Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

To... λυκόφως του Τόμας Εντισον. Στο χείλος του γκρεμού η αμερικανική εταιρεία General Electric

Η General Electric είναι μια από τις πιο ιστορικές εταιρείες στον κόσμο, όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, αλλά ευρύτερα. Πρόκειται για έν...


Η General Electric είναι μια από τις πιο ιστορικές εταιρείες στον κόσμο, όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, αλλά ευρύτερα. Πρόκειται για έναν τιτάνα που οδήγησε σε μεγάλο βαθμό την τεχνολογική εξέλιξη και τον ενεργειακό μετασχηματισμό του σύγχρονου πολιτισμού από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν και δημιουργήθηκε. Παρόλα αυτά, η εταιρεία βρίσκεται σήμερα σε δύσκολη θέση, καθώς η μετοχή της έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας της και η νέα διοίκηση είναι αντιμέτωπη με αρκετά προβλήματα.






Του Χάρη Αποσπόρη - Energy Press Προτού διεισδύσουμε στα αίτια της παρούσας κατάστασης, αξίζει να αναφέρουμε ότι η General Electric ιδρύθηκε από το μεγάλο εφευρέτη Τόμας Έντισον το 1889, ενώ ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο. Από τότε μέχρι σήμερα έχει προσφέρει μυριάδες πατέντες, καινοτόμα προϊόντα και εφευρέσεις που άλλαξαν το τεχνολογικό τοπίο διεθνώς και στην πορεία η ίδια η GE έγινε μια τεράστια οντότητα με παρουσία σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, όπως η ηλεκτροπαραγωγή, η παραγωγή εξοπλισμού, ο φωτισμός, η υγεία, τα χρηματοοικονομικά κτλ.




Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η προσοχή της διοίκησης της GE δόθηκε στην επέκταση σε νέους τομείς, καθώς ο επί 16 χρόνια (2001-2017) διευθύνων σύμβουλος, Τζεφ Ιμέλτ, έδωσε μεγάλη έμφαση στις εξαγορές. Στα χρόνια αυτά, πραγματοποιήθηκαν εξαγορές και πωλήσεις ύψους άνω των 100 δις. δολαρίων. Παρόλο που η GE κατάφερε να ξεπεράσει κρίσεις όπως αυτή του 2001, όταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις επηρέασαν πολύ τον κλάδο της αεροπορίας και των κατασκευαστών κινητήρων για αεροσκάφη, η ακόρεστη όρεξη για εξαγορές απέβη αρνητική για την οικονομική κατάσταση του ομίλου.

Ο Ιμέλτ κατηγορείται ότι προχωρούσε συχνά σε εξαγορές με παράλογο τίμημα, ενώ πολλές από αυτές δεν κατάφεραν να αποφέρουν καρπούς, με κρισιμότερη αυτή της Alstom που στοίχισε 10,6 δις. δολάρια. Είχε την τάση να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κυρίαρχες τάσεις, αλλά αποτυχημένα. Μεταξύ του 2010 και του 2014, αγόρασε εννέα πετρελαϊκές με την τιμή του αργού κοντά στα 100 δολάρια. Η συνακόλουθη πτώση των τιμών σήμανε μια ακόμη αποτυχία. Το 2004, όταν οι τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ βρίσκονταν στα ύψη, η GE δαπάνησε 500 εκατ. για να αγοράσει μια εταιρεία που διαχειριζόταν δάνεια ακινήτων και στη συνέχεια η γνωστή κρίση οδήγησε σε ζημιά 1 δις. δολαρίων.



Χαρακτηριστικό είναι ότι την ημέρα που ο Ιμέλτ παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος, η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο. Όπως επισημαίνει το Forbes, “είναι μια κακή ημέρα όταν ο δ.σ. παραιτείται και η μετοχή ανεβαίνει”. Πάντως, η διοίκηση του Ιμέλτ είχε και τα θετικά της, όπως η ανάπτυξη του βραχίονα ΑΠΕ, που σήμερα αποτελεί κερδοφόρο τομέα για την GE, αλλά και η πώληση του κλάδου πλαστικών στους Σαουδάραβες έναντι 11,6 δις.

Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι η μετοχή της GE αφαιρέθηκε φέτος τον Ιούνιο από τον δείκτη Dow Jones Industrial Index, καθώς η Wall Street δεν θεωρεί ότι αποτελεί πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα για την πορεία της οικονομίας. Το γεγονός είναι εξόχως συμβολικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η GE συμπεριλαμβανόταν συνεχόμενα σε αυτό το δείκτη από την αρχή του, το 1896.
Ο Σκοτ Ντέιβις, αναλυτής της GE και διευθύνων σύμβουλος της Melius Research, εκτιμά ότι οι επιστροφές που είχε η εταιρεία από τις εξαγορές της όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι μισές σε σχέση με το αν απλά επένδυε τα ίδια χρήματα σε αμοιβαία κεφάλαια.

Κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, η μετοχή της GE έχει υποχωρήσει από τα 24,4 δολάρια στα 12,76 δολάρια και πλέον η νέα διοίκηση υπό τον Τζον Φλάνερι προσανατολίζεται σε πώληση των ζημιογόνων δραστηριοτήτων ώστε η εταιρεία να διατηρήσει αυτές του ηλεκτρισμού, των ΑΠΕ και της αεροπορίας. Είχε προηγηθεί το 2015 η πώληση του κλάδου χρηματοοικονομικών και το 2016 η πώληση του αιωνόβιου κλάδου ηλεκτρικών συσκευών στους Κινέζους.

Ο στόχος είναι να αλλάξει η νοοτροπία και η κουλτούρα στο εσωτερικό του ομίλου ώστε να μπορέσει να αναγεννηθεί έστω και με μικρότερα μεγέθη, εστιάζοντας στα πράγματα που ξέρει να κάνει καλά. Πλέον, το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων των αναλυτών είναι το αν η GE θα συνεχίσει να υπάρχει ως ενιαίος όμιλος ή αν θα διασπαστούν τα διάφορα τμήματα, γεγονός που θα σημάνει μια ιστορική αλλαγή και το τέλος της GE όπως την γνωρίσαμε. Η νέα διοίκηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο και πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του κλάδου ηλεκτρισμού, ο οποίος στο β’ τρίμηνο του 2018 είχε μειωμένα έσοδα κατά 19% και κέρδη κατά 58%, ενώ τα συνολικά κέρδη υποχώρησαν ετησίως κατά 30%.

Το θετικό για την GE είναι ότι η όλη προσπάθεια γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία επικρατεί μια σχετική σταθερότητα στην παγκόσμια οικονομία. Επίσης, οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου σημαίνουν ότι ο βραχίονας αυτός αποφέρει κέρδη και σε ένα βαθμό “ξελασπώνει” τους υπόλοιπους. Θα χρειαστούν, πάντως, προσεκτικοί χειρισμοί εκ μέρους της διοίκησης, όπως και μια στοιχειώδης δόση τύχης για να καταφέρει σε πρώτη φάση να ορθοποδήσει ώστε αργότερα πιθανώς να μπορέσει και πάλι να επεκταθεί.