Τα πρώτα λεπτά οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν επρόκειτο για ένα τσουνάμι, αλλά για μια πλημμυρίδα και κάλεσαν τον πληθυσμό να μην πανικοβληθε...
Τα πρώτα λεπτά οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν επρόκειτο για ένα τσουνάμι, αλλά για μια πλημμυρίδα και κάλεσαν τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί. Τραγικός είναι ο απολογισμός -έστω και προσωρινός- από την τραγωδία στην Ινδονησία, λίγες μόλις ώρες μετά το φονικό πέρασμα του τσουνάμι.
Μέχρι αυτήν την ώρα υπάρχουν 222 επιβεβαιωμένοι νεκροί, 843 τραυματίες, ενώ οι αγνοούμενοι έχουν υπολογιστεί σε 28. Εκατοντάδες κτίρια ισοπεδώθηκαν από τα κύματα, τα οποία έπληξαν τις νότιες ακτές της Σουμάτρας και το δυτικό άκρο της Ιάβας γύρω στις 21.30 τοπική ώρα, το Σάββατο το βράδυ. Το τσουνάμι προκλήθηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα, ανέφερε ο Σουτόπο Πουρβό Νουγκρόχο, ο εκπρόσωπος τύπου της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών. «Ήταν λάθος, εκφράζουμε τη λύπη μας» παραδέχθηκε κατόπιν ο Νουγκρόχο. Στις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας κι αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνεται ένα τεράστιο κύμα να καταπλακώνει τα πάντα κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του συγκροτήματα ποπ Seventeen. Τα μέλη του εκσφενδονίζονται εκτός της σκηνής από τα ορμητικά νερά.
Το επόμενο κύμα εισήλθε στην περίμετρο του ξενοδοχείου όπου βρισκόμουν». Ο Άσεπ Περγκανγκάτ, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει από την παραλία Καρίτα το Σάββατο το βράδυ με την οικογένειά του, περιέγραψε πως είδε αυτοκίνητα να «παρασύρονται για μια απόσταση 10 μέτρων». «Τα κτίρια στην παραλία καταστράφηκαν, δέντρα και κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος ξεριζώθηκαν καταλήγοντας στο έδαφος» είπε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Όλοι εκείνοι που ήταν ασφαλείς έτρεξαν προς το δάσος». Αστυνομικοί διέσωσαν ένα αγόρι, που είχε παγιδευτεί σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο είχε θαφτεί κάτω από ξεριζωμένα δέντρα και χαλάσματα για τουλάχιστον 12 ώρες, σύμφωνα με το βίντεο της διάσωσής του που ανήρτησε στο Twitter η αστυνομία της Ινδονησίας. Με κομμένη την ανάσα ένας Νορβηγός τουρίστας, ο Όσταιν Λουντ Άντερσεν αφηγήθηκε στο BBC: «Ήμουν μόνος μου στην παραλία καθώς η οικογένειά μου κοιμόντουσαν στο δωμάτιο. Προσπαθούσα να φωτογραφίσω την έκρηξη του Κρακατόα. Νωρίτερα το ηφαίστειο παρουσίαζε έντονη δραστηριότητα, αλλά λίγο πριν φθάσουν τα κύματα στην ακτή είχε σιγήσει.
Όλα ήταν κατασκότεινα εκεί έξω. Και ξαφνικά είδα αυτό το κύμα να έρχεται κι άρχισα να τρέχω. Ήταν δύο τα κύματα. Το πρώτο δεν ήταν τόσο δυνατό – μπόρεσα να του ξεφύγω. Έτρεξα κατευθείαν προς το ξενοδοχείο, όπου κοιμόντουσαν η γυναίκα μου κι ο γιος μου. Τους ξύπνησα κι εκείνη τη στιγμή άκουσα να φθάνει ένα μεγαλύτερο κύμα. Κοίταζα απ’ το παράθυρο όταν έφθασε, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Πέρασε παρασέρνοντας αυτοκίνητα. Όσοι ήμασταν στο ξενοδοχείο ανεβήκαμε στο γειτονικό δάσος και μέχρι αυτή την ώρα βρισκόμαστε στο λόφο».
To γύρο του κόσμου κάνουν βίντεο που αποτυπώνουν την τρομακτική στιγμή που τα κύματα ύψους έως και πέντε μέτρων (!) του τσουνάμι παρασέρνουν ό,τι βρουν στο διάβα τους σε παραλιακά καταστήματα, εστιατόρια, κτίρια και δρόμους. Ο 23χρονος Λουτφί Αλ Ρασίντ δεν έχει συνέλθει ακόμη από τον τρόμο που έζησε: «Δεν μπορούσα να βάλω μπροστά τη μοτοσικλέτα μου. Την παράτησα και το έβαλα στα πόδια. Προσευχόμουν κι έτρεχα όσο πιο μακριά μπορούσα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Ασέπ Περανγκάτ βρισκόταν με την οικογένειά του στην παραλία Καριτα της Ιάβας όταν τα κύματα έπληξαν την πόλη, αφήνοντας πίσω τους χνάρια τεράστιας καταστροφής. «Τα αυτοκίνητα παρασύρονταν έως και δέκα μέτρα, όπως και τα κοντέινερ. Τα κτίρια στην ακτογραμμή καταστράφηκαν, δέντρα και στύλοι ηλεκτροδότησαν σωριάστηκαν στο έδαφος, ενώ όσοι σώθηκαν έτρεξαν στο δάσος να σωθούν».
TheCaller.gr