Το γνωστό έγκυρο γεωπολιτικό ινστιτούτο Gatestone Ιnstitute σε ένα τρομερά βαρυσήμαντο για την χώρα μας άρθρο του, αναφέρει με αιτιολογ...
Το γνωστό έγκυρο γεωπολιτικό ινστιτούτο Gatestone Ιnstitute σε ένα τρομερά βαρυσήμαντο για την χώρα μας άρθρο του, αναφέρει με αιτιολογημένες σκέψεις ότι ξεκάθαρα πλέον η Άγκυρα έχει στοχοποιήσει ελληνικά νησιά, τα οποία θεωρεί ως τουρκικά και παρανόμως καταληφθέντα από την χώρα μας.
Έτσι το «ελληνικό» μήνυμα του Α/ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη αποκτά πραγματικό ενδιαφέρον και δεν έγινε (όπως είπαν μερικοί εντός Ελλάδος) σε μια στιγμή «εθνικής έξαρσης», αλλά αποτελούσε προϊόν μιας άκρως ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης άποψης για τα αληθινά τουρκικά σχέδια που αφορούν νέες «βαριοπούλες».
Ο ίδιος μιλώντας για τον ρόλο των ΗΠΑ και της Ελλάδας στην περιοχή, σημείωσε «Οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους να εξασφαλιστεί η ισορροπία στην περιοχή. Η Ελλάδα λειτουργεί σαν γέφυρα και παίζει θετικό ρόλο. Ο άξονας της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αντισταθμίζει την πίεση που εξασκείται από την Τουρκία».
Το ινστιτούτο αναφέρει ότι όλα ξεκινούν και καταλήγουν στο Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μαζί με την τουρκική αντιπολίτευση βρίσκονται σε «πλήρη συμφωνία» και είναι κοινή «πεποίθηση ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν τουρκικό έδαφος και πρέπει να ανακτηθεί».
«Είναι πολύ ισχυρή αυτή η αποφασιστικότητα ότι οι ηγέτες των δύο πλευρών (κυβέρνησης–αντιπολίτευσης) απειλούν ανοιχτά να εισβάλουν στο Αιγαίο», δήλωσε ο Τούρκος δημοσιογράφος Uzay Bulut.
«Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας κατά της ελληνικής κυριαρχίας σε ξηρά αέρα και θάλασσα είναι οι επιπρόσθετοι λόγοι για να αποτραπεί η πλήρη αποδοχή της Τουρκίας στην Ευρώπη και την υπόλοιπη Δύση», γράφει το ινστιτούτο.
Τον Απρίλιο του 2017, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το ελληνικό νησί του Αγαθονησίου στο Αιγαίο ήταν τουρκικό έδαφος.
Η «επίμονη πολιτική της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η συνεχή παραβίαση των διεθνών κανόνων και κανονισμών» αποτυπώθηκε σε επιστολή της 14ης Νοεμβρίου προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρς από τον Π. Ιωάννου, αναπληρωτή μόνιμο εκπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ.
Καταδικάζοντας την Άγκυρα για τις επανειλημμένες παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, ο Ιωάννου έγραψε για την πολιτική της Τουρκίας:
«[αυτή] αποτελεί μια διαρκή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή σταθερότητα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, δημιουργεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία στην Κύπρο και εμποδίζει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη διεξαγωγή της Κυπριακής ειρηνευτικής διαδικασίας».
Την επιστολή ακολούθησαν εκθέσεις τον Αύγουστο σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στα βορειοανατολικά, τα κεντρικά και νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου Πελάγους, ενώ υπήρχαν και τέσσερις περιπτώσεις που η Τουρκία παραβίασε τους αεροπορικούς κανόνες παραβιάζοντας την Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων Αθηνών (FIR).
Παρόμοιες αναφορές εμφανίστηκαν τον Ιούνιο 2018, με παραβιάσεις του ελληνικού FIR, με την πραγματοποίηση μη εξουσιοδοτημένων πτήσεων πάνω από τις νησίδες Οινούσες, Παναγιά, Κίναρρο και Αγαθονήσι στο νότιο Αιγαίο.
Τούρκος υπουργός είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η Τουρκία «δεν θα επέτρεπε στην Ελλάδα να καθιερώσει καθεστώς» fait accompli «στις« αμφισβητούμενες» περιοχές του Αιγαίου.