Η ποινή του θανάτου εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στον ποινικό κώδικα στη Νότια Κορέα, όμως έχει να εφαρμοστεί από το 1997. Τρεις αδελ...
Η ποινή του θανάτου εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στον ποινικό κώδικα στη Νότια Κορέα, όμως έχει να εφαρμοστεί από το 1997.
Η αίτηση έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της προεδρίας στη Νότια Κορέα και ήδη έχει μαζέψει 147.333 υπογραφές.
«Ο πατέρας μας είναι ένα φρικτός εγκληματίας. Ζητάμε να καταδικαστεί σε θάνατο προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα θύματα», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι τρεις αδελφές στην αίτησή τους.
«Ακόμη και μετά το διαζύγιό τους, ο πατέρας μας ερχόταν στο σπίτι κρατώντας ένα μαχαίρι», δήλωσε ένα από τα κορίτσια στην εφημερίδα Chosun Ilbo. «Κάθε φορά που γινόταν αυτό, έπρεπε να φύγουμε.»
«Μια μέρα ο πατέρας μου ακολούθησε την αδελφή μου και ανακάλυψε πού ζούσαμε», διηγήθηκε μία εξ αυτών. «Κρατούσε ένα μαχαίρι, κολλητική ταινία και καλώδια και απειλούσε να μας σκοτώσει. Ζούσαμε πάντα μέσα στον φόβο. Μετακομίσαμε έξι φορές σε τέσσερα χρόνια», τόνισε.
Η εν λόγω υπόθεση φέρνει στο φως την «χαλαρότητα» που υπάρχει σε θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας καθώς δεν υπάρχουν ικανοποιητικές λύσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις περισσότερες υποθέσεις συστήνουν στους δράστες να συμβουλευθούν ψυχολόγο ή επιβάλλουν απλώς περιοριστικά μέτρα χωρίς να υπάρξει κάποια άλλη ποινή.
Σύμφωνα με την Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων εις βάρος των Γυναικών, σχεδόν οι μισές καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία που κατατέθηκαν το 2015 στη Νότια Κορέα μπήκαν στο αρχείο.
«Οι δράστες πρέπει να τιμωρούνται και όχι να τους συστήνεται να ζητήσουν βοήθεια», εκτίμησε σήμερα ο Κιμ Μιγιούνγκ-τζιν, μέλος μιας οργάνωσης στη διάρκεια διαδήλωσης στη Σεούλ.