Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ευτυχώς που ο Αλέξης τρόμαξε τους τραπεζίτες... Πλειστηριασμούς για σπίτια αξίας και κάτω των €100.000 ζητούν οι τράπεζες

«Θα πρέπει να καταστούν πιο περιοριστικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας για το νόμο Κατσέλη σε σχέση με το εισόδημα αλλά και την αξία των ακινή...


«Θα πρέπει να καταστούν πιο περιοριστικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας για το νόμο Κατσέλη σε σχέση με το εισόδημα αλλά και την αξία των ακινήτων - Οι τράπεζες έχουν προτείνει να μειωθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ» τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank σε oικονομικό συνέδριο στο Βερολίνο
Οι τράπεζες καταγράφουν πρόοδο και βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση από άποψη ρευστότητας, ωστόσο απαιτείται οπωσδήποτε μείωση των κόκκινων δανείων, συμφωνούν και υπερτονίζουν οι Έλληνες τραπεζίτες μιλώντας στο οικονομικό συνέδριο που συνδιοργανώνεται από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και τα Economist Events σήμερα στο Βερολίνο.
Ειδικότερα, οι Ελληνες τραπεζίτες σημείωσαν:




Ν.Καραμούζης: πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών: Εχουμε βγει από το πρόγραμμα αλλά όχι και από τα προβλήματα
Χρ.Μεγάλου (Πειραιώς): Οι τράπεζες έχουν τα μέσα ώστε να χρηματοδοτήσουν την οικονομία
Π. Μυλωνάς: Οι καταθέσεις επιστρέφουν σταδιακά, αν και θα μπορούσαν να επιστρέφουν γρηγορότερα

Θ. Καλαντώνης (Eurobank): Αν οι τράπεζες δεν μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους


Τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων των τραπεζιτών, ακολουθούν:




Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ)

«Η χώρα σήμερα τα πηγαίνει καλύτερα, επιστρέφει σε πιο κανονικές συνθήκες. Ωστόσο, έχουμε βγει από το πρόγραμμα αλλά όχι και από τα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στο συνέδριο στο Βερολίνο ο πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νικόλαος Καραμούζης, ο οποίος αναφέρθηκε σε προκλήσεις όπως η υπο-επένδυση, η υπερφορολόγηση, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η δημιουργία ενός πιο ελκυστικού περιβάλλοντος για επενδύσεις. Απώτερος στόχος;

Η διασφάλιση ρυθμών ανάπτυξης άνω του 3% μέσα από αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, «που αποτελεί και την πρόκληση για το πολιτικό σύστημα». Ο κ. Καλαντώνης σημείωσε ότι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών αυξάνεται και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται (στα 83 δις προσφάτως).

Ωστόσο, χαρακτήρισε φιλόδοξους τους στόχους που έχουν τεθεί στον συγκεκριμένο τομέα και έκανε λόγο για μία «πολύ δύσκολη, καθόλου ευχάριστη, αλλά αναγκαία» δουλειά που θα πρέπει να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

«Είμαστε σε καλή φόρμα από άποψη ρευστότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου στο Βερολίνο ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες έχουν τα μέσα ώστε να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

Ο ίδιος απέδωσε την πιστωτική συρρίκνωση κυρίως σε φαινόμενα όπως οι διαγραφές και πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, «κάθε χρόνο τα πηγαίνουμε και καλύτερα». Εκτίμησε δε ότι το 2019 ενδεχομένως να είναι η χρονιά με θετική πιστωτική επέκταση, εντοπίζοντας τομείς της οικονομίας με δυναμική ανάπτυξη (ξενοδοχεία, αγροτικές επιχειρήσεις, βιομηχανία).

Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας

«Οι ελληνικές τράπεζες τα πηγαίνουν αρκετά καλά στη ρευστότητα, σε σύγκριση με άλλους τομείς», ανέφερε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο του συνεδρίου στο Βερολίνο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, αναφερόμενος στη δραστική μείωση της εξάρτησης από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης, ELA. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, οι καταθέσεις «επιστρέφουν σταδιακά, αν και θα μπορούσαν να επιστρέφουν γρηγορότερα».

Ο ίδιος αρνήθηκε την κριτική ότι οι τράπεζες δεν παρέχουν την απαραίτητη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη ζήτηση για δάνεια και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι τα προτεινόμενα projects σε μεγάλο βαθμό δεν είναι επιλέξιμα.

Θεόδωρος Καλαντώνης, Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Eurobank Ergasias

Αν οι τράπεζες δεν μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, τόνισε στην ομιλία του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank Ergasias Θεόδωρος Καλαντώνης.

Στο πλαίσιο αυτό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι ο «νόμος Κατσέλη» θα ισχύει και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, ωστόσο, θα πρέπει να καταστούν πιο περιοριστικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας σε σχέση με το εισόδημα αλλά και την αξία των ακινήτων, για την οποία οι τράπεζες, όπως είπε, έχουν προτείνει να μειωθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι είναι ανοιχτό και το σενάριο του κυπριακού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο το κράτος θα καταβάλλει το 1/3 της εκάστοτε δανειακής δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα αποπληρώνει τα υπόλοιπα 2/3 της οφειλής.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση να διαχειριστείς 83 δις μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ιδίως σε μια οικονομία όπως η ελληνική, που υπέστη μείωση ΑΕΠ της τάξης του 26%, επεσήμανε ο κ. Καλαντώνης, καταλήγοντας: όσα περισσότερα εργαλεία, τόσο το καλύτερο.

Αρτέμης Θεοδωρίδης, Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Alpha Bank

«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί και κυρίως έχει αποκατασταθεί το νομικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο για τις τράπεζες πλέον να διαπραγματεύονται με τους δανειολήπτες», υπογράμμισε κατά την ομιλία του στο Βερολίνο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Αρτέμης Θεοδωρίδης.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι στόχοι γίνονται πιο φιλόδοξοι, σε όλη την Ευρώπη, και επίσης η οικονομία στην Ελλάδα «δεν αναπτύσσεται με τον ρυθμό που θα θέλαμε».

Στο πλαίσιο αυτό, τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης επιπρόσθετων μηχανισμών διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, στα πρότυπα των αντίστοιχων προτάσεων της ΤτΕ και του ΤΧΣ. Ο ίδιος εξέφρασε με τη σειρά του την εκτίμηση ότι στην ελληνική οικονομία υπάρχει ρευστότητα, αλλά δεν υπάρχει ποιοτική ζήτηση.

Newmoney.gr