liberal Του Προκόπη Χατζηνικολάου Αντίστοιχη της Κίνας και της Σουαζιλάνδης είναι η οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα σύμφωνα με τη φετινή...
liberal Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Αντίστοιχη της Κίνας και της Σουαζιλάνδης είναι η οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα σύμφωνα με τη φετινή μελέτη του Ινστιτούτου Fraser του Καναδά που παρουσιάζεται για τρίτη συνεχόμενη από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) και αφορά τα στοιχεία του 2016. Συγκεκριμένα η Ελλάδα καταλαμβάνει την 108η θέση και είναι μακράν τελευταία από όλες τις χώρες της Ε.Ε., και της Νοτιανατολικής Ευρώπης.
Για να γίνει αντιληπτή η θέση της Ελλάδας αξίζει να σημειωθεί ότι η Αλβανία βρίσκεται στη 34η θέση, η Ρουμανία καταλαμβάνει την 20η θέση και η Βουλγαρία την 46η. Μάλιστα η χώρα μας μοιράζεται φέτος την ίδια επίδοση με την Κίνα και τη Σουαζιλάνδη (108η θέση) σε ό,τι αφορά τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας. Η Ελλάδα συνεχίζει σταθερά να καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Αντίστοιχη της Κίνας και της Σουαζιλάνδης είναι η οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα σύμφωνα με τη φετινή μελέτη του Ινστιτούτου Fraser του Καναδά και αφορά τα στοιχεία του 2016. Συγκεκριμένα η Ελλάδα καταλαμβάνει την 108η θέση και είναι μακράν τελευταία από όλες τις χώρες της Ε.Ε., και της Νοτιανατολικής Ευρώπης.
Για να γίνει αντιληπτή η θέση της Ελλάδας αξίζει να σημειωθεί ότι η Αλβανία βρίσκεται στη 34η θέση, η Ρουμανία καταλαμβάνει την 20η θέση και η Βουλγαρία την 46η. Μάλιστα η χώρα μας μοιράζεται την ίδια επίδοση με την Κίνα και τη Σουαζιλάνδη (108η θέση) σε ό,τι αφορά τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας. Η Ελλάδα συνεχίζει σταθερά να καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
1. Το μέγεθος του κράτους
2. Το κράτος δικαίου
3. Την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα
4. Την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και
5. Το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.
Όπως γίνεται αντιληπτό τα capital controls καθώς και οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, βύθισαν τη χώρα στην μελέτη του Ινστιτούτου. Ταυτόχρονα τα capital controls λειτουργούν αποτρεπτικά σε επενδύσεις ενώ δημιούργησε και δημιουργεί ακόμα και σήμερα που η χώρα έχει βγει από το Μνημόνιο σημαντικά προβλήματα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις αλλά και στις εισαγωγικές που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους ξένους προμηθευτές. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υπερφορόλογηση, τις τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές, την υψηλή ανεργία διαμορφώνουν το επίπεδο ευημερίας της χώρας μας, και δυστυχώς χρόνο με το χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει.
Μάλιστα όπως τονίζεται στη μελέτη, οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, έχουν ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Όπως προαναφέρθηκε η χώρα μας μοιράζεται φέτος την ίδια επίδοση με την Κίνα και τη Σουαζιλάνδη (108η θέση) σε ό,τι αφορά τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η χώρα με την αμέσως καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα, η Κροατία, βρίσκεται στην 75η θέση, 33 θέσεις πάνω από τη χώρα μας. Ακόμη όμως και σε σύγκριση με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ, η χώρα με την αμέσως καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, βρίσκεται στην 98η θέση, 10 θέσεις πάνω από την χώρα μας.
Αντίθετα, οι χώρες με τις πέντε καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως παραμένουν φέτος οι ίδιες με πέρσι, αφού το Χόνγκ Κόνγκ βρίσκεται ξανά στην κορυφή του δείκτη και ακολουθούν κατά σειρά η Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και η Ιρλανδία.
Σημειώνεται πως τελευταία ανάμεσα στις 162 χώρες βρίσκεται για μία ακόμη χρονιά η Βενεζουέλα.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦίΜ Νίκος Ρώμπαπας ανέφερε σχετικά ότι:
«Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα καταγράφει απογοητευτική θέση ως προς την οικονομική της ελευθερία, έχοντας ξανά τη χειρότερη επίδοση τόσο μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όσο και μεταξύ όλων των βαλκανικών χωρών. Είναι τραγική ειρωνεία, την ώρα που κάποιοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να κυνηγούν τον μπαμπούλα του νεοφιλελευθερισμού, η οικονομική ελευθερία της χώρας μας να είναι αντίστοιχη της Κίνας και της Σουαζιλάνδης. Όσο πιο γρήγορα ως κοινωνία αντιληφθούμε αυτή την αντίφαση, τόσο γρηγορότερα και θα αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές και βαθιές αιτίες της κακοδαιμονίας μας.