Προκαλεί ο Καθολικός ηγέτης, Πάπας Φραγκίσκος, αποκαλώντας την Αλβανία ένα «ένδοξο έθνος” με «αρχαία ιστορία”, την στιγμή που ως κράτος...
Προκαλεί ο Καθολικός ηγέτης, Πάπας Φραγκίσκος, αποκαλώντας την Αλβανία ένα «ένδοξο έθνος” με «αρχαία ιστορία”, την στιγμή που ως κράτος αποτελεί τον «αφέντη” του αλυτρωτισμού και της προπαγάνδας στα Βαλκάνια.
Ο Πάπας, ο οποίος δεν αναφέρθηκε καν στην εν ψυχρώ εκτέλεση του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα, προχώρησε σε δηλώσεις που ανυψώνουν το αλβανικό κράτος, του οποίου ηγούνται δολοφόνοι και εξτρεμιστές.
Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για την «αρχαία και ένδοξη ιστορία» της Αλβανίας, σημειώνοντας ότι η χώρα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης με τη δική της μοναδική κουλτούρα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Vatican News.
«Σήμερα, θυμόμαστε και γιορτάζουμε τον Γεώργιο Καστριώτη (Σκεντέρμπεη), έναν ηρωικό γιο ενός ισχυρού και γενναιόδωρου λαού που υπερασπίστηκε τις πνευματικές αξίες και το χριστιανικό όνομα με θάρρος». Ο Σκεντέρμπεης, συνέχισε, «σφυρηλατούσε την αλβανική πολιτιστική ταυτότητα με τα έργα του, καθιστώντας αδιαμφισβήτητο σύμβολο της συνοχής και της εθνικής ενότητας».
Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε επίσης για τη μετανάστευση πολλών χριστιανών μετά τον θάνατο του Γ. Καστριώτη και την επακόλουθη εισβολή στην Αλβανία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία Ιταλο-Αλβανών μεταξύ των προσκυνητών, συνεχίζει το δημοσίευμα.
«Ελπίζω ειλικρινά ότι αυτή η επέτειος δεν θα περιοριστεί στην γιορτή της δόξας των παλιών πράξεων”, δήλωσε ο Πάπας, αλλά θα αποτελέσει επίσης μια καλή ευκαιρία για μια ανανεωμένη δέσμευση όλων των θεσμικών οργάνων και των πολιτών υπέρ μιας αυθεντικής και ισορροπημένης ανάπτυξης, έτσι ώστε οι νεότερες γενιές «να μην αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.
Το παράδειγμα του Σκεντέρμπεη, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, «εξέφρασε έγκυρα τον αλβανικό χαρακτήρα.” Συγκεκριμένα, επεσήμανε το «κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης» μεταξύ Καθολικών, Ορθοδόξων και Μουσουλμάνων.
Αυτό, ανέφερε, δείχνει ότι η ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες είναι ένα βιώσιμο μονοπάτι που παράγει αρμονία και απελευθερώνει τις καλύτερες δυνάμεις και τη δημιουργικότητα ενός ολόκληρου λαού, μετατρέποντας την απλή συνύπαρξη σε αληθινή συνεργασία και αδελφοσύνη».