Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω και στις 4 πμ να δείχνουν 3 πμ - Θα είναι η τελευταία φορά που θα γυρίσουμε ...
Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω και στις 4 πμ να δείχνουν 3 πμ - Θα είναι η τελευταία φορά που θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας; - Χωρισμένες σε τρία στρατόπεδα η χώρες της Ευρώπης - Τι προτιμάει η Ελλάδα
Μια ώρα πίσω θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, καθώς περνάμε και επίσημα στη χειμερινή ώρα.Έτσι στις 4 πμ οι δείκτες του ρολογιού θα γυρίσουν στις 3 πμ, με το θέμα της αλλαγής της ώρας να συνεχίζει να απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση . Αφετηρία στάθηκε το δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού που έγινε με πρωτοβουλία της Κομισιόν και του προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Οι δείκτες της αλλαγής
Από το 1980, τα ρολόγια αλλάζουν δύο φορές το χρόνο: το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου και το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Στην ψηφοφορία του καλοκαιριού, το 84% των συμμετεχόντων αποφάνθηκε ότι δεν θέλει αλλαγή στην ώρα.
Στο κοινό υπήρχε η εντύπωση ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων θα προτιμούσε μεγαλύτερες περιόδους φωτός το χειμώνα, κάτι που θα ήταν εφικτό με τη θερινή ώρα.
Αλλαγή ώρας 2018: Χωρισμένες σε στρατόπεδα οι χώρες της Ευρώπης – Ποιες...
Πριν από λίγες εβδομάδες, μια δημοσκόπηση στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έδειξε ότι το 51% θέλει ως μόνιμη τη θερινή ώρα. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να έχουν ακόμη και το χειμώνα, το φθινόπωρο και την άνοιξη, μετά τη δουλειά και το σχολείο, τον ελεύθερο χρόνο τους στο φως της ημέρας», λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ.
Ο ευρωσκεπτικισμός της ώρας – Τα στρατόπεδα και η Ελλάδα
Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Στις ομάδες εργασίας των κρατών – μελών που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες προκύπτει μια διαφορετική εικόνα:
Η Πορτογαλία, όπως και η Ελλάδα, θα επιθυμούσαν περισσότερο τη σημερινή λύση – να συνεχίσουμε να αλλάζουμε τα ρολόγια δύο φορές το χρόνο.
Η Γαλλία και η Ισπανία, καθώς και η Ολλανδία , η Δανία και η Φινλανδία, θέλουν τη χειμερινή ώρα ως μόνιμη λύση.
Η Γερμανία, η Πολωνία, η Κύπρος καθώς και τα κράτη της Βαλτικής υποστηρίζουν τη θερινή ώρα αιωνίως.