lykavitos Διεθνείς διαστάσεις παίρνουν πλέον οι καταγγελίες για την κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό. Σε δημοσίε...
lykavitos Διεθνείς διαστάσεις παίρνουν πλέον οι καταγγελίες για την κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό.
Σε δημοσίευμα του ο Guardian σχολιάζει τις έντονες πολιτικές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, στον απόηχο των εφιαλτικών συνθηκών στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, καθώς και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο των αρμόδιων οργάνων.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, «η ένταση κλιμακώθηκε όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, άσκησε μήνυση εναντίον δημοσιογράφων της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", η οποία δημοσίευσε ρεπορτάζ σχετικά με την κατάχρηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Η έρευνα μας βασίζεται στην αλήθεια και υποστηρίζεται καθολικά» προσέθεσε τρεις μέρες μετά την προσωρινή κράτησή του.
Άλλωστε όπως τονίζει και η βρετανική εφημερίδα και όπως ανέφεραν η Βρυξέλλες σε παρέμβαση τους, «Η Ευρώπη πρέπει πάντα να είναι ένας τόπος όπου η ελευθερία του Τύπου είναι ιερή».
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στο ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», ενημερώνοντας ότι η εφημερίδα «υποστήριξε πως επιχειρήσεις με «πολύ στενούς» δεσμούς με τον Καμένο έκαναν διογκωμένες χρεώσεις για διάφορες υπηρεσίες, από τροφοδοσίας έως υδραυλικές εγκαταστάσεις. Όπως και ότι τα έργα απονεμήθηκαν συχνά με διαδικασίες fast-track χωρίς τον δέοντα έλεγχο ή την υποβολή ανταγωνιστικής προσφοράς».
Σημειώνει μάλιστα ότι η ευρωπαϊκή Aρχή καταπολέμησης της Απάτης και της Διαφθοράς (OLAF) ερευνά «ενδεχόμενες παρατυπίες σχετικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια σίτισης προσφύγων, καθώς και ότι η Ελλάδα έχει λάβει συνολικά 1,6 δισ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες από το 2015.
«Εν μέσω κατηγοριών για αυξανόμενο αυταρχισμό της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των ΜΜΕ, οι Βρυξέλλες είπαν ότι οι συλλήψεις αποτελούν παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου. "Η Ευρώπη πρέπει πάντα να είναι ένας τόπος, όπου η ελευθερία του Τύπου είναι ιερή ", δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα», αναφέρει ο Guardian.
Η ανταποκρίτριά της βρετανικής εφημερίδας, Έλενα Σμιθ, σημειώνει παράλληλα το σήμα κινδύνου που εκπέμπει η International Rescue Committee (IRC) για την ψυχική υγεία των προσφύγων στον καταυλισμό επισημαίνοντας ότι έως και 60% των αιτούντων άσυλο, που αποτάνθηκαν στο ιατρείο, το οποίο έστησε η οργάνωση φέτος στη Μόρια, ανέφεραν ότι έκαναν σκέψεις για αυτοκτονία και σχεδόν το 30% είπαν ότι αποπειράθηκαν να βάλουν τέρμα στις ζωές τους. Στην έκθεση -καταπέλτη για τις άθλιες συνθήκες στο hot spot της Λέσβου η IRC επισημαίνει ότι 84 άνθρωποι μοιράζονται μια ντουζιέρα και σχεδόν 72 μια τουαλέτα, ενώ τα λύματα από τους υπερχειλισμένους βόθρους «φθάνουν τα στρώματα όπου κοιμούνται παιδιά»
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι η μήνυση του Πάνου Καμμένου είχε σκοπό να σιωπήσει εκείνους που έθεσαν «εύλογες ερωτήσεις» για τη «σκοτεινή» διαχείριση τεράστιων κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν πρόκειται να απολογηθούμε για ένα λάθος που δεν έχουμε κάνει. Ο Κάμμενος θα πρέπει θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες αναγκάστηκαν οι πρόσφυγες να ζήσουν και οι Έλληνες στο νησί και στα γύρω χωριά αναγκάστηκαν να υποφέρουν» αναφέρει ο διευθυντής του “Φιλελεύθερου”, Παναγιώτης Λάμψιας, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα.
Και κατέληξε λέγοντας ότι «το ρεπορτάζ μας βασίζεται σε γεγονότα και ό,τι αναφέρει υποστηρίζεται πλήρως. Το στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε».