Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ... ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ «ΜΕΤΩΠΙΚΗ»... Την επόμενη εβδομάδα η πρώτη ψηφοφορία για τις Συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια!

Οι διαδικασίες για να φτάσει η Βουλή της ΠΓΔΜ στην ψήφιση των Συνταγματικών Αλλαγών που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει ξε...


Οι διαδικασίες για να φτάσει η Βουλή της ΠΓΔΜ στην ψήφιση των Συνταγματικών Αλλαγών που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει ξεκινήσει. Μαζί και ο… αγώνας δρόμου του Ζόραν Ζάεφ να πείσει βουλευτές από την αντιπολίτευση να ψηφίσουν υπέρ για να φτάσει τον… "μαγικό" αριθμό των 80 ψήφων.




Ήδη από τη Δευτέρα (08.10.2018) η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ξεκίνησε τη διαδικασία στη Βουλή. Οι αλλαγές που προτείνει, αφού πήραν το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο, κατατέθηκαν ήδη στο Κοινοβούλιο και μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η συζήτησή τους στις αρμόδιες επιτροπές. Το θέμα είναι βέβαια τι θα γίνει στην Ολομέλεια της σκοπιανής Βουλής, όπου για να περάσουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα απαιτείται πλειοψηφία 2/3.

Αυτό «μεταφράζεται» σε 80 βουλευτές, από τους συνολικά 120 που έχει η Βουλή της ΠΓΔΜ. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τον Ζόραν Ζάεφ. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της Συνταγματικής Αλλαγής θα χρειαστούν 10 μέρες συζήτησης και τρεις ψηφοφορίες. Η πρώτη αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου ή την Τρίτη, 16 του μήνα. Τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

Για την ώρα, ο Ζόραν Ζάεφ δεν έχει τον αριθμό των βουλευτών που απαιτούνται για να τον στηρίξουν. Στην τελευταία ψηφοφορία, λίγο αφού είχε υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών, είχε πάρει 69 ψήφους στη Βουλή. Σύμφωνα με το Balkan Insight τώρα έχει υπέρ του 71 βουλευτές. Αλλά χρειάζεται τουλάχιστον 80. Που σημαίνει ότι ψάχνει εννέα βουλευτές κυρίως από την αντιπολίτευση.

Αν δεν καταφέρει να τους βρει και οι Συνταγματικές αλλαγές δεν πάρουν την πλειοψηφία των 2/3, η Βουλή θα πρέπει να «διαλυθεί» και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Αν καταλήξουν εκεί τα πράγματα, οι πιθανότερες ημερομηνίες για πρόωρες κάλπες είναι η 25η Νοεμβρίου ή η 2α Δεκεμβρίου.

Ο Ζόραν Ζάεφ, πέρα από τις διαβουλεύσεις και τις συζητήσεις με τους βουλευτές που θέλει να πείσει, χρησιμοποιεί (όπως και πριν το δημοψήφισμα) τα social media για να περάσει το μήνυμά του. Όπως έκανε και μέσω Facebook, καλώντας όλους τους βουλευτές της ΠΓΔΜ να στηρίξουν τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνησή του.