slpressΑν και γίνεται λόγος για ογκώδες συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας από αρκετά διεθνή ΜΜΕ, ωστόσο ο επιδερμικός έως και παραμορφωτι...
slpressΑν και γίνεται λόγος για ογκώδες συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας από αρκετά διεθνή ΜΜΕ, ωστόσο ο επιδερμικός έως και παραμορφωτικός τρόπος κάλυψης των δραματικών γεγονότων είναι εντυπωσιακός. Κάποια δίκτυα κάνουν εκτενείς αναφορές, μερικά πιο περιορισμένες ενώ πολλά έχουν σιωπήσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τελευταίας κατηγορίας είναι η Guardian. Το μεγάλο βρετανικό Μέσο, προς το παρόν, δεν έχει αναφερθεί επουδενί στο συλλαλητήριο. Πολλά ξένα ΜΜΕ αποφεύγουν να θίξουν τη διάλυση του συλλαλητηρίου από τα δακρυγόνα της αστυνομίας και τον «άνετο» τρόπο που εισέβαλαν στην πλατεία οι κουκουλοφόροι.
Οι New York Times που παρακολουθούν τα γεγονόταν γράφουν ότι η «αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο, καθώς δεκάδες χιλιάδες Έλληνες συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της συμφωνίας με την ‘Μακεδονία’ για το όνομα. Το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε μια λαοθάλασσα που κρατούσε γαλανόλευκες σημαίες, καθώς χιλιάδες έρχονταν από όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της Συμφωνίας για την ονομασία του πρώην γιουγκοσλαβικού κράτους της Βόρειας Μακεδονίας«. Σε άλλο άρθρο των New York Times το συλλαλητήριο χαρακτηρίστηκε ως μια «φιλειρηνική διαδήλωση που μετατράπηκε σε βίαιη» .
Μα η διαδήλωση δεν μετατράπηκε σε βίαιη ως δια μαγείας. Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, όπως και σε πολλά άλλα, λείπει η αναφορά στην επιχειρησιακή τακτική που υιοθετείται σε τέτοια γεγονότα. Μία μικρή ομάδα «χρήσιμων» μπαχαλάκηδων επιτέθηκε στην αστυνομική δύναμη που φρουρούσε το Κοινοβούλιο. Αυτή, αντί να τους απομονώσει, άδραξε την ευκαιρία και με τη μαζική χρήση χημικών διέλυσε το συλλαλητήριο, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι στο Σύνταγμα ήταν ηλικιωμένοι και παιδιά. Γι΄αυτό ακριβώς δόθηκε άδεια για την πραγματοποίηση αντισυγκέντρωσης στα Προπύλαια. Είναι μια βασικότατη πληροφορία που διέφυγε ως δια μαγείας από πολλούς δημοσιογράφους ξένων ΜΜΕ.
Η γερμανική Frankfurter Rundschau πραγματικά εντυπωσιάζει -αρνητικά- κάνοντας λόγο για «δεκάδες χιλιάδες ακροδεξιούς εξτρεμιστές διαδηλωτές» (zehntausende rechtsextreme protestieren) που στρέφονται εναντίον της προγραμματισμένης αλλαγής του ονόματος της γειτονικής ‘Μακεδονίας’. «Η Ελληνική Αστυνομία χρησιμοποίησε γκλόμπς και δακρυγόνα για να διαλύσει τους ταραχοποιούς» για να εμποδίσει την είσοδο μιας ομάδας ακροδεξιών εξτρεμιστών στην αυλή του Κοινοβουλίου της Αθήνας. «Οι διαδηλωτές κρατούσαν ελληνικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα όπως «Πολιτικοί – Προδότες». Έριξαν πέτρες και άλλα εμπρηστικά αντικείμενα στους αξιωματικούς, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι στην τηλεόραση. Η αστυνομία έθεσε γρήγορα την κατάσταση υπό έλεγχο, είπαν’ . Τα εκατομμύρια των αναγνωστών έχουν μπερδευτεί ποιός είναι ποιός!
Η γερμανική Tagesspiegel κάνει επίσης αναφορά για μασκοφόρους διαδηλωτές και επίθεση δημοσιογράφου από μέλος της Χρυσής Αυγής. Μίλησε για πάνω από «100.000 διαδηλωτές, όπως αναφέρουν οι οργανωτές, που έφτασαν με εκατοντάδες λεωφορεία από όλες τις περιοχές της χώρας, ειδικά από τη βόρεια Ελλάδα. Η πλατεία Συντάγματος πνίγηκε από μια θάλασσα από μπλε και άσπρες ελληνικές σημαίες» . Ωστόσο, εντυπωσιάζει ότι αρχικά η Tagesspiegel αναφέρθηκε σε «ταραχοποιούς που έριξαν μολότωφ και πέτρες» , ώστε «στη συνέχεια δακρυγόνα» της αστυνομίας «στροβιλίστηκαν στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος και οι διαδηλωτές αποσύρθηκαν«. Μετά από λίγο αυτό το σημείο είχε αφαιρεθεί από το ρεπορτάζ!
Στην αμφιλεγόμενη κάλυψη από το BBC γίνεται λόγος «για συγκρούσεις για το όνομα του γείτονα« . «Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην Αθήνα σε μεγάλo συλλαλητήριο που συγκεντρώθηκαν για να αντιταχθούν στη συμφωνία της κυβέρνησης με την ΠΓΔΜ για την αλλαγή του ονόματός της» . Το βρετανικό Μέσο, συμπλήρωσε ότι «η αστυνομία έριξε σε μερικούς από αυτούς που συμμετείχαν στη διαδήλωση που προσέλκυσε δεκάδες χιλιάδες. Η συμφωνία, η οποία πρόκειται να εγκριθεί, ορίζει τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» . Το BBC, όπως και άλλα ΜΜΕ δημιουργεί την εντύπωση ότι οι κουκουλοφόροι είναι με το μέρος των διαδηλωτών που ενεπλάκησαν με την αστυνομία. Έτσι η αστυνομία αναγκάστηκε να πετάξει δακρυγόνα σε «μερικούς» (police fired tear gas at some of those attending a protest) .
Οι λέξεις έχουν δύναμη
«Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή το απόγευμα για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία για το νέο όνομα της ‘Μακεδονίας’», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Liberation» και προσθέτει: «Εκατοντάδες λεωφορεία από όλη τη χώρα, ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα, έφθασαν στο κέντρο των Αθηνών… Οι περισσότεροι διαδηλωτές κραδαίνουν τη γαλανόλευκη σχηματίζοντας μία παλίρροια λευκού και μπλε χρώματος στην πλατεία Συντάγματος,εκεί όπου συχνά γίνονται μαζικές διαδηλώσεις έξω από την βουλή των Ελλήνων».
To γερμανικό δίκτυο «Tagesschau», αναφέρει: «Μόνο μία «Μακεδονία» υπάρχει… Η αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ σε «βόρεια Μακεδονία» διχάζει πολλούς Έλληνες. Δεκάδες χιλιάδες άτομα διαμαρτύρονται στο Σύνταγμα […] Μόνο η χώρα μας μπορεί να αποκαλείται Μακεδονία!», Αυτό διαβάζουμε σήμερα σε σημαίες και πανό που κραδαίνουν οι διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Αθήνας…».
«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο κέντρο των Αθηνών κατά της προγραμματισμένης επικύρωσης της αλλαγής ονόματος της ΠΓΔΜ σε ‘Βόρεια Μακεδονία’ » , αναφέρει το γερμανικό Ραδιόφωνο και προσθέτει: «Πολλοί Έλληνες είναι αντίθετοι με την αλλαγή του ονόματος. Η διαμάχη για την επίλυση του ονόματος έχει μέχρι στιγμής εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και το ΝΑΤΟ» .
Το γερμανικό δίκτυο λέει για «πολλούς Έλληνες»… αλλά η αλήθεια είναι η «πλειονότητα των Ελλήνων». Οι λέξεις έχουν δύναμη και τα πολλά ΜΜΕ την χειραγωγούν, εξυπηρετώντας άριστα το κυβερνητικό αφήγημα.