Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Όταν η Ζάκυνθος «έπαυσε να υπάρχει» - Συγκλονιστικά ντοκουμέντα από τους φονικούς σεισμούς του 1953 - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Ο σεισμός τα ξημερώματα στην Ζάκυνθο, ξύπνησε στους γεροντότερους, την καταστροφή του 1953. Στις 11:25 το πρωί της 12ης Αυγούστου, ο σφο...


Ο σεισμός τα ξημερώματα στην Ζάκυνθο, ξύπνησε στους γεροντότερους, την καταστροφή του 1953. Στις 11:25 το πρωί της 12ης Αυγούστου, ο σφοδρός και καταστροφικός σεισμός των 7,2 Ρίχτερ ισοπεδώνει την Ζάκυνθο το Αργοστόλι και το Ληξούρι.




Μετά τον καταστροφικό σεισμό, μια τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε στη Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα ότι απέμεινε από το σεισμό να καταστραφεί από την φωτιά που κράτησε αρκετές ημέρες.

Ακολούθησαν εκατοντάδες μετασεισμοί, πολλοί απ' αυτούς πάνω από 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ έως και τα τέλη του Σεπτέμβρη.

Πάνω από 33.000 σπίτια καταστράφηκαν σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Ιθάκη, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς ανήλθε σε 455, των αγνοουμένων σε 21 και των τραυματιών σε 2.412.


Ο καταστροφικός σεισμός του 53 που κατέστρεψε μια πόλη αρχόντισσα, εξαφανίζοντας για πάντα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα με μακραίωνη ιστορία, όπως το παλιάτσο των Κομούτο, τους ναούς του Αγίου Παύλου, Αγίου Λούκα Παναγία Φανερωμένη, το θέατρο Ζακύνθου και δεκάδες αλλά με αξιοσημείωτα όπως το καμπαναριό του Αγίου και της Φανερωμένης.

Την Κυριακή 9 Αυγούστου στις 10 το πρωί όταν ένας μεγάλος σεισμός τράνταξε τη γη της Ζακύνθου, δημιουργώντας αρκετά σοβαρές ζημίες σχεδόν σε όλα τα κτίρια του νησιού, παρ ότι οι εκτεταμένες καταρρεύσεις τοίχων και μετατοπίσεις σκεπών, όλοι θεώρησαν ότι είχαν περάσει τα χειρότερα. Έκαναν όμως λάθος.





Την τρίτη 11 Αυγούστου στις 5.35 το πρωί ένα φοβερό τράνταγμα ξύπνησε τους Ζακυνθινούς δημιουργώντας ακόμα ο μεγαλύτερες ζημίες και καταρρεύσεις κτιρίων από την μια άκρη στην άλλη. Ο σεισμός είχε διάρκεια 30 δευτερόλεπτα που στάθηκαν όμως ικανά να διαλύσουν κτίρια στη Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Λευκάδα.

Στην πόλη του Αργοστολίου, διασώθηκαν δύο μόνο σπίτια, το ισόγειο του αρχοντικού της οικογένειας Γκιντιλίνη - Κοσμετάτου και το σπίτι του Βρεττού, δίπλα στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη. Ελάχιστα ήταν και τα οικοδομήματα που σώθηκαν στο Ληξούρι, όπως το Γηροκομείο και το αρχοντικό των Ιακωβάτων, ενώ ανάμεσα στα λίγα εναπομείναντα σπίτια στη Λειβαθώ ήταν και το ιστορικό σπίτι του Λόρδου Βύρωνος.