Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αυτό είναι το πακέτο μέτρων για να σωθεί η ΔΕΗ

Σε ένα πολλαπλό πακέτο μέτρων προκειμένου να σταθεί στα πόδια της η ΔΕΗ, μεγαλύτερο και από εκείνο του Δεκεμβρίου 2017, προχώρησε στην πραγ...


Σε ένα πολλαπλό πακέτο μέτρων προκειμένου να σταθεί στα πόδια της η ΔΕΗ, μεγαλύτερο και από εκείνο του Δεκεμβρίου 2017, προχώρησε στην πραγματικότητα χθες η κυβέρνηση.

Του Γιώργου Φιντικάκη
ΠΗΓΗ: Energy Press





Σε μια στιγμή που η μετοχή της δέχεται καθημερινά πιέσεις, και τα οικονομικά της αποτελέσματα δοκιμάζονται από τις αυξητικές τάσεις των τιμών C02, η κυβέρνηση δια του υπ. Ενέργειας Γ.Σταθάκη, ανακοίνωσε ότι ενισχύσει την επιχείρηση με ποσά που ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ, καταργώντας σε πρώτη φάση τη χρέωση προμηθευτή και το λιγνιτικό τέλος.

Ταυτόχρονα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ παρελθόντων ετών, ενώ σύντομα πρόκειται να επιβληθεί ρήτρα ρύπων στα τιμολόγια του ρεύματος. Αναλύοντας μια προς μία τις παραπάνω ενέσεις ξεχωριστά προκύπτει ότι :






1. Κατάργηση Τέλους Προμηθευτή : Δεδομένου ότι η εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) έχει πλέον ολοκληρωθεί, καταργείται από την 1η/1/2019 το Τέλος Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ). Το όφελος της ΔΕΗ υπολογίζεται σε 50 εκατ ευρώ για το 2018, 130 εκατ ευρώ για το 2019 και 70 εκατ. ευρώ για το 2020, συνολικά δηλαδή 250 εκατ.ευρώ. Ειδικά για φέτος υπολογίζεται σε 50 εκατ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να επιστραφεί στους προμηθευτές το 50% του ΠΧΕΦΕΛ το οποίο έχουν πληρώσει για το 2018. Το μνημόνιο προέβλεπε ότι φέτος το ΠΧΕΦΕΛ θα ήταν μειωμένο κατά 30% και του χρόνου κατά 50%, ωστόσο η κυβέρνηση το μειώνει φέτος στο 50% και το καταργεί εντελώς το 2019.

2. Κατάργηση Τέλους Λιγνίτη : Το όφελος για τη ΔΕΗ από τη κατάργηση του λιγνιτικού τέλους ως εσόδου του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), υπολογίζεται σε 25-30 εκατ ευρώ, ενώ αντιστοιχεί σε 2 ευρώ ανά MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

3. Mετά την οριστική εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ παρελθόντων ετών και συγκεκριμένα των ετών 2012, 2013, 2016 και 2017, η ΔΕΗ έχει λαμβάνειν από τον ΕΛΑΠΕ, συνολικό ποσό ύψους 105 εκατ. ευρώ,

4. Σύντομα ανακοινώνεται η επιβολή ρήτρας ρύπων CO2 στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Αντί όμως να υπάρξει χρονικό ορόσημο, οι πληροφορίες λένε ότι θα ανακοινωθεί απλώς μια τιμή CO2, πάνω από την οποία και θα ενεργοποιείται η ρήτρα. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η επιβάρυνση δεν θα είναι αισθητή, και ότι θα κυμανθεί για παράδειγμα σε 1,5% – 2% επί του ανταγωνιστικού τιμολογίου, που εισπράττει η ΔΕΗ. Δεδομένου ότι ο ετήσιος τζίρος της ήταν πέρυσι 4,9 δισ, το 1,5% – 2% ισούται με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 70-100 εκατ ευρώ.

Αθροίζοντας όλα τα παραπάνω προκύπτει ένα ποσό υψηλότερο και από το περυσινό “μέρισμα Τσίπρα” προς τη ΔΕΗ (Δεκέμβριος 2017), που αφορούσε επιστροφή στην επιχείρηση, αποζημιώσεων από παλαιές διεκδικήσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ.

Στο ερώτημα κατά πόσο η επιβολή ρήτρας ρύπων στα τιμολόγια δεν θα πυροδοτησει αυξήσεις στα τιμολόγια, άνθρωποι με γνώση των διεργασιών μιλούν για αντίστοιχη μείωση και του ΕΤΜΕΑΡ. Και εξηγούν ότι από εδώ και πέρα όλα τα λεφτά που θα περισσεύουν στο λογαριασμό ΕΛΑΠΕ, θα διατίθενται για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Επειδή δηλαδή το παραπάνω “μαξιλάρι” φουσκώνει από τους ρύπους, όσο αυτοί θα αυξάνονται, τόσο θα αυξάνεται και αυτό.

Στο μεταξύ συνεδριάζει σήμερα το Δ.Σ. της ΔΕΗ προκειμένου να εγκρίνει τα τελικά σχέδια των συμβάσεων αγοραπωλησίας SPA για τις προ πώληση μονάδες σε Μεγαλόπολη και Μελίτη, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο μείγμα κινήτρων που έχει επιλεγεί. Ταυτόχρονα το Δ.Σ. καλείται να εγκρίνει τη διαδικασία αποσφράγισης και αξιολόγησης των προσφορών, όταν αυτές υποβληθούν στο διαγωνισμό ο οποίος και έχει πάρει αναβολή για τη πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.