Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

AX ΒΡΕ ΜΠΟΥΝΤΑΑΔΕΣ... Κριμαία: Η στάση Ερντογάν «τυράκι» στις ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο

defence-point.gr Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του, Πέτρο Ποροσένκ...


defence-point.gr Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του, Πέτρο Ποροσένκο, διαμήνυσε ότι η Άγκυρα ουδέποτε αναγνώρισε την “παράνομη προσάρτηση” της Κριμαίας και διαβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να το κάνει.

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας την άνοιξη του 2014 και η Δύση της επέβαλε σειρά κυρώσεων για την ενέργεια αυτή. Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι η χώρα του επιθυμεί την επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, μέσω της διπλωματίας και “ειρηνικών μέσων”.




Από την πλευρά του, ο Ποροσένκο κάλεσε την Τουρκία να συμμετάσχει στην ενδεχόμενη ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή του Ντονμπάς.

“Εμπιστευόμαστε την Τουρκία και θα χαρούμε αν συμμετάσχει” στην ειρηνευτική αποστολή στο πλαίσιο της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν στην Άγκυρα. Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Ντονμπάς από το 2015.

Η Τουρκία έστειλε στη Μόσχα έναν κατάλογο με τα ονόματα φυλακισμένων Τατάρων της Κριμαίας, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι, δήλωσε απόψε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στην Κωνσταντινούπολη.

“Νωρίτερα, ενημερωθήκαμε (για τη φυλάκιση) δύο αδελφών μας Τατάρων της Κριμαίας. Στείλαμε αυτήν την πληροφορία στη ρωσική πλευρά και αποφυλακίστηκαν. Τώρα λάβαμε μια μεγαλύτερη λίστα (κρατουμένων) και την παραδώσαμε αμέσω στη ρωσική πλευρά. Θα παρακολουθούμε την κατάσταση”, είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Άγκυρα δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας και είπε ότι η κρίση στην ανατολική Ουκρανία θα πρέπει να επιλυθεί εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και μέσω διαπραγματεύσεων.

Τον Οκτώβριο του 2017 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε χάρη σε δύο ηγετικά στελέχη μιας οργάνωσης των Τατάρων της Κριμαίας που η Μόσχα τη χαρακτηρίζει “εξτρεμιστική”.


ΣΧΟΛΙΟ DP: Είναι εμφανές, ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει βρει στο ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θέμα της Κριμαίας, το πεδίο στο οποίο θα εμφανίζεται “αντιστασιακός” απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν, για να πετύχει να περιορίσει τα αντίποινα των Αμερικανών για τον προσεταιρισμό της Ρωσίας.

Με τον τρόπο αυτό ευελπιστεί να αποφύγει τα χειρότερα για τη χώρα του στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, η διένεξη με τους Ρώσους για το θέμα της Κριμαίας ήταν δεδομένη λόγω του θέματος των Τατάρων, οπότε, το να επιχειρεί να το “πουλήσει” ως εκδούλευση στις ΗΠΑ δεν είναι εύκολο.




Θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς την Τουρκία να αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας. Θεωρητικά θα μπορούσε, εάν εξασφάλιζε ειδικές ρυθμίσεις για τους Τατάρους. Στην Ουκρανία όμως, η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει βρει έναν πρόθυμο εταίρο να πουλήσει σημαντική τεχνογνωσία, ενώ οι σχέσεις με το Κίεβο βοηθούν και στον μερικό “έλεγχο” της συμπεριφοράς της Μόσχας.

Επιπρόσθετα, στην αμερικανική γραφειοκρατία του State Department, αλλά και στο Πεντάγωνο, οι θύλακες που έχουν εθιστεί επί δεκαετίες να αντιμετωπίζουν την Τουρκία και τον γεωγραφικό χώρο που καταλαμβάνει ως αναντικατάστατο εταίρο γεωστρατηγικά, παραμένουν ισχυροί.

Παρότι μέσω Ελλάδας και Κύπρου ασκούν πίεση και δημιουργού αναλλακτικά προγεφυρώματα στην ευρύτερη περιοχή, αποφεύγουν μέχρι στιγμής την οριστική ρήξη με την Άγκυρα, “αγοράζοντας” χρόνο και ελπίζοντας στην ηγεσία που θα διαδεχθεί τον Ερντογάν, είτε αυτό γίνει ομαλά όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, είτε όχι.