Το ημερολόγιο δείχνει 16 Οκτωβρίου, δηλαδή μία ημέρα μετά από την επίσημη έναρξη της φετινής περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης κι ε...
Το ημερολόγιο δείχνει 16 Οκτωβρίου, δηλαδή μία ημέρα μετά από την επίσημη έναρξη της φετινής περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης κι ενώ είχε γίνει προ πολλού σαφές ότι η τιμή του θα είναι τουλάχιστον 20 λεπτά υψηλότερη από πέρσι.
Μετά από πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει οδηγία να «ψαχτεί» για αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.
Το ημερολόγιο δείχνει 14 Δεκεμβρίου κι ενώ έχει προαναγγελθεί επιπλέον επιδότηση με 15 εκατ. ευρώ για τους περσινούς δικαιούχους, στο υπουργείο Οικονομικών ψάχνονται ακόμα για τους… ορεινούς δήμους!
Το υπουργείο Οικονομικών κατ’ αρχάς «έδειξε» την ΑΑΔΕ, υποστηρίζοντας ότι η Απόφαση για την extra επιδότηση έχει «κολλήσει» στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία πρέπει να δώσει στοιχεία για τους εν δυνάμει δικαιούχους, που κατοικούν στους νέους ορεινούς δήμους, όπως αυτοί προστέθηκαν με το νέο Αυτοδιοικητικό Χάρτη, τον αποκαλούμενο «Κλεισθένη». Τα στοιχεία αυτά κρίνονται αναγκαία, για να υπολογιστεί το επιπλέον κόστος.
Η ΑΑΔΕ απάντησε, λέγοντας ότι η ΔΗΛΕΔ έχει αποστείλει από τις 4 Δεκεμβρίου σχετικό ερώτημα προς την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία είναι η μόνη που έχει τη δυνατότητα να παράσχει τέτοια στοιχεία. Απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμα, άρα δεν μπορεί να γίνει επεξεργασία με τα φορολογικά δεδομένα (μόνιμη κατοικία, εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση), για να υπολογιστεί έστω κατά προσέγγιση το κόστος επιδότησης θέρμανσης.
Το υπουργείο Οικονομικών, μαθαίνοντας ότι το «μπαλάκι» βρίσκεται στην ΕΛΣΤΑΤ, όχλησε με έγγραφο- που κοινοποιήθηκε και στην ΑΑΔΕ- τη Στατιστική Αρχή, ζητώντας να ανταποκριθεί στο αίτημα παροχής δεδομένων για τις νέες ορεινές περιοχές.
Πώς αντέδρασε η ΕΛΣΤΑΤ; Με μια ιδιαιτέρως αποκαλυπτική απάντηση προς τη ΔΗΛΕΔ, στην οποία μεταξύ επισημαίνονται τα εξής:
«Για διευκόλυνση και μόνο της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους , η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε επεξεργασία του «Πίνακα αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού κατά αστικότητα, ορεινότητα, έκταση», με βάση τον ορισμό για την ορεινότητα των Δήμων του άρθρου 1 του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του Ν 4555/2018. Ο πίνακας αυτός που σας έχει ήδη αποσταλεί από τις 26/11/2018 δεν αποτελεί επίσημο στατιστικό προϊόν, δεδομένου ότι τα εν λόγω προϊόντα έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
τακτική παραγωγή προβλεπόμενη στο ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο (Κανονισμός, Οδηγία, Προεδρικό Διάταγμα, Νόμος, καταστατικό, Συμφωνία Κυρίων, Μνημόνιο Συνεργασίας, κλπ.),
διαθεσιμότητα και παροχή σε κάθε ενδιαφερόμενο χρήστη,
συμμόρφωση με τις αρχές του Κώδικα Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές και τις Θεμελιώδεις Αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις Επίσημες Στατιστικές».
Συμπερασματικά, τα επίμαχα στοιχεία είναι διαθέσιμα από τις 26 του περασμένου μήνα και κάπως έτσι το «μπαλάκι» ξαναγυρίζει στο υπουργείο Οικονομικών, που πρέπει να εκδώσει την αναγκαία Απόφαση.
Αφήνοντας κατά μέρος αυτό το πινγκ- πονγκ, που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν ο σχεδιασμός είχε ξεκινήσει από τις 17 Οκτωβρίου, δηλαδή από την επομένη της οδηγίας του Μεγάρου Μαξίμου για extra επιδότηση, δεν μπορεί κανείς παρά να δει την ουσία.
Κι αυτή είναι ότι το μέσο κόστος αγοράς πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα είναι 1.050 ευρώ το χιλιόλιτρο, έναντι 815 ευρώ του μέσου όρου της Ευρωζώνης.