Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Καρκίνος του οισοφάγου: Πρόληψη και αντιμετώπιση με μόλις ένα μέταλλο – Σε ποιες τροφές υπάρχει

Έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Τέξας στο Arlington αποκαλύπτει πώς ο ψευδάργυρος μπορεί να στοχεύσει τα κύτταρα του καρκίνου τ...


Έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Τέξας στο Arlington αποκαλύπτει πώς ο ψευδάργυρος μπορεί να στοχεύσει τα κύτταρα του καρκίνου του οισοφάγου και να σταματήσει την ανάπτυξή τους, προσφέροντας έτσι νέα προοπτική για την πρόληψη και θεραπεία της νόσου.





Καρκίνος του οισοφάγου - Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που υπάρχει σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως στρείδια, κόκκινο κρέας, πουλερικά, φασόλια, καρύδια και δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ είναι επίσης διαθέσιμο και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά του σώματος. Δεν είναι σημαντικός μόνο για την ανάπτυξη της γεύσης και της οσμής σε εμβρυϊκό και παιδικό στάδιο, αλλά και για την καλύτερη λειτουργία των κυττάρων, την επούλωση τραυμάτων, ενώ βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αποτρέψει τις μολύνσεις.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει έλλειψη ψευδαργύρου σε ασθενείς με καρκίνο του οισοφάγου, υποδεικνύοντας ότι το συγκεκριμένο μέταλλο μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από την ασθένεια.

Ωστόσο, οι μοριακοί μηχανισμοί που αποτελούν το υποκείμενο των πιθανών αντικαρκινικών επιδράσεων του ψευδαργύρου ήταν ένα μυστήριο μέχρι τώρα.




Ψευδάργυρος, ασβέστιο και καρκίνος του οισοφάγου
Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Zui Pan, του Κολλεγίου Νοσηλευτικής και Καινοτομίας για την Υγεία του πανεπιστημίου του Τέξας στο Arlington, μαζί με τους συνεργάτες του διαπίστωσαν, ότι ο ψευδάργυρος στοχεύει και μπλοκάρει ένα συγκεκριμένο κανάλι ασβεστίου στα οισοφαγικά καρκινικά κύτταρα, εμποδίζοντάς τα να πολλαπλασιαστούν, ή να αναπτυχθούν και να διαχωριστούν.

Ο δρ. Pan και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τα ευρήματα της μελέτης τους στο επιστημονικό περιοδικό The FASEB Journal.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τον τρόπο που οι ανθρώπινες κυτταρικές σειρές καρκίνου του οισοφάγου και τα υγιή ανθρώπινα κύτταρα ανταποκρίνονται στον ψευδάργυρο.

Διαπίστωσαν ότι στα οισοφαγικά καρκινικά κύτταρα, το εν λόγω μέταλλο αναστέλλει ένα κανάλι ασβεστίου που ονομάζεται Orai1. Αυτό με την σειρά του καταστέλλει την αυξανόμενη σηματοδότηση του ασβεστίου, ενός γνωστού παράγοντα ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων, και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους.

Επιπλέον, η ομάδα διαπίστωσε ότι ο ψευδάργυρος δεν στοχεύει το κανάλι ασβεστίου σε υγιείς κυτταρικές σειρές.

«Η μελέτη μας -για πρώτη φορά- αποκαλύπτει ότι ο ψευδάργυρος εμποδίζει τα υπερευαίσθητα σήματα ασβεστίου στα καρκινικά κύτταρα, διαδικασία που απουσιάζει στα φυσιολογικά κύτταρα, και έτσι αναστέλλει επιλεκτικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων (…) Έτσι, φαίνεται, ότι ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο μπορούν να συνδεθούν», εξηγεί ο δρ. Pan

Καρκίνος του οισοφάγου: Μια νέα θεραπεία με βάση τον ψευδάργυρο;
Αν και τα ποσοστά επιβίωσης που έχει ο καρκίνος του οισοφάγου έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, η πρόγνωση παραμένει κακή σε σύγκριση με πολλούς άλλους καρκίνους: Μόνο το 20% των ασθενών θα επιβιώσει για τουλάχιστον 5 χρόνια μετά τη διάγνωση του εν λόγω καρκίνου.

Τέτοιες στατιστικές υπογραμμίζουν την ανάγκη για νέες θεραπείες πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου του οισοφάγου και ο δρ. Pan και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν πως ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου στην διατροφή θα μπορούσε να είναι μια εφικτή επιλογή προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε μελλοντικές μελέτες, η ομάδα σχεδιάζει να μάθει περισσότερα για τη σύνδεση μεταξύ της σηματοδότησης ψευδαργύρου και ασβεστίου και το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου για την καταπολέμηση του καρκίνου του οισοφάγου.

Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν τη σημασία της του ψευδαργύρου ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Οι ειδικοί συνιστούν σε άνδρες και γυναίκες να λαμβάνουν περίπου 11 mg και 8 mg ψευδαργύρου, αντίστοιχα, κάθε μέρα.