Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΟΥΡΔΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΟΤΙ : «ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 1950 ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΑΣΣΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΙΩΝ»

O Τουμά Τσελίκ-βουλευτής Μάρντιν του HDP, μίλησε κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Πολιτισμού Και Τουρισμού στην Επιτ...


O Τουμά Τσελίκ-βουλευτής Μάρντιν του HDP, μίλησε κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Πολιτισμού Και Τουρισμού στην Επιτροπή Σχεδιασμού της βουλής.

Ο Τσελίκ δήλωσε: ¨Είτε στα πλαίσια του νόμου περί Βακουφίων, είτε με εμπόδια που τέθηκαν στην καταχώρηση των ακινήτων με παράνομες διοικητικές αποφάσεις και ιδιαίτερα ως αποτέλεσμα των σε βάρος των βακουφίων αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετά από το 1974, περίπου 1950 ακίνητα κατασχέθηκαν. Από αυτά, τα 1200 ανήκουν σε Έλληνες, τα 660 σε Αρμένιους και α υπόλοιπα σε Ασσύριους και Εβραίους¨.




Ο βουλευτής του HDP ανέφερε πως στις σχετικές με τα βακούφια ρυθμίσεις που έγιναν στα έτη 2003, 2008 και 2011, κατασχεμένα ακίνητα που ανήκαν σε 55 αρμενικά, ασσυριακά, ελληνικά και εβραϊκά βακούφια δεν περιλήφθηκαν και δεν δόθηκαν περιεκτικές λύσεις.

Ανέφερε : ¨Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία παρά τις αιτήσεις για επιστροφή 1554 ακινήτων, μόνο τα 320 εξ αυτών επεστράφησαν. Μεταξύ αυτών που δεν έχουν επιστραφεί και είναι γνωστά στην κοινή γνώμη, είναι το Αρμενικό Ορφανοτροφείο Τούζλας και το Ασσυριακό Καθολικό ίδρυμα Αλεξανδρέττας. Το κτίριο του πατριαρχείου καθολικών Ασσύριων που είναι το πιο μεγαλοπρεπές κτίριο του Μάρντιν, παρά το αίτημα ακόμη δεν έχει επιστραφεί. Έχουν γίνει τα αιτήματα που πρέπει για την επιστροφή του, αλλά ακόμη δεν αποδίδεται με το αιτιολογικό πως έχει δημευτεί¨.

Ο Τουμά Τσελίκ υπενθύμισε πως εκτάσεις του Μοναστηριού Αρχάγγελου Γαβριήλ που είναι ιερό και έχει μεγάλη σημασία γα τον λαό των Ασσυρίων, έχουν κατασχεθεί εδώ και 6 χρόνια και παρά την υπόσχεση που έδωσε ο ΠτΔ Ερντογάν το 2003 , ακόμη δεν επεστράφησαν. Είπε : ¨Από τα 30 εκεί τεμάχια, αποδόθηκαν τα 12 , ενώ τα υπόλοιπα 18 δεν έχουν επιστραφεί¨.

O βουλευτής του HDP ανέφερε πως το πιο παλιό μοναστήρι των χριστιανών έχει αφεθεί στην εξαφάνιση κι συνέχισε λέγοντας : ¨Πέραν τούτων, μιλήσατε για επαναπατρισμό πολλών έργων που τα είχαν βγάλει στο εξωτερικό. Αυτό όντως είναι το πρέπον. Αλλά δυστυχώς άλλα που βρίσκονται εδώ δυστυχώς έχουν εγκαταλειφθεί να εξαφανιστούν. Μάλιστα αυτή την στιγμή τα περισσότερα είναι σε άσχημη κατάσταση. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά στην περιοχή μας στο όρος Μπαγκόκ στην κορυφή του υπάρχει το πιο παλιό μοναστήρι των χριστιανών και αυτό δεν βρίσκεται υπό καμία απολύτως κρατική προστασία. Έχει υποστεί πολύ μεγάλη καταστροφή. Το αίτημα των εκεί Ασσύριων να επισκευάσουν το μοναστήρι αυτό, παραμένει δίχως ανταπόκριση .

Τέλος αναφέρατε πως καταβάλλετε προσπάθειες για την ανάπτυξη και εξέλιξη της τουρκικής γλώσσας στο εξωτερικό. Το σέβομαι. Αλλά τι κάνετε για τα ασσυριακά, αρμενικά, κουρδικά και αραβικά που υπάρχουν στην χώρα και συνιστούν τον πλούτο της ; Κατά τον ίδιο τρόπο που γίνεται για την τουρκική ιστορία, έχει γίνει κάποια εργασία μέχρι σήμερα για την κουρδική, ασσυριακή και αρμενική ιστορία;¨

Ο βουλευτής Τσελίκ του κόμματος HDP δήλωσε πως ¨Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είναι ένα υπουργείο που ενδιαφέρεται μόνο για τον τουρισμό, με μια εμπορική λογική. Δυστυχώς δεν ενδιαφέρεται για αυτά που πρέπει να γίνουν στον πολιτισμό.

https://ahvalnews-com.cdn