Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΩΡΑ... «Βόμβες» από Σερβικά ΜΜΕ: «Η αστυνομία έχει ζώσει ασφυκτικά την κατοικία του Ιβάνοφ»

Περίεργα «μηνύματα» μας έρχονται από τα Σκόπια για την σχέση προέδρου και πρωθυπουργού σε συνδυασμό με την δράση της αμερικανικής πρεσβ...


Περίεργα «μηνύματα» μας έρχονται από τα Σκόπια για την σχέση προέδρου και πρωθυπουργού σε συνδυασμό με την δράση της αμερικανικής πρεσβείας, την οποία κατονομάζει Σκοπιανός μεγάλο-δημοσιογράφος.

Πληροφορίες του σερβικού τύπου αναφέρουν την μαρτυρία του Σκοπιανού δημοσιογράφου Milenko Nedelkovski, ο οποίος δήλωσε ότι φέρονται επίλεκτες δυνάμεις της σκοπιανής αστυνομίας να έχουν ζώσει ασφυκτικά και να «φυλάνε» μέρα–νύχτα την προεδρική κατοικία του προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ, λαμβάνοντας εντολές όμως μόνο από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.




«Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ είναι σε κατ΄ οίκο περιορισμό κατά κάποιο τρόπο. Μπορεί να αισθάνεται ελεύθερος, να επικοινωνεί μέσω τηλεφώνου, μόνο που το τηλέφωνο του παρακολουθείται συνεχώς, ενώ οι κινήσεις του και οι επισκέπτες του είναι περιορισμένοι και δεν είναι επιτρέπεται η πρόσβαση στους δημοσιογράφους. Πρόκειται για ένα «είδος πραξικοπήματος» που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια» δήλωσε ο Μιλένκο Νεντελκόφσκι στην σερβική εφημερίδα Informer.

«Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, αυτό είναι ένα «πραξικόπημα», το οποίο διαχειρίζεται αποκλειστικά η αμερικανική πρεσβεία και ο Πρέσβης Bailey», είπε ο Νεντελκόφσκι.

Το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ στις 11 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, μετά από τρεις προσπάθειες, με 81 ψήφους «υπέρ» άλλαξε το Σύνταγμα, βάσει του οποίου η χώρα μετονομάστηκε σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Το διάταγμα για αυτήν την ψηφοφορία έστω και τυπικά οφείλει και πρέπει να το υπογράψει ο Πρόεδρος της χώρας Γ.Ιβανόφ, ο οποίος δεν το πράττει σε καμία περίπτωση προκαλώντας οργή στον Ζάεφ και στην δύση.

Επίσης ψηφίστηκε με νόμο, η χρήση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της χώρας, κάτι που σύμφωνα με ειδικούς είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, αφού δεν τηρήθηκε η συνταγματική διαδικασία και ο νόμος δεν έχει υπογραφεί από τον πρόεδρο», εξήγησε ο Νεντελκόφσκι.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το θέμα της τροποποίησης του Συντάγματος, ο Σκοπιανός δημοσιογράφος δήλωσε ότι ήταν εντελώς παράνομη, διότι οι πολίτες της χώρας στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 δεν την ενέκριναν λόγω αποχής και στην ουσία απορρίφτηκε η συμφωνία αυτή που αφορά την μετονομασία της ΠΓΔΜ.

Απαντώντας στην ερώτηση του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων EADaily, αν τα πρόσφατα γεγονότα γύρω από την μετονομασία της χώρας προκάλεσαν αισθητή αντίδραση των πολιτών, ο Νεντελκόφσκι δήλωσε ότι «η επιχείρηση μετονομασία της χώρας «σε Βόρεια Μακεδονία» είναι ήδη σε εξέλιξη για μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον τα δύο ή τρία τελευταία χρόνια.

«Για τους περισσότερους Σκοπιανούς πολιτικούς, πιστεύω ότι είτε εκβιάστηκαν , είτε έχουν ήδη δωροδοκηθεί με μεγάλα χρηματικά ποσά. Ενώ άλλοι φοβούνται τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους», κατάληξε ο ίδιος μιλώντας στην σερβική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο «μακεδονικός λαός» θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει «την κατάσταση στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη, ενώ η παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία, αλλά και οι απαιτήσεις της αντιπολίτευσης να διενεργήσει κοινοβουλευτικές εκλογές ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές θα πυροδοτήσουν πιθανόν νέα ένταση».

«Εάν διεξαχθούν μόνο προεδρικές εκλογές, θα πρέπει να τις μποϋκοτάρουν, αν η παρουσία των ψηφοφόρων δεν υπερβεί το όριο του 40% , έτσι η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ θα αυξηθεί και το κράτος, το οποίο είναι σχεδόν μη λειτουργικό, θα οδηγηθεί σε άσχημες καταστάσεις», δήλωσε ο Νεντελκόφσκι.




«Οι ηγέτες όμως των ευρωπαϊκών χωρών και του ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρονται για την συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου και του συντάγματος.

Ο απώτερος στόχος τους είναι η χώρα να πάρει το όνομα « Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Όλα τα άλλα είναι περιττά», κατέληξε ο ίδιος.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά που έχουν γίνει σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και των συνεργατών του στον συνασπισμό της πλατφόρμας των Τιράνων, ο Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, Στα τέλη του περασμένου έτους, είχε δηλώσει ότι η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μέχρι τα μέσα του 2020.

«Αν εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών, η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ σε 18 μήνες. Αυτός είναι ένας ρεαλιστικός στόχος» είπε ο Πάλμερ.

Η ουσία όμως είναι τι θα γίνει στο πολιτικό σκηνικό και στις δύο χώρες μετά το πέρας όλων των διαδικασιών.

Άσχημα μαντάτα και πιθανόν πολιτικές εξελίξεις με προεκτάσεις και στην οικονομία .