Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ντάισελμπλουμ προς Έλληνες ψηφοφόρους: Την επόμενη φορά ρωτήστε τους πολιτικούς πού θα βρουν τα λεφτά

Εάν πολιτικοί από τα αριστερά ή τα δεξιά υποσχεθούν στις επόμενες εκλογές φοροελαφρύνσεις και επιδόματα, ρωτήστε πού θα βρουν τα λεφτά είπε...


Εάν πολιτικοί από τα αριστερά ή τα δεξιά υποσχεθούν στις επόμενες εκλογές φοροελαφρύνσεις και επιδόματα, ρωτήστε πού θα βρουν τα λεφτά είπε ο τέως πρόεδρος του Eurogroup στην παρουσίαση του βιβλίου του - Συστάσεις προς την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στις τράπεζες, στην προσέλκυση επενδυτών και σε συνετό προϋπολογισμό
Σύσταση προς τους Έλληνες να αποφύγουν στις επόμενες εθνικές εκλογές τις ανέξοδες «Σειρήνες» των προεκλογικών υποσχέσεων για φοροελαφρύνσεις και επιδόματα απηύθυνε ο τέως πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καλώντας παράλληλα τους πολιτικούς της χώρας «να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων των τραπεζών, στη διαμόρφωση ενός σχεδίου προσέλκυσης επενδύσεων και στη διατήρηση ενός συνετού προϋπολογισμού».




Μιλώντας απόψε στην παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του, με τίτλο «Η κρίση του ευρώ: Η ιστορία εκ των έσω σε Ευρώπη, Ελλάδα και Κύπρο», ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ανησυχία του για τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, λέγοντας: «Ίσως πολιτικοί από τα αριστερά ή τα δεξιά να σας υποσχεθούν χαμηλότερους φόρους και υψηλότερα κοινωνικά επιδόματα. Σας παρακαλώ, ρωτήστε τους πώς θα τα χρηματοδοτήσουν». Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στη σπουδή της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. «Πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις πλούτο και μετά να αυξήσεις τους μισθούς. Υπάρχουν χώρες στις οποίες οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι για δεκαετίες», είπε.




Ερωτηθείς για τη στάση των δανειστών στο 1ο Μνημόνιο, παραδέχθηκε ότι «ήταν μη ρεαλιστικό και υπερβολικά σκληρό να επιβληθεί στην Ελλάδα να λύσει τα δημοσιονομικά προβλήματά της μέσα σε μια τριετία» και πρόσθεσε: «Ζητήσαμε πάρα πολλά από τους Έλληνες σε δημοσιονομικούς όρους τα πρώτα χρόνια και σε μεταρρυθμιστικούς όρους τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν μαθήματα για όλους μας, όχι μόνο για τους Έλληνες πολιτικούς… Ελπίζω αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί νέο πρόγραμμα, να είναι πιο ρεαλιστικό».

Αυτοκριτική από τον Δ. Λιάκο

Η παρουσίαση του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ-economia Publishing, έδωσε αφορμή για ψήγματα αυτοκριτικής για τους χειρισμούς της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τον υφυπουργώ παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, ο οποίος ήταν μεταξύ των ομιλητών στην εκδήλωση. «Είναι αλήθεια ότι ο Γερούν αντιμετώπισε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές μ’ εμάς. Θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά τα πράγματα, αλλά ίσως έπρεπε να κορυφωθεί το δράμα, για να έχουμε τη λύτρωση», παραδέχθηκε ο κ. Λιάκος. Όπως επισήμανε, η θητεία του κ. Ντάισελμπλουμ στο τιμόνι του Eurogroup έχει θετικό πρόσημο και «οφείλουμε να του αποδώσουμε τα εύσημα για την κατάσταση που βρισκόμαστε, κρατώντας μια διάθεση κριτικής απέναντι σε ορισμένες παραλείψεις που έγιναν». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λιάκος επέκρινε τους δανειστές για την απόρριψη της ελληνικής πρότασης να δημιουργηθεί οργανισμός για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. «Θα ήταν πολύ καλύτερες οι προοπτικές για τις τράπεζες και την οικονομία, εάν είχε υιοθετηθεί η πρόταση αυτή», είπε.

Το παρασκήνιο του 2014

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδούβελης χαρακτήρισε καθοριστική τη συμβολή του κ. Ντάισελμπλουμ στην παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη: «Το 2015 έπεισε τους σκληροπυρηνικούς της ευρωζώνης να μη μας αφήσουν να φύγουμε μετά το δημοψήφισμα», είπε. Αναφερόμενος στη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών και τις βολές που δέχθηκε ο ίδιος και η κυβέρνηση Σαμαρά από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή το 2ο Μνημόνιο παρατάθηκε μόλις κατά δύο μήνες τον Δεκέμβριο του 2014, ο κ. Χαρδούβελης ευχαρίστησε τον κ. Ντάισελμπλουμ που επιβεβαιώνει στο βιβλίο ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει εξάμηνη παράταση: «Ο Φιναλνδός υπουργός Οικονομικών είπε ότι μπορούσε να συμφωνήσει το πολύ σε δίμηνη παράταση. Εκείνο το βράδυ κόντεψα να πάθω καρδιακή προσβολή. Χρειαζόταν τουλάχιστον τρίμηνη παράταση».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο, που αναδεικνύουν την περιθωριοποίηση του διαδόχου του, Γιάνη Βαρουφάκη στις συνεδριάσεις του Eurogroup ήδη από τον Φεβρουάριο του 2015. Επιπλέον, αντλώντας διδάγματα από την περίπτωση της Κύπρου, ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι η Κύπρος κινδύνευσε πριν από τέσσερις μήνες να βρεθεί σε 2ο Μνημόνιο, λόγω των προβλημάτων στις συνεργατικές τράπεζες, αλλά η αξιοπιστία της και οι ρυθμοί ανάπτυξής της την έσωσαν.

Καμπανάκι για την επόμενη κρίση

Ηχηρή προειδοποίηση ότι ο χρόνος μέχρι την επόμενη κρίση είναι πεπερασμένος απηύθυνε στην παρουσίαση ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Νίκος Βέττας. «Θα μπούμε σε νέα κρίση, χωρίς να έχει γίνει η απαραίτητη πρόοδος για να αποφύγουμε νέους κλυδωνισμούς», τόνισε, ενώ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το γεγονός ότι στη χώρα μας η ανταγωνιστικότητα κερδήθηκε κυρίως με μείωση των μισθών. «Οποιαδήποτε απόπειρα ανόδου των μισθών μήπως θα υποσκάψει την ανταγωνιστικότητα, αν δεν υπάρχει βελτίωση στο υπόβαθρο της οικονομίας;», αναρωτήθηκε.

Οι ανησυχίες του ΣΕΒ




Την ένστασή του για την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην αναδιανεμητική πολιτική, μέσω των «κοινωνικών μερισμάτων», εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να μας ανησυχούν οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Διευκρίνισε δε ότι ο ΣΕΒ δεν ζητάει να μειωθούν οι συντάξεις, αλλά να αυξηθεί το ΑΕΠ. «Αύξηση του ΑΕΠ 2-2,5% δεν είναι ικανοποιητική. Η Ελλάδα χρειάζεται έκρηξη επενδύσεων και ανάπτυξη 4%, αλλιώς μεσομακροπρόθεσμα είμαστε χαμένοι», υπογράμμισε. Ο κ. Φέσσας ζήτησε τόνωση της παραγωγής και μείωση του μη μισθολογικού κόστους, καυτηριάζοντας τη «συνέχιση του λάθος μείγματος πολιτικής, με την υπερφορολόγηση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας». Επανέλαβε δε την πάγια θέση του ΣΕΒ «να μην αποσύρουμε τη μόνη πετυχημένη μεταρρύθμιση, αυτή στην αγορά εργασίας, που συγκράτησε μέσα στην κρίση θέσεις εργασίας».