Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έχει τη δυνατότητα «εδώ και χρόνια» να εισέλθει στο Ισραήλ, δήλωσε ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάν...
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έχει τη δυνατότητα «εδώ και χρόνια» να εισέλθει στο Ισραήλ, δήλωσε ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης, στην πρώτη αντίδραση μετά την ανακάλυψη από το Ισραήλ τούνελ στο έδαφός του που ξεκινούν από τον Λίβανο.
Η αποκάλυψη του Ισραήλ «επιθετικών τούνελ», όπως τα αποκαλεί, της Χεζμπολάχ τον περασμένο μήνα και η κατηγορία του Λιβάνου ότι ένας ισραηλινός συνοριακός φράκτης εισέρχεται στο έδαφός του, έχουν αυξήσει τις εντάσεις.
Τo Ισραήλ θεωρεί πως το Ιράν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του και η Χεζμπολάχ η κύρια απειλή στα σύνορά του. Διεξάγει μια όλο και πιο απροκάλυπτη εκστρατεία στρατιωτικών πληγμάτων εναντίον και των δύο στη Συρία, όπου πολεμούν στο πλευρό της κυβέρνησης στον εμφύλιο πόλεμο.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό al-Mayadeen, ο Σαγέντ Χάσαν Νασράλα είπε πως η Χεζμπολάχ δεν θέλει να εμπλέξει τον Λίβανο σε πόλεμο με το Ισραήλ. Είπε, ωστόσο, ότι υπάρχουν φόβοι πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να κάνει κακή εκτίμηση ενόψει των ισραηλινών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο και να «προβεί σε μια τυχοδιωκτική ενέργεια».
Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ έχουν δηλώσει πως ένας νέος πόλεμος ανάμεσά τους θα είχε μεγαλύτερη εμβέλεια από τον τελευταίο, το 2006, που διεξήχθη στο έδαφος του Λιβάνου.
«Μέρος του σχεδίου μας στον επόμενο πόλεμο είναι να εισέλθουμε στη Γαλιλαία, ένα μέρος του σχεδίου μας για το οποίο είμαστε ικανοί, Θεού θέλοντος. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε αυτή τη δυνατότητα και ότι την έχουμε εδώ και χρόνια», είπε ο Νασράλα.
Προσέθεσε πως ολόκληρο το Ισραήλ θα ήταν το πεδίο μάχης και επανέλαβε πως η οργάνωση έχει τώρα στην κατοχή της πυραύλους ακριβείας που μπορούν να πλήξουν στόχους σε βάθος μέσα στο έδαφος του Ισραήλ.
Ο Νασράλα απέφυγε να πει ρητά ότι οι υπόγειες σήραγγες είναι έργο της Χεζμπολάχ, επικαλούμενος την πολιτική της «αμφισημίας» της βαριά οπλισμένης οργάνωσης σε στρατιωτικά θέματα και την επιθυμία του να μην δώσει στο Ισραήλ πρόσχημα για επίθεση.
Είπε πως το Ισραήλ εξακολουθεί να ψάχνει για υπόγειες σήραγγες, παρότι έχει δηλώσει πως η επιχείρηση για την ανεύρεσή τους έχει τελειώσει. Είπε πως το Ισραήλ ανακάλυψε μόνο ορισμένα τούνελ και πρόσθεσε πως «δεν είναι γνωστό» αν υπάρχουν περισσότερα.
Την περασμένη εβδομάδα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή δήλωσε πως τουλάχιστον δύο από τις υπόγειες σήραγγες που ανακάλυψε το Ισραήλ διασχίζουν τη λεγόμενη «κυανή γραμμή» μεταξύ των δύο χωρών, και ως «εκ τούτου αποτελούν παραβιάσεις».
Το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έθεσε τέρμα στον πόλεμο του 2006, ανέφερε πως οι δύο πλευρές έπρεπε να παραμείνουν η καθεμιά στη δική της πλευρά της κυανής γραμμής και πως η Χεζμπολάχ έπρεπε να εγκαταλείψει μια περιοχή γύρω από τα σύνορα.
Η κυανή γραμμή είναι μια γραμμή στρατιωτικής οροθεσίας που μετρά αρκετές δεκαετίες και με την οποία οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να συμμορφωθούν έως ότου συμφωνήσουν σε μια επίσημη απεικόνιση των διαφιλονικούμενων συνόρων.
Ο απεσταλμένος, ο Νικολάι Μλαντένοφ, είπε στα Ηνωμένα Έθνη πως δεν έχει δοθεί πρόσβαση στους κυανόκρανους στο σημείο εισόδου στον Λίβανο ενός από τα τούνελ. Ο Νασράλα άφησε να εννοηθεί ότι οι σήραγγες κατασκευάστηκαν πριν από καιρό και είπε ότι ήταν «έκπληξη» που πήρε τόσον καιρό στο Ισραήλ να τις εντοπίσει.
«Ένα από τα τούνελ που ανακαλύφθηκαν κατασκευάστηκε πριν από 13 χρόνια», είπε, προσθέτοντας πως χρονολογείται πριν από το ψήφισμα 1701, αλλά δεν είπε πότε κατασκευάστηκαν τα άλλα τούνελ.
AΠΕ-ΜΠΕ