thecaller Η συμφωνία των Σκοπίων που «αναστήθηκε», λόγω των όσων έγιναν στη βουλή της γειτονικής χώρας όταν βρέθηκαν οι 80 βουλευτές για να...
thecaller Η συμφωνία των Σκοπίων που «αναστήθηκε», λόγω των όσων έγιναν στη βουλή της γειτονικής χώρας όταν βρέθηκαν οι 80 βουλευτές για να ψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση προκαλεί στην Αθήνα «πονοκεφάλους», καθώς ήλπιζε το Μέγαρο Μαξίμου ότι το κεφάλαιο αυτό θα έκλεινε παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα.
Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής
Η στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ στο θέμα των Σκοπίων δεν αφήνει πολλά περιθώρια στη κυβέρνηση η οποία έχει αρχίσει και κάνει δεύτερες σκέψεις.
Σκέφτεται σε περίπτωση που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποιήσει όσα υποστηρίζει με την μη στήριξή του στην συμφωνία και αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, τι θα κάνει τότε ο κ. Τσίπρας. Θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές πρόωρα ή θα επιχειρήσει να βρει πρόθυμους που θα ψηφίσουν τη συμφωνία και θα στηρίξουν μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία.
Είναι διαφορετικά διότι ο κ. Τσίπρας απέπεμψε στην ουσία τον κ. Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, αποδεχόμενος αμέσως την παραίτησή του και ταυτόχρονα με την απόφαση του στήριξε απόλυτα τον κ. Καμμένο. Τώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα συνεχίσει να έχει την ίδια πολιτική στάση στο ονοματολογικό ο κ. Τσίπρας τι θα κάνει; Δεν μπορεί να αποπέμψει τον υπουργό του και μάλιστα όταν έχουν προηγηθεί όλα όσα συνέβησαν.
Γι’ αυτό και θα προσπαθήσουν για να μην φτάσουν στα άκρα οι σχέσεις, να πείσουν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να «ρίξει νερό στο κρασί του». Κάτι που ο κ. Καμμένος αποκλείεται να κάνει διότι μέχρι τώρα στην υπόθεση αυτή ό, τι έχει πει το έχει τηρήσει στο ακέραιο και δεν θα πράξει το αντίθετο όταν μάλιστα γνωρίζει πως αν το πράξει θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος στις εκλογές. Όταν ο κ. Καμμένος πηγαίνει στην Θεσσαλονίκη για να συνεδριάσει το εθνικό του συμβούλιο, δεν το κάνει γιατί θέλει να κάνει ταξίδι αναψυχής στην πόλη, αλλά γιατί είναι μια άκρως πολιτική συμβολική, αλλά και ουσιαστική κίνηση, για να δείξει απόλυτα ότι στηρίζει όλους εκείνους που διαφωνούν με την συμφωνία των Πρεσπών σημειώνοντας ότι δεν είναι επωφελής για τη χώρα μας.
Πως το Μαξίμου θα αντιμετωπίσει την πολιτική του Πάνου Καμμένου
Αν λοιπόν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν «ρίξει νερό στο κρασί» του και επιμείνει στην ίδια τακτική στο Σκοπιανό, τότε ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση του κ. Τσίπρα; Διαφορετική από εκείνη του κ. Κοτζιά; Με άλλα λόγια το είπε και την ημέρα που προκλήθηκε η κυβερνητική κρίση με την παραίτηση του ΥΠΕΞ και ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης που φρόντισε να στείλει το μήνυμα εκεί που έπρεπε κατά τον ίδιο, ώστε να καταλάβει και ο υπουργός άμυνας , ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσει να αντιδρά, σημείωναν πάνω σε αυτό στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, επειδή στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αισθάνονται και αρκετά σίγουροι για το τι θα πράξει τελικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ήδη έχουν αρχίσει δεύτερες σκέψεις, καθώς δεν ξέρουν πως μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση αν πιέζεται συνεχώς και αν είναι αναγκασμένη να λειτουργεί συνεχώς κάτω από το κλίμα αβεβαιότητας.
Οι εκλογές θα είναι αναμφιβόλως μια πρώτη σκέψη ως λύση για το πολιτικό αδιέξοδο που επικρατεί. Είναι φύσει αδύνατον να μπορέσει κάτω από αυτές τις συνθήκες να λειτουργήσει αξιοπρεπώς, ενισχύοντας την κοινωνική πολιτική και δουλεύοντας πάνω στα όσα έχει δεσμευτεί ο κ. Τσίπρας για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους, τις μειώσεις στη φορολογία και τον ΦΠΑ, εκείνα δηλαδή που έταζε υποσχόμενος στην ομιλία του στη ΔΕΘ, διαφορετική πολιτική εξαιτίας της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο.
Αν στην ουσία έχει μια κυβέρνηση σε εκκρεμότητα, τότε ασφαλώς τίποτε δεν πρόκειται να του δώσει το αίσθημα της σιγουριάς και της βεβαιότητας. Ύστερα είναι και το άλλο: Αν οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές νωρίτερα δηλαδή, έστω και από τον Μάιο, η διαφορά με τη ΝΔ του λένε οι δημοσκόποι και οι αναλυτές ότι δεν θα είναι μεγάλη και δεν θα ξεπερνά τις 8 μονάδες. Κάτι που δεν τον βγάζει σε μια τέτοια πιθανή περίπτωση τον ίδιο εντελώς εκτός παιχνιδιού και το κυριότερο δεν έχει να αντιμετωπίσει τους διεκδικητές της ηγεσίας που θα υπήρχαν στην περίπτωση που η διαφορά ανάμεσα σε αυτόν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν μεγάλη.
Όσο λοιπόν το Σκοπιανό θα πιέζει την κυβέρνηση μέχρι να κυρωθεί από την ελληνική βουλή, άλλο τόσο ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο, με τον οποίο θα σταματήσει να βρίσκεται σε μια διαρκή εκκρεμότητα που θα προκαλεί ταυτόχρονα αναταράξεις στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο η ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές με αυτοδυναμία.