Σίγουρα διαβάσατε την είδηση ότι η ηθοποιός Gwyneth Paltrow πίνει κάθε πρωί ένα smoothie 200 δολαρίων και σας συμβουλεύει να κάνετε το ί...
Σίγουρα διαβάσατε την είδηση ότι η ηθοποιός Gwyneth Paltrow πίνει κάθε πρωί ένα smoothie 200 δολαρίων και σας συμβουλεύει να κάνετε το ίδιο.
Οι ιδέες της διάσημης ντίβας βρίσκονται στο σάιτ «Goop» και τις παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι. Ορισμένες από τις «συμβουλές» της προκαλούν πόλεμο μεταξύ ιατρών και ειδικών. Το περιοδικό Nouvel Observateur συγκέντρωσε όλα όσα μας προτείνει η χολιγουντιανή σταρ να κάνουμε μια Κυριακή, για παράδειγμα.
Κυριακή
9:22 Ξύπνημα
Η σταρ συμβουλεύει να κοιμόμαστε 9 με 10 ώρες κάθε βράδυ. Αποκαλεί μάλιστα αυτόν τον μακρύ ύπνο «μέθοδο detox μέσω ύπνου». Μόλις ξυπνήσουμε πάμε αμέσως στο μπάνιο για καθαρισμό προσώπου. Στο Goop, βρίσκει κανείς προϊόντα που κοστίζουν περιουσίες.
9:55 Μέθοδος για να ντύνεσαι εναντίον του καρκίνου
Από άποψη ρούχων, η Gwyneth μας συμβουλεύει να αδειάσουμε κυριολεκτικά τους τραπεζικούς λογαριασμούς μας αγοράζοντας τις φίρμες που διαφημίζει. Επίσης μας συμβουλεύει να αποφεύγουμε να φοράμε σουτιέν, γιατί όπως λέει το σάιτ τα σουτιέν ...προκαλούν καρκίνο. Πρόκειται για μια αβάσιμη θεωρία, η οποία βασίζεται σε αντιαπεπιστημονικά δεδομένα και έχει διαψευστεί πανηγυρικά.
Το Goop είναι γεμάτο συμβουλές για να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα χυμό, ένα smoothie ή ένα πρωινό detox. H ανάλυση είναι του στιλ «το σώμα μας είναι γεμάτο τοξίνες που δεν φεύγουν μόνες τους και πρέπει να βοηθήσουμε για να απαλλαγούμε».
Πρόκειται για μια ιδέα εντελώς λανθασμένη. Ο καθηγητής Edzard Ernst το εξηγούσε πολύ καλά, το 2014, στον Guardian :
«Ένα υγιές σώμα έχει νεφρά, συκώτι, δέρμα ακόμη και πνεύμονες οι οποίοι αποτοξινώνονται ακόμη και τη στιγμή που μιλάμε. Δεν υπάρχει κανένας γνωστός τρόπος -και σίγουρα όχι οι θεραπείες detox- για να καλιτερεύσουμε αυτούς τους μηχανισμούς που λειτουργούν στην εντέλεια μέσα σε ένα υγιές σώμα».
Ας πάρουμε το παράδειγμα μιας γνωστής τοξίνης. Σε περίπτωση μέθης έχουμε όλοι ένα αποτελεσματικό όργανο που θα εργαστεί για να αποβάλλει το αλκοόλ από τον οργανισμό μας: το συκώτι. Το να φάμε μαύρο ραπανάκι μπορεί πιθανόν να βελτιώσει τα πράγματα και να είμαστε σε φόρμα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το σώμα μας θα αρρωστήσει αν δεν φάμε μαύρο ραπανάκι ούτε ότι πρέπει να τρώμε σε κάθε γεύμα, επί μια εβδομάδα.
Στην ίδια κατεύθυνση, το 2009, ο γιατρός διατροφολόγος Jacques Fricker εξηγούσε στην εφημερίδα Monde :
«Τα detox είναι κυρίως εφεύρεση των μίντια και της παραφαρμακευτικής βιομηχανίας. Αυτή η λέξη δεν υπάρχει στην ιατρική. Σίγουρα είναι πιο γκλάμορ και μοδάτη από τη λέξη «δίαιτα»».
10:30 Κάνουμε έναν περίπατο με ένα αυγό στο αιδ@ίο
Εδώ τα πράγματα γίνονται σοβαρά. Το σάιτ της Gwyneth Paltrow προτείνει εντελώς σοβαρά στις γυναίκες να τοποθετούν ένα αυγό στο αιδ@ίο τους. Με το επιχείρημα ότι έτσι πετυχαίνει κάποιος «καλύτερο σ@ξ».
Πολλοί γυναικολόγοι όπως η Jen Gunter κατήγγειλαν τους κινδύνους αυτών των αυγών. Η γιατρός εξήγησε ότι ασκήσεις σε αυτή την περιοχή μπορούν να κάνουν καλό αλλά θέλουν συμβουλή ειδικού. Ενώ είναι πολύ κακή ιδέα να κοιμάσαι ή να περπατάς με ένα αυγό στο αιδοίο για να γραμμώσεις, δήθεν τους μύες στην περιοχή. Σύμφωνα με τη γυναικολόγο αυτά τα αυγά μπορεί να μεταφέρουν βακτήρια ή να προκαλέσουν ακόμη και τοξικό σοκ.
12:30 : Επιστροφή στο σπίτι -Καθαρίζουμε τον αέρα του σπιτιού
Το Goop διαφημίζει πολλά προϊόντα καθαρισμού αέρα. Το πρόβλημα είναι ότι σύμφωνα με τις μελέτες που έχει γίνει γι’αυτό το σκοπό έχει αποδειχθεί ότι η πιο αποτελεσματική κίνηση είναι να ανοίξει κάποιος το παράθυρο.
13:00 Επιλέγουμε αντικαρκινικά προϊόντα για το γεύμα
Στο σάιτ της Gwyneth, υπάρχουν λίστες με προϊόντα εναντίον του καρκίνου. Έμφαση δίνεται στις υπερτροφές και το νούμερο ένα υπερτροφή αναφέρεται το μπρόκολο. Έλα όμως που αυτό είναι γνωστό τοις πάσι. Πολλοί ειδικοί μάλιστα δεν είναι τόσο σίγουροι για τα οφέλη του.
Καναδοί ειδικοί έγραψαν στην La Presse:
«Το μπρόκολο είναι καλό για την υγεία. Μελέτες αναφέρουν ότι πιθανόν να προστατεύει από ορισμένους τύπου καρκίνου, ειδικά τον καρκίνο στο συκώτι. Αλλά σύμφωνα με άλλες μελέτες, το μπρόκολο μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στον θυροειδή αδένα. Ίσως μάλιστα προκαλεί καρκίνο του θυροειδούς».
Οι αρχές της υγιεινής διατροφής είναι απλές (πολλά είδη τροφίμων, πολλά λαχανικά, λίγο κρέας, όχι πολλά λίπη και ζάχαρη), η επιστήμη της διατροφής είναι πολύ πολύπλοκη για να μπορούμε να την συνοψίσουμε σε ένα λαχανικό. Η πίστη σε θαυματουργές τροφές είναι δυστυχώς τόσο μεγάλη στη σύγχρονη εποχή που οι μύθοι για τα τρόφιμα είναι πιο ισχυροί από τις επιστημονικές αλήθειες.
Ένας άλλος μύθος που κυκλοφορεί παντού στο σάιτ Goop είναι ο κουρκουμάς.
14:30 Γιόγκα
Ωραία ιδέα για όσους έχουν το χρόνο να το κάνουν!
15:30 Πλένουμε τον κόλπο με υπεριώδη ατμό
Το 2015 για πρώτη φορά το σάιτ Goop καλούσε τις αναγνώστριές του να πλένουν τον κόλπο τους με υπεριώδη ατμό. Οι μισοί γυναικολόγοι έπεσαν κάτω από τα γέλια ενώ άλλοι επιστήμονες έκοβαν φλέβες. Το άρθρο κατέβηκε από το σάιτ, χωρίς εξηγήσεις.
15:31 Πλύση παχέος εντέρου
Υπάρχει ολόκληρη σελίδα στο Goop αφιερωμένη στην πλύση του εντέρου. Βασίζεται στην ιδέα ότι είμαστε τόσο ακάθαρτοι στο μέσα μας που είναι απαραίτητο να κάνουμε πλύσεις. Το πρόβλημα είναι πως όλες οι μελέτες απέδειξαν ότι είναι περιττό. Ακόμη χειρότερα: μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία, λοίμωξη του εντέρου, τρύπα στο έντερο ή πρόβλημα στο εσωτερικό μας οικοσύστημα που βοηθάει στην καλή μας υγεία.
17:00 Τσάι με ενεργό άνθρακα
Ο τοξικολόγος David Juurlink μελέτησε τα ποτά και τσάγια που πουλάει το σάιτ Goop. Το συμπέρασμά του; « It’s bullshit ».
17:01 Φάρμακα αγιουβέρδα
Πρόκειται για μια εναλλακτική ιατρική, αλλά τα σκευάσματα που πωλούνται δεν δημιουργούν εμπιστοσύνη.
17:02 Πώς μπορεί κανείς να καταπολεμήσει την επινεφριδιακή κόπωση;
Η Gwyneth έχει ψάξει ιδιαιτέρως το ζήτημα και παρέχει πολλές συμβουλές. Οι ερευνητές που έψαξαν το θέμα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η επινεφριδιακή κόπωση δεν υπάρχει».
19:00 Δείπνο χωρίς γλουτένη
Φυσικά, το Goop είναι γεμάτο από συνταγές για τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Το ζήτημα είναι πως μόνο το 1-2% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει δυσανεξία στη γλουτένη, πραγματικά. Από πού προέρχεται αυτή η φοβία της γλουτένης; Επειδή μερικά άτομα όταν τρώνε λιγότερο ψωμί νιώθουν καλύτερα, πιστεύουν ότι έχουν ευαισθησία στη γλουτένη και πρέπει να την κόψουν. Λάθος.