Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Εισέρχεστε με δική σας ευθύνη... Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: Οι 7 περιοχές «γκέτο» της εγκληματικότητας στην Αττική

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ Εμπόριο ναρκωτικών, παρεμπόριο και λαθρεμπόριο τσιγάρων, ληστείες, κλοπές, επιθέσεις σε πολίτες και πυροβολισμοί. Αυτά ...


ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Εμπόριο ναρκωτικών, παρεμπόριο και λαθρεμπόριο τσιγάρων, ληστείες, κλοπές, επιθέσεις σε πολίτες και πυροβολισμοί. Αυτά είναι, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., καταστηματάρχες και κατοίκους, ορισμένα από τα βασικά προβλήματα σε διάφορα σημεία στο λεκανοπέδιο της Αττικής.




Πρόκειται για σημεία «γκέτο», τα οποία θυμίζουν «καζάνι που βράζει», με την οργή των κατοίκων να ξεχειλίζει. Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής σάς παρουσιάζει το χάρτη της παραβατικότητας στην Αττική, με μία παράλληλη καταγραφή των προβλημάτων της εκάστοτε περιοχής, τα οποία -εκ των αποτελεσμάτων- δεν φαίνεται να έχουν λυθεί από τα υπάρχοντα σχέδια αστυνόμευσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, των ανώτατων επιτελείων της και των επικεφαλής της. Ο λόφος του Φιλοπάππου, η Ακρόπολη, το Πεδίον του Αρεως, η ΑΣΟΕΕ αλλά και το Μενίδι είναι περιοχές που «αιμορραγούν», καθώς η εγκληματικότητα έχει φτάσει συλλήβδην σε υψηλά επίπεδα.

ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ-ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Συμμορίες με μαχαίρια και σπασμένα μπουκάλια




Το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου ο 25χρονος Νίκος Μουστάκας, φοιτητής στη Γλασκόβη, αποφάσισε να επισκεφθεί με την κοπέλα του τον Λόφο του Φιλοπάππου. Οταν έφτασαν εκεί, δεν περίμεναν πως θα πέσουν θύματα αδίστακτων ληστών. Λίγο μετά τις 10 το βράδυ ομάδα δύο Πακιστανών και ενός Ιρακινού εμφανίστηκε από το πουθενά και με την απειλή μαχαιριού αποπειράθηκε να τους ληστέψει.

Ο άτυχος Νίκος Μουστάκας, στην προσπάθειά του να αντισταθεί -μετά από διαπληκτισμό με τους δύο από τους τρεις δράστες της επίθεσης-, κατέληξε στο κενό, αφήνοντας την τελευταία του πνοή. Ο θάνατός του έφερε στο φως της δημοσιότητας τις εκατοντάδες ληστείες που έχουν σημειωθεί από τον Ιανουάριο έως σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Λόφου του Φιλοπάππου αλλά και της Ακρόπολης. Συμμορίες Πακιστανών, Αφγανών και Ιρακινών επιτίθενται συνήθως σε ζευγάρια, τα οποία έχουν επιλέξει κάποιο δύσβατο και απόμερο σημείο για να απολαύσουν την πρωτεύουσα από ψηλά.

Συνήθως, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών που έχουν εξιχνιάσει αρκετές ληστείες, χρησιμοποιούν σπασμένα μπουκάλια ή μαχαίρια, ενώ είναι πολύ δύσκολο να συλληφθούν επ’ αυτοφώρω, καθώς έχουν μελετήσει αρκετά τα μονοπάτια και είναι εύκολο να «χαθούν». Η δολοφονία μετά ληστείας του άτυχου 25χρονου έδειξε πως απέτυχε παταγωδώς το σχέδιο αστυνόμευσης με τις προβλεπόμενες περιπολίες στην περιοχή, οι οποίες πλέον μετά από εντολή του νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδη Ανδρικόπουλου, έχουν αυξηθεί.

«Οι περιπολίες πλέον είναι και μέσα στον Λόφο του Φιλοπάππου. Σίγουρα υπάρχουν πλέον περισσότεροι αστυνομικοί μετά το περιστατικό με το φοιτητή. Είναι δύσκολα τα πράγματα εδώ. Εμένα με έχουν ληστέψει δύο φορές με μαχαίρι την ώρα που περπατούσα και επέστρεφα στο σπίτι μου», είπε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο κ. Κώστας, ιδιοκτήτης καταστήματος τουριστικών ειδών στην Ακρόπολη.

Από τον Ιανουάριο έως και τα τέλη Ιουλίου από τις έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών έχουν γίνει 200 προσαγωγές υπόπτων για διάφορα αδικήματα, ως αποτέλεσμα ερευνών, από τις οποίες οι 90 μετατράπηκαν σε συλλήψεις για ληστείες, κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών, πλαστογραφία και παράνομη οπλοφορία. Σε αυτές προστέθηκαν και οι τρεις συλλήψεις των δραστών της ληστείας που οδήγησε τον Νίκο Μουστάκα στο θάνατο. «Είναι δύσκολη περιοχή. Την επιλέγουν μετανάστες γιατί είναι εύκολο και ασφαλές χρήμα. Με τις αυξημένες περιπολίες που ξεκίνησαν με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. τα πράγματα είναι καλύτερα», σημειώνει χαρακτηριστικά αξιωματικός της Ασφάλειας. Τις πρώτες δέκα μέρες του Αυγούστου, πριν από το βράδυ της πτώσης του Νίκου στο κενό, είχαν ελεγχθεί εν τω συνόλω

461 άτομα. Από αυτά προσήχθησαν 30 άτομα και συνελήφθησαν 20 άτομα, εκ των οποίων: 3 για ληστεία, 4 για κλοπές-διαρρήξεις, 2 για παράβαση του νόμου περί όπλων, 9 για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, 1 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών και 1 για λοιπά αδικήματα.

ΑΣΟΕΕ-ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Στέγη τοξικομανών και εμπόρων

Τεράστιο πρόβλημα παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στο Πεδίον του Αρεως, καθώς στην οδό Μαυρομματαίων έχουν βρει «στέγη» εκατοντάδες τοξικομανείς, οι οποίοι, στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν τη δόση τους, διαπράττουν καθημερινά ληστείες στο σημείο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, μετά από εντολή του νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδη Ανδρικόπουλου, ξεκίνησε από την περασμένη Κυριακή νέο σχέδιο στην περιοχή σε μία προσπάθεια να «σπάσει» το διαμορφωμένο -από τους εμπόρους- «γκέτο».



Ανδρες της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της Αμεσης Δράσης αλλά και της Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο του ενισχυμένου επιχειρησιακού σχεδίου αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, κάνουν περιπολίες σχεδόν όλο το 24ωρο στο μεγαλύτερο πάρκο της Αττικής. «Την τελευταία εβδομάδα έχουν απομακρυνθεί από το σημείο οι τοξικομανείς και γίνονται διαρκώς έρευνες και συλλήψεις σε μια προσπάθεια να απομακρυνθούν σταδιακά από την περιοχή. Εχουμε αρκετά αποτελέσματα, καθώς πλέον δεν γίνεται χρήση ή διακίνηση ναρκωτικών ουσιών μέσα και έξω από το Πεδίον του Αρεως», είπε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που έχει γνώση του σχεδίου.

Ωστόσο, όπως λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα στον ευρύτερο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επί της οδού Πατησίων, καθώς, εκτός από το χρόνιο παρεμπόριο που «ελέγχεται» από παράτυπους μετανάστες, έχει ξεκινήσει και το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Ενδεικτικές είναι και οι φωτογραφίες- ντοκουμέντα, που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, στις οποίες απεικονίζονται αγοραπωλησίες λαθραίων τσιγάρων από απλούς… περαστικούς.



«Εχουν στήσει τα δικά τους αυτοσχέδια περίπτερα και πουλάνε λαθραία τσιγάρα. Καλύπτονται όμως από το άσυλο του πανεπιστημιακού χώρου και είναι δύσκολη η επέμβαση της Αστυνομίας. Είναι κάτι για το οποίο χρειάζεται άμεση πολιτική παρέμβαση», μας είπε χαρακτηριστικά μία δικηγόρος που εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή. Είναι ενδεικτικό πως το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, στο συγκεκριμένο σημείο της Αθήνας, ελέγχθηκαν 471 άτομα, προσήχθησαν 432 και συνελήφθησαν 4 άτομα, εκ των οποίων τα δύο για ναρκωτικά, ο ένας για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και ο τελευταίος για διάφορα άλλα αδικήματα.

ΜΕΝΙΔΙ

«Αβατο» των Ρομά, καταφύγιο παρανόμων

Το Μενίδι είναι μία περιοχή η οποία έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν την επικαιρότητα και την κοινή γνώμη, με αφορμή το θάνατο του 11χρονου Μάριου Σουλούκου από αδέσποτη σφαίρα, κατά τη διάρκεια σχολικής εορτής το περσινό καλοκαίρι στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών. Ο θάνατος του «μικρού αγγέλου», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι και οι συγγενείς του, έφερε στην επιφάνεια τα τεράστια προβλήματα στην περιοχή. «Είναι το ορμητήριο δεκάδων ληστών και εμπόρων ναρκωτικών, μικρών ή μεγάλων. Είναι ένα άβατο, το οποίο καταφέρνει να σπάει μόνο η ομάδα ΟΠΚΕ. Είναι αρκετά επικίνδυνο να μπει κάποιος αστυνομικός στον καταυλισμό της Αυλίζας ή της Αγίας Σωτήρος στο Μενίδι, χωρίς να συνοδεύεται από τουλάχιστον μία ομάδα ΟΠΚΕ.



Θυμόμαστε όλοι περιστατικά του παρελθόντος όταν άτομα Ρομά είχαν επιτεθεί σε αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης και τους είχαν πυροβολήσει. Ακόμη και οι συλλήψεις για ναρκωτικά στην περιοχή που γίνονται μετά από έρευνα της Ασφάλειας υλοποιούνται με τη συνδρομή πάνοπλων αστυνομικών», είπε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ανώτατος αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, που με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει πλέον την έδρα της στο Ζεφύρι.




Ωστόσο, όπως έχουν καταγγείλει κατά το παρελθόν συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχει πρόβλημα με τις περιπολίες στη συγκεκριμένη περιοχή, καθότι αρκετές ομάδες ΟΠΚΕ και ομάδες της ΔΙ.ΑΣ., αντί να παραμένουν στο Μενίδι όπου χτυπάει η «καρδιά της εγκληματικότητας», καλούνται, μετά από εντολές ανωτέρων, να μεταβούν για «περιπολίες» σε σταθερά σημεία-στόχους.

«Καταφύγιο» ή «βάση» στη συγκεκριμένη περιοχή των Αχαρνών, όπως λένε χαρακτηριστικά αστυνομικές πηγές, έχουν βρει κατά το παρελθόν αρκετές συμμορίες ληστών των χρηματοκιβωτίων, σπείρες που ανατίναζαν ΑΤΜs αλλά και εκατοντάδες διακινητές ναρκωτικών. Παράλληλα, υπάρχουν δρόμοι στους οποίους δεν μπορεί να περπατήσει κάποιος χωρίς να πέσει θύμα ληστείας. Κατά το παρελθόν οι κάτοικοι της περιοχής έχουν κάνει δεκάδες διαμαρτυρίες για το «άβατο» της Δυτικής Αττικής, εκφράζοντας το φόβο τους πως θα χαθούν κι άλλες ανθρώπινες ζωές. Τα νούμερα «μιλούν» για ακόμη μία φορά από μόνα τους, καθώς από τις πρώτες κιόλας μέρες του Αυγούστου, ευρύτερα στη Δυτική Αττική, ελέγχθηκαν 4.126 άτομα, προσήχθησαν 1.282 και συνελήφθησαν τελικά 105. Μεταξύ αυτών έμποροι ναρκωτικών, ληστές αλλά και άτομα τα οποία οπλοφορούσαν.

ΟΜΟΝΟΙΑ-ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ

Ναρκωτικά, επιθέσεις και λαθρεμπόριο

Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται και σε δύο αρκετά κοντινά σημεία της πρωτεύουσας: την Ομόνοια και το Μεταξουργείο. Κατά το παρελθόν η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών γινόταν ακόμη και πάνω στις δύο πλατείες, εντούτοις αυτή η κατάσταση φαίνεται πως έχει αλλάξει. Στην Ομόνοια, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, παρατηρείται κυρίως διακίνηση ναρκωτικών στην οδό Μενάνδρου και στη Χαλκοκονδύλη από πιάτσες που ελέγχονται από Αφγανούς, Πακιστανούς αλλά και Αλβανούς, ενώ σε διάφορα σημεία της γίνονται ληστείες ανά τακτά χρονικά διαστήματα.



Αντιστοίχως, αρκετά κοντά στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο παρατηρείται διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ενώ κάθε μέρα συμμορίες αλλοδαπών σπάνε οχήματα και αρπάζουν ό,τι βρουν στο εσωτερικό τους. Ανησυχητικό πρόβλημα παρατηρείται και με το παρεμπόριο στην οδό Σωκράτους αλλά και τη διακίνηση ναρκωτικών πίσω από το Δημαρχείο της Αθήνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, στις αρχές Αυγούστου στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών ελέγχθηκαν 987 άτομα, προσήχθησαν 860 και από αυτούς συνελήφθησαν 49, εκ των οποίων: 4 για κλοπές-διαρρήξεις, 2 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, 27 για παρεμπόριο, 5 για καταδικαστικές αποφάσεις, 5 για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, 2 για λαθρεμπόριο και 4 για διάφορα άλλα αδικήματα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής