Η Τουρκία ρισκάρει την συμμετοχή της στην συμπαραγωγή των αεροσκαφών F-35 σε περίπτωση που προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-...
Η Τουρκία ρισκάρει την συμμετοχή της στην συμπαραγωγή των αεροσκαφών F-35 σε περίπτωση που προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 προειδοποίησε έκθεση του Πενταγώνου η οποία παραδόθηκε στο Κογκρέσο.
Σύμφωνα με την μη διαβαθμισμένη περίληψη της έκθεσης που δημοσίευσε το Bloomberg News καταγράφεται, μεταξύ άλλων, ότι «παρόλο που η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος προγράμματος, επενδύοντας περισσότερα από 1,25 δισ. δολάρια στο αεροσκάφος F-35 από τότε που ξεκίνησε η φάση ανάπτυξής του το 2002, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Τουρκίας ως έναν από τα 8 συνεταίρους αν επιμείνει να προχωρήσει με την αγορά των S-400».
Επιπλέον, τονίζεται ότι «10 τουρκικές εταιρείες έχουν προγραμματιστεί να παράγουν περίπου 12 δισ. δολάρια σε μέρη, συμπεριλαμβανομένων των βασικών εξαρτημάτων όπως η κεντρική άτρακτος και ορισμένα εξαρτήματα των σκελών προσγείωσης. Για ορισμένα εξαρτήματα, όπως στην οθόνη του πιλοτηρίου, η Τουρκία είναι ο μοναδικός προμηθευτής αυτή την στιγμή. Η τουρκική βιομηχανία κατασκευάζει ανταλλακτικά και εξαρτήματα για το αεροσκάφος για όλες τις παραλλαγές και όλους τους πελάτες του F-35».
Η Τουρκία, την οποία η έκθεση την αποκαλεί "κρίσιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ", εχει προγραμματιστεί να παραλάβει σε περίπου δύο χρόνια τα πρώτα F-35.
Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 σχεδιάστηκε για να καταρρίπτει τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε μεγαλύτερες κλίμακες και υψόμετρα από τα παλαιότερα συστήματα. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η ευαίσθητη τεχνολογία των F-35 που σχεδιάστηκε για να αποφύγει ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας εάν η Τουρκία αποκτήσει και τα δύο συστήματα.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Στην έκθεση του του Πενταγώνου αναγνωρίζεται η «μοναδική γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ» και σημειώνεται ότι έχει ένα «αξιόπιστο σχέδιο» για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2024 - ένα βασικό αίτημα του πρόεδρου Ντόναλντ Τράμπ στο ΝΑΤΟ.
"Παρά τις διμερείς εντάσεις, η Τουρκία παραμένει παραγωγικός στρατιωτικός εταίρος σε πολλούς τομείς", με περισσότερους από 2.000 στρατιώτες των ΗΠΑ και "δεκάδες περιουσιακά στοιχεία και ραντάρ" στη χώρα, αναφέρει το Πεντάγωνο. "Εκτός από την ενδεχόμενη απομάκρυνση από το πρόγραμμα F-35, “η απόκτηση του S-400 θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και θα μπορούσε να επηρεάσει την απόκτηση άλλων όπλων από την Τουρκία, όπως το ελικόπτερο CH-47F Chinook της Boeing και το F-16 του Lockheed καθώς και το UH- 60 ελικόπτερα Black Hawk”.