defence-pointΥπέρ της δημιουργίας στρατού που θα στελεχωθεί με 5.000 άνδρες ψήφισε η βουλή του Κοσόβου, παρά τις προειδοποιήσεις της Σερβία...
defence-pointΥπέρ της δημιουργίας στρατού που θα στελεχωθεί με 5.000 άνδρες ψήφισε η βουλή του Κοσόβου, παρά τις προειδοποιήσεις της Σερβίας που έκανε λόγο ακόμα και για στρατιωτική επέμβαση.
Η κίνηση αυτή που έρχεται μία δεκαετία μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική» από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι δεν θα βοηθήσει στις προσπάθειες για εξομάλυνση των εντάσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 105 βουλευτές από τους 120 συνολικά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους για τη «σταδιακή μετάβαση… σε μια δύναμη που θα έχει την εντολή της εδαφικής προάσπισης, κάτι που αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα του Κοσόβου».
Με την προοπτική δημιουργίας στρατού του Κοσόβου έχει διαφωνήσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτηρίζοντας τα σχέδια της Πρίστινας «άκαιρα, αντίθετα προς τις συστάσεις πολλών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και ικανά να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες για τις ενταξιακές προοπτικές του Κοσόβου στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».