Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Γερμανός πρόεδρος: «Στο όνομα του Καρλ Μαρξ καταστράφηκε η ανατολική Γερμανία»

Ενώπιον Κινέζων φοιτητών μίλησε ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, τονίζοντας πως στο όνομα του Καρλ Μαρξ προκλήθηκε «καταστρο...


Ενώπιον Κινέζων φοιτητών μίλησε ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, τονίζοντας πως στο όνομα του Καρλ Μαρξ προκλήθηκε «καταστροφή» στη Γερμανία και στην ανατολική Ευρώπη, αλλά και πως ο Μαρξ υπερασπίστηκε επίσης την ελευθερία του Τύπου.

Τον Μάιο ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε πει πως η απόφαση του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος να μείνει πιστό στις πολιτικές θεωρίες του Μαρξ ήταν «ολόσωστη», σε ομιλία για τη 200ή επέτειο από τη γέννηση του Γερμανού φιλοσόφου.




Η ομιλία του Σι έγινε προς το τέλος μιας εβδομαδιαίας επικοινωνιακής καταιγίδας των κρατικών μέσων, με τηλεοπτικές εκπομπές στις οποίες ακουγόταν πως «ο Μαρξ είχε δίκιο» και καρτούν με τον Μαρξ σε νεαρή ηλικία που είχαν σκοπό να δείξουν πως οι θεωρίες του παραμένουν συναφείς με τη σύγχρονη Κίνα και την επόμενη γενιά, όπως περιγράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μιλώντας σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Σετσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα, ο Στάινμαγερ αναφέρθηκε στην αμφιλεγόμενη δωρεά από την Κίνα ενός μεγάλου αγάλματος του ιδρυτή του κομμουνισμού στη γενέτειρά του Τρίιρ, λόγω των ανησυχιών στη Γερμανία για τις φτωχές επιδόσεις της Κίνας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αυτό το επετειακό έτος, νομίζω πως οι Γερμανοί και οι Κινέζοι μπορούμε να έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις όχι μόνο για τα τρέχοντα θέματα, αλλά και για τις ίδιες ιστορικές και πνευματικές ιδέες» είπε ο Στάινμαγερ, σύμφωνα με αντίγραφο της ομιλίας που έδωσε η γερμανική πρεσβεία στο Πεκίνο. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Μαρξ ήταν ένας μεγάλος Γερμανός διανοούμενος, ένας επιδραστικός φιλόσοφος, οικονομολόγος, ιστορικός και κοινωνιολόγος, και «μάλλον ένας λιγότερο επιτυχημένος παιδαγωγός και ηγέτης των εργατών», είπε ο Γερμανός πρόεδρος.

«Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία πως ο Μαρξ ήταν ένας φλογερός ανθρωπιστής. Ζητούσε ελευθερία του Τύπου, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, καθολική εκπαίδευση, πολιτικά δικαιώματα για τις γυναίκες και προστασία του περιβάλλοντος», είπε.

Όμως οι ιδέες του Μαρξ δεν παρέμειναν στο θεωρητικό επίπεδο, είπε ο Στάινμαγερ. «Εμείς οι Γερμανοί δεν μπορούμε να μιλάμε για τον Μαρξ χωρίς να σκεπτόμαστε επίσης την καταστροφή που προκλήθηκε στο όνομά του στην ανατολική Γερμανία και στην Ευρώπη - τη θλιβερή εποχή του Σιδηρού Παραπετάσματος». Εκείνη την εποχή, ο μαρξισμός ήταν τα πάντα και το άτομο δεν είχε καμία αξία, οικογένειες χωρίζονταν, γείτονες στρέφονταν ο ένας εναντίον του άλλου, «άνθρωποι περιορίζονταν πίσω από τείχη και άνθρωποι που επιχειρούσαν να διαφύγουν δολοφονούνταν» είπε.

Ο Στάινμαγερ δεν έκανε καμία ειδική κριτική στην Κίνα, όπου η προσοχή τελευταία έχει επικεντρωθεί στις εκτεταμένες ανησυχίες των δυτικών πρωτευουσών για τα στρατόπεδα αναμόρφωσης των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών πληθυσμών στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Η ιστορία της Γερμανίας, είπε, είχε σημαδευτεί για πολλά χρόνια από «δικτατορία και καταστολή».

«Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητους και μας θέτει σε εγρήγορση για το τι συμβαίνει σε εκείνους που δεν συμμερίζονται την επικρατούσα άποψη, ανήκουν σε εθνική μειονότητα, θέλουν να ασκήσουν τη θρησκεία τους ή να κάνουν ειρηνική και μη βίαιη εκστρατεία για τις ιδέες και τις πεποιθήσεις τους» είπε. «Αυτός είναι ο λόγος που ανησυχούμε και μπαίνουμε σε συναγερμό όταν περιορίζονται οι προσωπικές ελευθερίες.»