Το μνημείο των Θερμοπυλών και ο χώρος όπου ο Λεωνίδας με τους 300 Σπαρτιάτες, τους 700 Θεσπιείς και τους 400 Θηβαίους που έμειναν στο τέ...
Το μνημείο των Θερμοπυλών και ο χώρος όπου ο Λεωνίδας με τους 300 Σπαρτιάτες, τους 700 Θεσπιείς και τους 400 Θηβαίους που έμειναν στο τέλος από τη σύμπραξη των Λακεδαιμόνιων και των Πελοποννήσιων για να σταθούν απέναντι από τον πανίσχυρο στρατό του Ξέρξη, είναι πόλος έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες άτομα από κάθε μεριά του πλανήτη.
Δεν είναι λίγο άλλωστε να μπορείς να περπατήσεις πάνω σε χώματα όπου έχουν διαδραματιστεί συγκλονιστικές στιγμές της ιστορίας. Και να προσπαθήσεις να έρθεις σε επαφή με καταστάσεις που έχεις διαβάσει μόνο σε βιβλία ιστορίας ή διαμεσολαβημένα από τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη.
Το μνημείο του Λεωνίδα (όπως έχει μείνει πιο γνωστό στην καθομιλουμένη) στέκει στο σημείο όπου η συμμαχία των Ελλήνων προσπάθησε να κρατήσει τους Πέρσες το 480 π.Χ. κατά τη δεύτερη εισβολή των δεύτερων στην Ελλάδα μετά την ήττα τους στο Μαραθώνα, δέκα χρόνια νωρίτερα, μετά και την προδοσία του Εφιάλτη.
Στο σήμερα όμως στο χώρο της θρυλικής μάχης των Θερμοπυλών, όπως διαπιστώσαμε, διαδραματίζεται μία άλλου είδους μάχη. Εκείνης της καθημερινής επιβίωσης ανθρώπων που βρίσκονται χιλιάδες χλμ. μακριά από τους τόπους τους αποτέλεσμα πολεμικών συγκρούσεων που διαδραματίζονται όχι για πολύ διαφορετικούς λόγους από εκείνους της αρχαιότητας. Τα κίνητρα και η μορφή αλλάζουν.
Τα ιαματικά λουτρά των Θερμοπυλών και το πρώην ξενοδοχείο που φιλοξενεί μετανάστες
Η διαδρομή από την παλιά Εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης έχει χάσει την αίγλη που είχε πριν από κάποια χρόνια όταν και ο κύριος όγκος των αυτοκινήτων προτιμά τον καινούριο αυτοκινητόδρομο για τις μετακινήσεις του.
Αυτή η χαμένη αίγλη φαίνεται και από τα νεκρά κτίρια τα κουφάρια των οποίων υπάρχουν παντού παραπλεύρως της διαδρομής. Η ταμπέλα που αναγράφει «Πεδίο Μάχης Θερμοπυλών» μας οδηγεί εκτός παλαιάς Εθνικής. Η πρώτη εικόνα που αντικρίσαμε ήταν όντως σαν να βρισκόμαστε σε πεδίο μάχης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ