Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ρίχνει «στο τραπέζι» άλλη μια εκδοχή για το περιστατικό της κατάρριψης του Il-20 από τη συριακή...
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ρίχνει «στο τραπέζι» άλλη μια εκδοχή για το περιστατικό της κατάρριψης του Il-20 από τη συριακή αεράμυνα, ισχυριζόμενο ότι είχε ανοικτά τα ραντάρ των συστημάτων S-400 που μέχρι στιγμής είχαν κρατηθεί εκτός πάσης δραστηριότητας στο θέατρο επιχειρήσεων της Συρίας…
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ίγκορ Κονασένκοφ, υποστήριξε σε νέες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους λίγη ώρα νωρίτερα, ότι τα στοιχεία που συνέλεξαν οι S-400 που έχουν αναπτύξει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία, αποδεικνύουν τον ισχυρισμό, ότι τα ισραηλινά μαχητικά… κρύφτηκαν πίσω από το ρωσικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.
Η βολή των συριακών S-400 είχε σαν στόχο ισραηλινό μαχητικό F-16, αλλά επειδή στην περιοχή βρισκόταν το ρωσικό αεροσκάφος, ο πύραυλος άλλαξε την πορεία του και «κλείδωσε» πάνω σε έναν στόχο με μεγαλύτερη «υπογραφή» στο ραντάρ και χαμηλότερη ταχύτητα.
Έτσι έπληξε το ρωσικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας Il-20, ενώ το ισραηλινό F-16 συνέχισε την περιπολία του στα συριακά παράλια. Πρόκειται για έναν ισχυρισμό τουλάχιστον προβληματικό από τη ρωσική πλευρά που εγείρει περισσότερα ερωτήματα από αυτά τα οποία υποτίθεται επιθυμεί να εξηγήσει.
Πρώτον, η τόσο καθυστερημένη αναφορά στους S-400 που έχουν αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ κοντά στη Λατάκια, δείχνει να έχει σαν στόχο να κατευνάσει τις συριακές – και όχι μόνο κατά πάσα πιθανότητα, αφού θα μπορούσε θέμα να εγερθεί και εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας – αντιδράσεις ότι δεν χρησιμοποιούνται.
Επίσης, να στείλει έμμεσο μήνυμα ότι τους παραπλάνησε, σε όσους περιμένουν ένα τέτοιο δώρο ως «μάννα εκ ουρανού», για να μπορέσουν να καταγράψουν πολύτιμα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη αντιμέτρων που θα το εξουδετερώσουν. Η αναφορά στόχο έχει να προσδώσει αξιοπιστία και στους μέχρι τώρα ισχυρισμούς, παρουσιάζοντάς τους να υποστηρίζονται από τα στοιχεία ενός προηγμένου συστήματος.
Κάτι το οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν γίνεται, αφού οι ίδιοι οι Ρώσοι κάνουν λόγο για στόχους με εντελώς διαφορετική ταχύτητα! Εάν συνυπολογιστεί ότι η πτήση του πυραύλου αναχαίτισης προς τον στόχο είναι ελάχιστα δευτερόλεπτα, τα περί «κρυφτού» των Ρώσων ενός μαχητικού πίσω από ένα αργοκίνητο ΑΦΝΣ, φτάνουν να μοιάζουν ακόμα και με γελοιότητες.
Αν θέλουν να ισχυριστούν ότι οι Ισραηλινοί γνώριζαν πως επρόκειτο για ρωσικό αεροσκάφος και ο Ισραηλινός πιλότος πραγματοποίησε ελιγμό με στόχο να πετύχει αυτό που τελικώς έγινε για να αυξηθεί το κόστος της Ρωσίας λόγω της εμπλοκής της στη Συρία, τότε:
Αφενός θα επρόκειτο για πολύ… υπερβατική σκέψη λόγω του ελάχιστου χρόνου που μεσολαβεί, ενώ αφετέρου θα ισχύει και το ανάποδο. Δηλαδή ότι η παρουσία του ρωσικού αεροσκάφους στην περιοχή ήταν σκόπιμη, παρεμβλήθηκε εκείνη τη στιγμή με στόχο για να παρεμποδίσει την επιδρομή και το πλήρωσε.
Αυτό, αν ισχύει θα μετέτρεπε το ΑΦΝΣ σε νόμιμο στόχο αφού συζητάμε για μια πολεμική επιχείρηση, ενώ αφού είχαν ανοικτό το ραντάρ των S-400 πρέπει να «ξηλώσουν» όλους τους Ρώσους διοικητές στη Συρία για επικίνδυνη ανικανότητα και επαγγελματική ανεπάρκεια…