Η φετινή διακλαδική άσκηση ΤΑΜΣ «Παρμενίων», είναι αφιερωμένη στο κύριο σενάριο που αφορά την ανακατάληψη νήσου με την χρήση ειδικών δυν...
Η φετινή διακλαδική άσκηση ΤΑΜΣ «Παρμενίων», είναι αφιερωμένη στο κύριο σενάριο που αφορά την ανακατάληψη νήσου με την χρήση ειδικών δυνάμεων.
Πρόκειται για ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο σε περίπτωση ελληνοτουρκικής πολεμικής σύρραξης στο μέλλον στην περιοχή του Αιγαίου, το οποίο ανταποκρίνεται στα στάνταρ των τουρκικών διακλαδικών ασκήσεων τύπου EFES και ειδικά της φετινής με την προσομοίωση κατάληψης «γαλάζιας» νήσου όπως της παρουσιάζουν οι Τούρκοι στο δικό τους σενάριο.
Έτσι το ελληνικό πεντάγωνο έδωσε πολύ μεγάλη έμφαση στις αποκαλούμενες ειδικές επιχειρήσεις και στις κινήσεις ταχείας τακτικής στην φετινή διακλαδική άσκηση.
Το σενάριο που εκτέλεσαν χθές σήμερα οι ελληνικές δυνάμεις, αφορά την αποστολή από πολλών μικρών σε αριθμό μονάδων των ειδικών δυνάμεων με την βοήθεια όλων των μέσων, με σκοπό την δημιουργία προγεφυρώματος στο νησί-στόχος, κινούμενες με μεγάλη ταχύτητα.
Όλο το παιχνίδι παίζεται σε αυτήν την ταχεία κίνηση των ειδικών δυνάμεων, η οποία αφορά πολλά και διαφορετικά σενάρια τόσο εντός ενός νησιού, όσο και σε βραχονησίδες κυρίως του ανατολικού Αιγαίου, αποστέλλοντας ταυτόχρονα «μήνυμα» στους Τούρκους κομάντος και στην ηγεσία τους ότι έχουν τρομερούς αντιπάλους.
Η δύναμη των ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς έχει ως αποστολή τη μεταφορά στρατιωτικών τμημάτων με προσωπικό των ειδικών δυνάμεων προς διάφορα σημεία του Αιγαίου.
Κατά την διάρκεια της αποστολής τους οι κομάντος ενδέχεται να αλλάξουν ρότα και κατεύθυνση, ανάλογα την κατάσταση στο έδαφος.
Μιλάμε για πολυσύνθετες πολεμικές επιχειρήσεις (όπως αυτή της ανακατάληψης νήσου), οι οποίες εμπεριέχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες, ρίσκο και κυρίως αστάθμιστους παράγοντες που δύναται να αλλάξουν τα δεδομένα.
Οι Τούρκοι με την χρήση δορυφόρων και επίγειων συστημάτων ραντάρ τα οποία εγκαθιστούν στα παράλια θα ελέγχουν τα πάντα σε λίγο, έτσι η οποιαδήποτε ενέργεια της ελληνικής πλευράς πρέπει να εμπεριέχει το χαρακτήρα της συνεχούς παραπλάνησης του εχθρού σε συνδυασμό με την μεγάλη ταχύτητα ενεργείας.
Μεγάλο ρόλο σε αυτό το σενάριο στο ελληνικό Αρχιπέλαγος θα διαδραματίσει η ελληνική πολεμική αεροπορία, η οποία θα κληθεί να εξουδετερώσει τουρκικές υποδομές (ραντάρ-αρχηγεία), καθώς και συγκεντρώσεις αποβατικών δυνάμεων.
Η άσκηση Παρμενίων-2018 που εκτελείται σήμερα από την Πολεμική Αεροπορία και στελέχη από μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, περιλαμβάνει δράση αξιωματικών παρατηρητών, οι οποίοι με καταδείξεις στόχων μέσω laser δείχνουν στα αεροσκάφη F-16, Mirage 2000 & 2000-5 & F-4 Phantom που να κτυπήσουν ανελέητα.
Την πιο δύσκολη αποστολή όμως, σε ένα πιθανό σενάριο ρήξης στο Αιγαίο θα έχει το ελληνικό πολεμικό μας ναυτικό, το οποίο με τις μονάδες επιφανείας του και τα τρομερά υποβρύχια Type-214 που διαθέτει, θα κληθεί να υλοποιήσει αυτό που είχε υλοποιήσει το 1912-13.
Σήμερα οι Τούρκοι ενισχύουν συνεχώς το δικό τους πολεμικό ναυτικό για να πετύχουν ακριβώς αυτό το πράγμα, την κυριαρχία στο Αιγαίο, αλλά το ελληνικό ναυτικό κατέχει πολύ καλά την τέχνη του ναυτικού πόλεμου, την οποία και θα εξασκήσει πάνω στους Τούρκους όταν και εφόσον απαιτηθεί.
Τα αρματαγωγά, τα αερόστρωμνα Zumbr, για να κινηθούν με σκοπό να αποβιβάσουν ενισχύσεις στα δεκάδες νησιά μας πρέπει να έχουν το πεδίο τους ελεύθερο, ώστε στην συνέχεια οι άνδρες των Ταγμάτων της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών να πραγματοποιήσουν αποβατική ενέργεια, όπως αυτή που υλοποιήθηκε στα πλαίσια της άσκησης στην Χίο.
Στον Έβρο σύμφωνα υλοποιήθηκαν τρεις σχεδόν ταυτόχρονες ενέργειες από το σύνολο των δυνάμεων, η μια εξ αυτών όπως λένε ανώτατα στελέχη του Γενικού Επιτελείου Στρατού γίνεται για πρώτη φορά και μάλιστα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εκεί θα φανούν πολλά για τις ισχυρές δυνάμεις στης Θράκης.
Η ουσία είναι για όσους γνωρίζουν και μη, ότι τα καλύτερα οπλικά συστήματα για αποδώσουν το μέγιστο πρέπει να τα χειρίζονται οι καλύτεροι και αυτό δεν ισχύει τις περισσότερες φορές.
Οι Τούρκοι όπως έχει αποδείξει και η πρόσφατη ιστορία τους Συρία, δεν διακινδύνευσαν ιδιαίτερα σε πολλές μάχες της επιχείρησης Ασπίδας του Ευφράτη, βάζοντας κατά την πάγια συνήθεια τους μπροστά από τους δικούς τους στρατιώτες, τους Σύρους αντάρτες του FSA, αλλά παρόλα αυτά είχαν πολλές απώλειες.
Ένας πόλεμος με την Ελλάδα όμως θα είναι διαφορετικός διότι ότι και αν κάνουν οι Τούρκοι, αυτό που θα μετρήσει εκτός του άψυχου, είναι το έμψυχο δυναμικό και εκεί οι Τούρκοι υστερούν χαρακτηριστικά.
Οι Τούρκοι φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να προκαλέσουν ατύχημα στο Αιγαίο.
Εικόνες και βίντεο με ασκήσεις και πολεμικά μηνύματα αποστέλλονται πολύ συχνά από την Τουρκία μέσω του τύπου. Το ποιος είναι ο παραλήπτης δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη, η Ελλάδα.
«Θα νικήσουμε τον εχθρό και θα σας πνίξουμε», είναι το έμμεσο μήνυμα των Τούρκων όπως θα δείτε και στα βίντεο που ακολουθούν.
Ειδική μνεία κάνουν και στην μονάδα SAT, η οποία προετοιμάζεται συνεχώς.
Η τουρκική υποβρύχια δύναμη κρούσης SAT (αντίστοιχη της ελληνικής ΜΥΚ) εκπαιδεύεται εντατικά εδώ ημέρες εκτελώντας αποστολές εξουδετέρωσης παράκτιων στόχων, σαμποτάζ, εξουδετέρωση προσωπικού μονάδος επιφανείας, κτλπ.
Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι πιθανότατα, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για σχέδιο δημιουργίας «ανωμαλίας”, τουρκικής εμπνεύσεως, σε κάποιο σημείο της κυπριακής ΑΟΖ ή του ελληνικού Αρχιπελάγους, που θα απαιτήσει την χρήση των τουρκικών ειδικών δυνάμεων που θα διαθέτουν πλέον και μίνι υποβρύχια.
Για τέτοιου τύπου επιχειρήσεις οι Τούρκοι ετοιμάζουν την ευρεία χρήση μινι-υποβρυχίων, τα οποία είναι έτοιμα και προετοιμάζονται για πιθανές επιχειρήσεις στο θέατρο του Αιγαίου.
Ειδικοί εκτιμούν ότι σε περίπτωση ελληνο-τουρκικού πολέμου στα πρώτα στάδια θα έχουμε εμπλοκή πολεμικών αεροσκαφών, πολεμικών πλοίων και μονάδων καταδρομών και εκεί θα κριθούν πολλά πάρα πολλά. pentapostagma.gr