να επιλεγεί και η Mitsubishi Heavy Industries για τις πτέρυγες. Άτρακτος και συστήματα μάχης θα κατασκευαστούν στις ΗΠΑ αλλά η Lockheed προτίθεται να χρησιμοποιήσει περισσότερα ιαπωνικής κατασκευής απάρτια.
Για να επισπεύσει την ανάπτυξη η Lockheed θα δώσει στους Ιάπωνες μαχητικά F-22 που δεν έχουν παραδοθεί στην USAF για μελέτη της τεχνογνωσίας τους. Η αναβάθμιση των F-22 προβλέπει βελτίωση των πτερύγων και μεταφορά περισσότερου καυσίμου, αυξάνοντας την ακτίνα ενεργείας στα 2.000 χλμ.
Το F-22 διαθέτει επίστρωση stealth που η συντήρησή της δεν είναι εύκολη. Ωστόσο και εκεί μπορεί να υπάρξει βελτίωση με τη χρήση υλικών που χρησιμοποιούνται στα F-.35.
Μεγάλη πρόκληση είναι το κόστος. Η Lockheed υπολογίζει ότι το κόστος του νέου μαχητικού θα ξεπεράσει αυτό του F-35, με το κόστος ανά μονάδα να φτάνει τα 24 δισ. γιέν αν παραγγελθούν 70 ή τα 21 δισ. γιέν ανά μονάδα αν παραγγελθούν 140.
Επίσης το γεγονός ότι οι Ιάπωνες δεν έχουν παράγει εδώ και χρόνια μαχητικό αεροσκάφος μπορεί να δυσκολέψει τα πράγματα. Για παράδειγμα το κάθε ιαπωνικό F-35 υπολογιζόταν ότι θα κόστιζε 10 δισ. γιέν, αλλά το κόστος εκτοξεύθηκε στα 17 δισ. γιέν όταν την συναρμολόγησή τους ανέλαβαν ιαπωνικές εταιρείες.
Επίσης, αν και η Lockheed σχεδιάζει τον εξοπλισμό του μαχητικού με κατασκευασμένα στην Ιαπωνία όπλα, αρχικά την ευθύνη θα έχουν οι Αμερικανοί και οι Ιάπωνες θα αναλάβουν σε δεύτερο στάδιο. Εξάλλου οι Αμερικανοί δεν είναι δεδομένο ότι θα παραδώσουν το απαύγασμα της τεχνολογίας τους.
Αν και η Mitsubishi συναρμολογεί τα F-35 ελάχιστα έχει κερδίσει όσον αφορά τη μεταφορά τεχνολογίας. Όχι τυχαία το Κογκρέσο αρνήθηκε την πώληση F-22 στους Ιάπωνες.