Καθώς για την τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων, που προβλέπεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών, απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, τη...
Καθώς για την τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων, που προβλέπεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών, απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση Ζάεφ δεν διαθέτει
Τα απόνερα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια θυμίζουν ορμητικό χείμαρρο που απειλεί να παρασύρει το πολιτικό προσωπικό της χώρας, πόσο μάλλον τη στοιχειώδη ευρυθμία αυτού. Ο Ζόραν Ζάεφ εμμένει πως το 91,5% των ψηφοφόρων ενέκριναν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα και άρα συναινούν στην τροποποίηση του Συντάγματος. Στο ίδιο μήκος κύματος, όμως, δεν βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το VMRO-DPMNE υποστηρίζει ότι λόγω της μεγάλης αποχής που σημειώθηκε η συμφωνία έχει ουσιαστικά πεθάνει.
Σε περίπτωση που δεν βρεθεί μία συμβιβαστική λύση -πράγμα πολύ δύσκολο- και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν βρει με άλλους τρόπους τους βουλευτές που του λείπουν για να έχει την αναγκαία πλειοψηφία των 80 εδρών, έχει ξεκαθαρίσει πως θα προσφύγει πρόωρα στις κάλπες. Ο ίδιος εκτίμησε πως σε μία εβδομάδα το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει και αν προκύψει αδιέξοδο οι εκλογές θα προκηρυχθούν για το τέλος Νοεμβρίου.
Από την πλευρά του, το VMRO-DPMNE ζήτησε το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης 100 ημερών και τον ορισμό νέου Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος θα προεδρεύσει εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παρατυπίες που σημειώθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.
Να θυμίσουμε ότι για την τροποποίηση του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει. Χρειάζεται τη στήριξη δηλαδή βουλευτών της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει την αναγκαία ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Στο μεταξύ, η Μόσχα άσκησε για δεύτερη φορά σφοδρή κριτική στο ΝΑΤΟ. «Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπερέβη τον ρόλο του ως επικεφαλής ενός στρατιωτικού συνασπισμού. Αν λέμε ότι δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις, τότε δεν πρέπει να προπαγανδίζουμε υπέρ ή κατά, εάν πρόκειται για το δημοψήφισμα. Εάν λέμε ότι δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις και σεβόμαστε το δίκαιο, περιλαμβανομένου και του διεθνούς δικαίου, τότε δεν πρέπει, και πολύ περισσότερο για τον αρχηγό ενός στρατιωτικούς συνασπισμού να μιλάει εκ μέρους των Κοινοβουλίων κρατών για εκείνες τις αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν. Αυτό είναι κατηγορηματικά ανεπίτρεπτο» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.