Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φημολογείται ότι αναλαμβάνουν ρόλο στην πόλη Μανμπίτζ της βορειοδυτικής Συρίας. Μετά την αιφνιδιαστική...
Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φημολογείται ότι αναλαμβάνουν ρόλο στην πόλη Μανμπίτζ της βορειοδυτικής Συρίας. Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, στις 19 Δεκεμβρίου, να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τα εδάφη που ελέγχουν οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο -πολιτικός βραχίονας των SDF- αναζητά συμμάχους για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.
Όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, ομάδα ασφαλείας που σχετίζεται με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, ο οποίος βρίσκεται σε μεγάλο ανταγωνισμό με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποίησε επαφές στη Μανμπίτζ.
Η είδηση έχει ανησυχήσει σε μεγάλο βαθμό την Τουρκία, της οποίας οι σχέσεις με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι εχθρικές.
Εάν Αιγύπτιοι και Εμιράτα, ορκισμένοι εχθροί των Τούρκων, αποφάσισαν να υποστηρίξουν τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), πρόκειται για εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την Τουρκία.
Ιδίως εάν συνυπολογιστεί ότι με Αίγυπτο και Εμιράτα διατηρεί σχέσεις το Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζει την κουρδική αυτοδιάθεση.
Το TRIBUNE υπενθυμίζει ότι πριν ένα μήνα τη συριακή πόλη είχαν πάλι επισκεφθεί Άραβες στρατιωτικοί, από τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα.
Μανμπίτζ: Μια πόλη που απελευθέρωσαν με το αίμα τους οι Κούρδοι
Η Μανμπίτζ, το ελληνικό της όνομα είναι Ιεράπολις, ήταν πριν τον πόλεμο μια πόλη που την κατοικούσαν όλες οι εθνότητες της Συρίας, κυρίως Άραβες, Κούρδοι και Κιρκάσιοι.
Αν και η επικρατούσα θρησκεία στην πόλη ήταν το σουνιτικό Ισλάμ, οι κάτοικοί της ήταν κοσμικοί και φιλελεύθεροι.
Στις 20 Ιουλίου 2012 έπεσε στα χέρια τοπικών στασιαστών, που ανέλαβαν και τη διοίκησή της.
Τον Δεκέμβριο του 2012 διεξήχθησαν και τοπικές εκλογές για την ανάδειξη δημοτικού συμβουλίου των εξεγερμένων.
Τον Ιανουάριο του 2014 η πόλη καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο και έδιωξε τους ανταγωνιστές του.
Υπό το νέο καθεστώς έγινε κέντρο παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, που λεηλατούσε η εξτρεμιστική οργάνωση από άλλες περιοχές της Συρίας.
Τον Ιούνιο του 2016 οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού, ξεκίνησαν την εκστρατεία για την απελευθέρωση της.
Στις 8 Ιουνίου 2016 περικυκλώθηκε και ξεκίνησε η πολιορκία της. Στις 12 Αυγούστου 2016 η Μανμπίτζ απελευθερώθηκε.
Διοικείται από τοπικό συμβούλιο που αποτελείται από 71 Άραβες, 43 Κούρδους, 10 Τουρκμένους, 8 Κιρκάσιους, 1 Αρμένιο και 1 Τσετσένο.
Πηγή: tribune.gr