Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέιμς Μάτις, υπέβαλλε την παραίτησή του την Πέμπτη διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του προέδρο...
Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέιμς Μάτις, υπέβαλλε την παραίτησή του την Πέμπτη διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει στην απόσυρση 2.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία, όπου συμμετείχαν στον αγώνα εξουδετέρωσης του ισλαμικού Κράτους. Πλέον, σύμφωνα Κατά το Brookings Institution, οι αντικαταστάσεις, καθαιρέσεις και παραιτήσεις επί προεδρίας Τραμπ είναι περισσότερες από αυτές των θητειών των τελευταίων πέντε Αμερικανών προέδρων.
Το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης του Τζέιμς Μάτις, στην οποία, με διπλωματική γλώσσα, ασκεί κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι ο διάδοχός του θα πρέπει να ταιριάζει περισσότερο με τις προεδρικές απόψεις… Τα προβλήματα μεταξύ των δυο ανδρών ήταν όμως πολλά περισσότερα από την πολιτική στο θέμα της Συρίας.
Από το ζήτημα της πολιτικής των ΗΠΑ στην κορεατική χερσόνησο και την πολιτική απέναντι στη συμφωνία του Ιράν με τη Δύση, μέχρι ζητήματα που αφορούσαν το εσωτερικό του στρατεύματος, αλλά και τη διαδοχή του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Τζόσεφ Ντάνφορντ από τον αρχηγό του Στρατού (US Army) που δεν ήταν η επιλογή του Μάτις, η σχέση ήταν κυριολεκτικά εκρηκτική, αν και η διακριτικότητα του Αμερικανού υπουργού Άμυνας και οι χαμηλοί τόνοι απέτρεψαν σοβαρότερη κρίση.
Η έντονη φημολογία και διάφορες πληροφορίες που κυκλοφορούσαν ήθελαν τον Τζέιμς Μάτις να μην έχει σχηματίσει και την πιο θετική άποψη για τον Ντόναλντ Τραμπ, με αποτέλεσμα το “ψυχολογικό χάσμα” να διευρύνεται συνεχώς, έως ότου φθάσαμε στην επισημοποίηση του πολιτικού “διαζυγίου”.
Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στο πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει, καθώς δεν αποκλείεται αυτό να καθορίσει τις στρατιωτικές κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών παγκοσμίως. Αυτό προφανώς αφορά και την ελληνική εθνική ασφάλεια. Το καλό είναι ότι ο Τζέιμς Μάτις, παρότι θεωρούνταν ως “διανοούμενος” στρατιωτικός, αδυνατούσε να ξεπεράσει το “φετίχ” της τεράστιας στρατηγικής σημασίας της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να τάσσεται υπέρ σημαντικών υποχωρήσεων για να διατηρηθεί στο δυτικό στρατόπεδο.
Οι υποχωρήσεις αυτές αφορούσαν τόσο το θέμα των S-400 όσο και αυτό του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35. Ο Μάτις, κάπως απλουστευτικά, έδειχνε να βάζει στην ίδια μοίρα την Τουρκία και την Ινδία, η οποία επίσης έχει εξελιχθεί σε μια χώρα-κλειδί για την αμερικανική πολιτική στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Μια άλλη πληροφορία που έχει σημασία να υπενθυμίσει κανείς, είναι ότι κατά την αποχώρηση της Νίκι Χέιλι από τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, είχε ακουστεί – και καταγραφεί από το DP – ότι θα ήταν ενδεχομένως υποψήφια για τη θέση του επόμενου επικεφαλής του Πενταγώνου, καθώς οι τριβές με τον Λευκό Οίκο ήταν ήδη μεγάλες. Εν αναμονή λοιπόν…defence-point.gr