Πώς τα πάνε οι πλούσιοι Αμερικανοί όσον αφορά την προσφορά τους σε φιλανθρωπίες; Με απλά λόγια: Δεν είναι όλοι οι δισεκατομμυριούχοι πρόθ...
Πώς τα πάνε οι πλούσιοι Αμερικανοί όσον αφορά την προσφορά τους σε φιλανθρωπίες;
Με απλά λόγια: Δεν είναι όλοι οι δισεκατομμυριούχοι πρόθυμοι να μοιραστούν λίγη από την περιουσία τους.
Αν και πολλοί πλούσιοι Αμερικανοί αποδεικνύονται εξαιρετικά γενναιόδωροι -σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes, 36 μέλη της λίστας Forbes 400 έχουν δωρίσει τουλάχιστον 1 δισ. δολ.-, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός τσιγκούνηδων δισεκατομμυριούχων που δεν έχουν δώσει σχεδόν τίποτα σε φιλανθρωπίες.
Για πρώτη φορά, βαθμολογήσαμε όλα τα μέλη της λίστας Forbes 400 ανάλογα με το πόσο γενναιόδωρα είναι και ανακαλύψαμε ότι αρκετοί δισεκατομμυριούχοι δεν είναι τόσο πρόθυμοι να δωρίσουν ένα μέρος της περιουσίας τους, παρά την εύρωστη οικονομική επιφάνειά τους. Εβδομήντα έξι δισεκατομμυριούχοι της λίστας Forbes 400 βαθμολογήθηκαν με τον χαμηλότερο σκορ, που σημαίνει πως έχουν δωρίσει λιγότερα από 30 εκατ. δολάρια, ή κάτω από το 1% της περιουσίας τους σε όλη τους τη ζωή.
Για κάποιους από αυτούς, η εν λόγω συμπεριφορά είναι σκόπιμη. Ο Ken Fisher, για παράδειγμα, που ίδρυσε τη Fisher Investments το 1979 και πλέον διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 96 δισ. δολ., έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν είναι οπαδός της φιλανθρωπίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, επίσης, είναι άσκοπο κάποιος να προεδρεύει μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Ωστόσο, το Forbes ανακάλυψε πως ο Fisher έχει δωρίσει τουλάχιστον 11,5 δισ. δολ. από την αρχή της καριέρας του έως τώρα.
Ο Archie Aldis "Red" Emmerson, ο τρίτος μεγαλύτερος κτηματίας των ΗΠΑ, έχει κάνει παρόμοια σχόλια. Όταν τα παιδιά του δώρισαν στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον 6 εκατ. δολ. για ένα νέο εργαστήριο προς τιμήν του πατέρα τους, ο Emmerson σχολίασε: "Όλα αυτά θα σας οδηγήσουν στη φτώχεια. Καλύτερα να μην το κάνετε τόσο συχνά".
Άλλες φορές, μάλιστα, ήταν οι μη κερδοσκοπικές εταιρείες και τα ιδρύματα που δεν ήθελαν σχέση με κάποιον δισεκατομμυριούχο και τα χρήματά του. Ο Donald Sterling, πρώην ιδιοκτήτης των L.A. Clippers, αντιμετώπισε προβλήματα με πολλά ιδρύματα που του επέστρεψαν τις δωρεές του. Το 2014, το UCLA επέστρεψε στον Sterling μια δωρεά 425.000 δολ. και απέρριψε τα υπόλοιπα 3 εκατ. δολ. που είχε καταθέσει για την ενίσχυση του πανεπιστημιακού τμήματος ερευνών για τις παθήσεις των νεφρών. Ο λόγος ήταν οι ρατσιστικές αναφορές που είχε κάνει ο Sterling και οι οποίες είχαν καταγραφεί.
Υπάρχουν πολλοί δισεκατομμυριούχοι που απλά δεν φαίνονται να θεωρούν τη φιλανθρωπία ως άμεση προτεραιότητα. Πολλοί από αυτούς είτε δεν έχουν ιδρύσει κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα είτε έχουν ξεκινήσει ένα ίδρυμα και δεν έχουν κάνει πολλά γι' αυτό. Κάποιοι έχουν διαφημίσει τις δωρεές τους, ως απόδειξη της φιλανθρωπίας τους, αλλά αθροιστικά οι δωρεές τους είναι αμελητέες σε σχέση με την περιουσία τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Stan Kroenke, επιχειρηματίας της κτηματαγοράς και ιδιοκτήτης της ομάδας L.A. Rams. Είναι ο 58ος πιο πλούσιος Αμερικανός, αλλά το Forbes βρήκε μόνο ίχνη της φιλανθρωπίας του. Το 2017, αυτός και η σύζυγός του δώρισαν 1 εκατ. στον Ερυθρό Σταυρό μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Harvey. Η Rams έχει ένα ίδρυμα που υποστηρίζει τη νεολαία, αλλά στηρίζεται σε δωρεές άλλων. Ωστόσο, είναι πιθανό ο Kroenke να προτιμά να δωρίσει ανώνυμα. Ο εκπρόσωπός του δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχετικό σχόλιο σε ερώτημα του Forbes.
Πολλές φορές η απουσία της φιλανθρωπίας σχετίζεται με την ηλικία του δισεκατομμυριούχου, αλλά και το πόσο πρόσφατα έχτισε την περιουσία του. Κάποιοι μόλις έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να δωρίσουν περισσότερα τα επόμενα χρόνια. Ο συνιδρυτής του Dropbox, Drew Houston, για παράδειγμα, ηλικίας 35 ετών, αφού έβαλε την εταιρεία του στο χρηματιστήριο τον Μάρτιο, δώρισε 5 εκατ. σε ένα νέο ίδρυμα.
Αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες βαθμολογίες μπορεί να είναι πολύ χαμηλές, επειδή δεν έχουμε μια πλήρη εικόνα της φιλανθρωπικής δράσης ενός δισεκατομμυριούχου. Ενώ πολλοί επιχειρηματίες παρουσίασαν δημόσια τη φιλανθρωπία τους ή επέλεξαν να μοιραστούν με το Forbes λεπτομέρειες για τις δωρεές τους, υπάρχουν και άλλοι που παρέμειναν ανώνυμοι ή αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί μας.
Για να βγουν τα αποτελέσματα της φιλανθρωπίας, μια ομάδα 32 δημοσιογράφων του Forbes ερεύνησε δημόσια αρχεία και επικοινώνησε με 400 μέλη και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε μια προσπάθεια να εκτιμήσουν τη διαχρονική φιλανθρωπία τους. Εξετάσαμε επίσης το ποσοστό της περιουσίας που είχαν δώσει. Κάποιοι επιχειρηματίες ανέβηκαν ή έπεσαν στην κατάταξη, βάσει διάφορων παραγόντων, όπως ο τρόπος με τον οποίο συμμετείχαν προσωπικά στη φιλανθρωπική τους δωρεά, αλλά και πόσο γρήγορα τα ιδιωτικά τους ιδρύματα διένειμαν τους πόρους που είχαν συγκεντρώσει.
Πηγή: capital.gr