Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΩΡΑ ΣΩΘΗΚΑΜΕ... Ανιχνευτές ψεύδους στα ελληνικά σύνορα βάζει η ΕΕ

Το σύστημα θα τοποθετηθεί και σε Ουγγαρία και Λετονία - «Η τεχνητή νοημοσύνη του συστήματος iBorderCTRL, θα μπορεί να αναλύσει τις &quo...



Το σύστημα θα τοποθετηθεί και σε Ουγγαρία και Λετονία - «Η τεχνητή νοημοσύνη του συστήματος iBorderCTRL, θα μπορεί να αναλύσει τις "μικρο-εκφράσεις" των ταξιδιωτών και να χρησιμοποιηθεί ως ανιχνευτής ψεύδους» γράφει η Les Echos

Ανιχνευτές ψεύδους πρόκειται να τοποθετηθούν στα σύνορα της Ελλάδας, της Ουγγαρίας και της Λετονίας, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο «να επισπεύσει την κυκλοφορία στα σύνορα» και «να αυξήσει την ασφάλεια». Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Les Echos, «η τεχνητή νοημοσύνη του συστήματος iBorderCTRL, θα μπορεί να αναλύσει τις "μικρο-εκφράσεις" των ταξιδιωτών και να χρησιμοποιηθεί ως ανιχνευτής ψεύδους σε διάφορες ερωτήσεις».




To σύστημα "iBorderCtrl" θα ελέγχει όλες τις εισόδους προς την ΕΕ και το πιλοτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει έξι μήνες με προϋπολογισμό 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματός Horizon 2020, που έχει στόχο «να επισπεύσει την κυκλοφορία στα σύνορα» και «να αυξήσει την ασφάλεια», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Πριν την άφιξή τους στα σημεία ελέγχου οι ταξιδιώτες θα πρέπει να απαντούν σε μια σειρά ερωτήσεις μπροστά από μια web κάμερα, σχετικές με την κατάσταση, την ταυτότητά τους και τους λόγους μετακίνηση... Ερωτήσεις που γενικά τίθενται από τους συνοριακούς φορείς ελέγχου... μόνο που το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα αναλύει καθεμιά από τις απαντήσεις ώστε να ανιχνεύει αν το άτομο απαντάει με ειλικρίνεια.

Σκεπτικισμός από τους επιστήμονες

Πολλοί αναλυτές θεωρούν πάντως ότι στην πορεία το σύστημα «θα μάθει τους ανθρώπους να ψεύδονται διαφορετικά», εκτιμά η Les Echos, ενώ κάποιοι επιστήμονες και ειδικοί θεωρούν ότι η μηχανική μάθηση την οποία θα χρησιμοποιήσουν οι αλγόριθμοι ενδέχεται να έχουν μικρά αλλά σημαντικά ποσοστά σφάλματος. «Ακόμα και χαμηλά ποσοστά σφάλματος σημαίνει ότι χιλιάδες άνθρωποι θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι ειλικρινείς, μόνο και μόνο επειδή κάποιο λογισμικό υποστηρίζει ότι είναι ψεύτες», αναφέρει η Φεντερίκε Κάλτεναουερ από το Ινστιτούτο υπολογιστών της Οξφόρδης.