Του Νίκου Μελέτη Ένα μυστικό που είχε αποκαλύψει το 2015 το Reuters ίσως κρύβει την αιτία της ηρεμίας με την οποία το Ισραήλ αντιμετώπισε ...
Του Νίκου Μελέτη
Ένα μυστικό που είχε αποκαλύψει το 2015 το Reuters ίσως κρύβει την αιτία της ηρεμίας με την οποία το Ισραήλ αντιμετώπισε την είδηση για ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων S-300 στην Συρία για την ενίσχυση των κυβερνητικών δυνάμεων του προέδρου Ασαντ.
Η απόφαση της Μόσχας να μεταφέρει και να εγκαταστήσει μέσα σε λίγες ημέρες το ισχυρό αυτό αντιπυραυλικό σύστημα, ήρθε μετά την κατάρριψη του ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους από φίλια πυρά, καθώς ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Συρία στόχευε ισραηλινά αεροσκάφη τα οποία καλύφθηκαν από το ίχνος του ρωσικού αεροσκάφους.
Όμως οι συχνές επιθέσεις που εξαπολύει η ισραηλινή αεροπορία με στόχο την ανάσχεση του Ιράν και της Χεζμπολάχ έχουν προκαλέσει ανησυχία και στην ίδια την Ρωσία καθώς οι συμφωνίες για τους κανόνες εμπλοκής με το Ισραήλ δεν τηρούνται πάντοτε και έτσι τίθενται σε κίνδυνο οι πυκνές αεροπορικές συνδέσεις της Ρωσίας με την βάση Hmeymim νότια της Λαττάκειας τόσο για την μεταφορά προσωπικού όσο και αμυντικού υλικού.
Όμως η Ισραηλινή ηγεσία έδειξε να μην ταράζεται η πάντως να ανησυχεί ελάχιστα.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβιντγκορ Λίμπερμαν από τον Απρίλιο προειδοποιεί ότι το Ισραήλ έχει τις δυνατότητες να καταστρέψει τους S300 εάν στραφούν από το συριακό έδαφος εναντίον των Ισραηλινών αεροσκαφών. Ο Tzachi Hanegbi Ισραηλινός υπουργός περιφερειακής συνεργασίας και μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προέβλεψε ότι οι S300, θα αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά από τα Ισραηλινά stealth
Τον Δεκέμβριο του 2015 το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο είχε αποκαλύψει ότι μυστικά η Ελλάδα είχε βοηθήσει το Ισραήλ να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της αεροπορίας του απέναντι στους S300 που στάθμευαν στην Κρήτη και να έχουν την ευκαιρία έτσι τα Ισραηλινά μαχητικά να ασκηθούν σε πραγματικές συνθήκες μάχης και αντιμετώπισης των πυραυλικών συστημάτων S300 και μελλοντικά S 400με τα οποία πιθανόν θα εξοπλίζονταν στρατηγικοί αντίπαλοι.
Το Reuters έχει αποκαλύψει ότι οι ρωσικοί S300 που πωλήθηκαν στην Κύπρο πριν 21 χρόνια και έχουν εγκατασταθεί στην Κρήτη είχαν ενεργοποιηθεί στην διάρκεια των κοινών ελληνο-ισραηλινών ασκήσεων που έγιναν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2015.
Έτσι οι Ισραηλινοί μπόρεσαν να ξεκλειδώσουν τα «μυστικά» των S300 και να μπορούν πλέον με σχετική ασφάλεια να αποκρυπτογραφήσουν το λογισμικό των ρωσικών ραντάρ, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η Ισραηλινή πολεμική αεροπορία το «λοκάρισμα» των ρωσικών S300. Με τις ασκήσεις αυτές το Ισραήλ πέτυχε να αποκωδικοποιήσει το τρόπο που τα ραντάρ των ρωσικών πυραύλων εγκλωβίζουν τους στόχους τους και τα Ισραηλινά μαχητικά συγκέντρωσαν δεδομένα για τα ισχυρά ρωσικά ραντάρ που είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη αντίμετρων για την «τύφλωση» ή «παραπλάνηση» τους.
Το Reuters είχε τότε επισημάνει ότι η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε αυτή την κίνηση μετά από αίτημα των ΗΠΑ αλλά δεν ήταν γνωστό εάν το Ισραήλ μοιράστηκε τα στοιχεία που συνέλεξε με άλλες χώρες ή αν απλώς τα χρησιμοποίησε αποκλειστικά για τους δικούς του σκοπούς.
Οι πηγές που είχαν κάνει την αποκάλυψη στο Reuters είχαν ζητήσει να μην αποκαλυφθεί ούτε η ταυτότητα τους ούτε η εθνικότητα τους ενώ τόσο οι Έλληνες και Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν την χρήση των S300 στην διάρκεια των ασκήσεων που διεξήχθησαν στην Ανατολική Μεσόγειο όχι μόνο τον Απρίλιο και Μάιο του 2015 όσο και πιο πριν το 2012 και το 2010.
Οι S-300, είχαν αναπτυχθεί πρώτη φορά στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το 1979 και μπορούν να αποκρούσουν ταυτόχρονα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 χιλιομέτρων.
Οι συγκεκριμένες συστοιχίες πυραύλων είχαν αγορασθεί από την Κύπρο το 1997 αλλά η αφόρητη πίεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας και του ΝΑΤΟ, αλλά και η αρνητική στάση της κυβέρνησης Σημίτη, υποχρέωσε τον Γλαύκο Κληρίδη να συναινέσει στην μεταφορά των πυραύλων στην Κρήτη.
Το «παρκάρισμα» των S300 στην Κρήτη απέκτησε εντελώς διαφορετική διάσταση μετά το 2010 όταν επήλθε το ρήγμα στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία(με το επεισόδιο του Μαβή Μαρμαρά), ενώ παράλληλα είχε αρχίσει η ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ.
Η Ελλάδα με υψηλό ρίσκο προσέφερε κρίσιμη υπηρεσία στο Ισραήλ που αφορά ζωτικά συμφέροντα του. Μένει να αποδειχθεί ότι αυτή η σχέση θα είναι αμφίδρομη και ότι το Ισραήλ θα ανταποδώσει με αντίστοιχης σημασίας κίνηση, την στρατηγικού χαρακτήρα «εξυπηρέτηση» του προσέφερε η Ελλάδα.
liberal.gr/