Μία νέα έρευνα που έρχεται να ανατρέψει όσα θεωρούσαμε δεδομένα για την ανάπτυξη ζωής από τη Βρετανία, καταγράφει πώς επιστήμονες κατάφεραν...
Μία νέα έρευνα που έρχεται να ανατρέψει όσα θεωρούσαμε δεδομένα για την ανάπτυξη ζωής από τη Βρετανία, καταγράφει πώς επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά στην ιστορία να φέρουν στη ζωή έμβρυα ποντικών, παρακάμπτοντας την απαραίτητη διαδικασία γονιμοποίησης του ωαρίου από τα σπέρμα.
Συγκεκριμένα, τα κύτταρα που ονομάστηκαν Parthenogenotes είναι κύτταρα ωαρίων, τα οποία οι επιστήμονες 'ξεγέλασαν' για να τα “μετατρέψουν” σε έμβρυο, χωρίς στην πραγματικότητα αυτά να έχουν γονιμοποιηθεί από σπέρμα. Τα κύτταρα Parthenogenotes πεθαίνουν κανονικά μετά από λίγες μόνο ημέρες.
Οι ερευνητές πίστευαν μέχρι σήμερα ότι οι parthenogenotes δεν ήταν βιώσιμα κύτταρα για τη δημιουργία νέας ζωής. Αλλά, ως μέρος της τελευταίας ερευνητικής προσπάθειας, οι επιστήμονες ενέχυσαν τα parthenogenotes με σπέρμα ποντικιού και διαπίστωσαν ότι αυτά τα μη-παραδοσιακά έμβρυα έφτασαν να παράγουν ποντίκια απογόνους στο 24% των περιπτώσεων.
"Αυτή είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται πλήρης ανάπτυξη εμβρύου με την απευθείας έγχυση σπέρματος σε έμβρυα", δήλωσε ο Tony Perry, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Bath, και πρόσθεσε: "Υπήρχε η σκέψη ότι μόνο ένα ωάριο είναι ικανό να επαναπρογραμματίσει το σπερματοζωάριο για να προχωρήσει η εμβρυϊκή ανάπτυξη".
Ωστόσο, η ανάπτυξη του DNA τους χαρακτηρίστηκε από διαφορετικές επιγενετικές υπογραφές σε σύγκριση με εκείνες που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής γονιμοποίησης. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, δείχνουν ότι μια επιτυχής γέννηση θηλαστικών μπορεί να επιτευχθεί μέσω τουλάχιστον δύο διαφορετικών επιγενετικών “μονοπατιών”.
"Η έρευνά μας αμφισβητεί το δόγμα, που επικρατεί από τότε που οι πρώτοι εμβρυολόγοι παρατήρησαν επιστημονικά τα αυγά των θηλαστικών γύρω στο 1827 και την διαδικασία της γονιμοποίησης 50 χρόνια μετά. Αυτό το δόγμα υποστήριζε ότι μόνο ένα ωάριο που έχει γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο μπορεί να οδηγήσει σε μια βιώσιμη γέννηση θηλαστικών", πρόσθεσε ο Perry.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ